Dušan Alimpijević i Petar Božić Foto: Federico Pestellini / Panoramic / Mehmet Murat Onel / AFP / Profimedia

Srpski trener Dušan Alimpijević i Petar Božić napravili su velike uspehe ove sezone u Evrokupu, pošto su obojica sa svojim ekipama prošli u četvrtfinale.

Alimpijević je sa svojim Bešiktašom napravio veliko iznenađenje, pošto je u gostima savladao Gran Kanariju sa 78:80.

Španski tim je prošle sezone osvojio Evrokup i svi koji prate evropsku košarku znaju koliko je ozbiljan, ali je zbog finansijske situacije prepustio mesto Valensiji u Evroligi.

PROČITAJTE JOŠ:

I ove sezone Gran Kanarija je bila na visokom nivo u Evrokupu, završila je na trećem mestu u grupi, ali Alimpijević i Bešiktaš se nisu uplašili, spremni su došli u Španiju i nakon drame slavili.

Gran Kanarija je jedna od ekipa koja ima neugodan domaći teren, jer sve ekipe uglavnom moraju da prevale veliki put kako bi uopšte došle do njihovog terena, a primera radi put Alimpijevićeve ekipe nazad za Istanbul trajaće oko 15 sati.

Na domaćem terenu Gran Kanarija je ove sezone razbila čak i Real Madrid (100:77), nedavno je savladana i Baskonija, ali za Alimpijevića je to očigledno bio novi izazov, a poznato je koliko voli da u nokaut fazi Evrokupa izbacuje favorite. To je radio i dok je bio trener Burse, sećamo se kako je i Partizan poražen u Beogradu i kako je tadašnji Alimpijevićev tim dogurao do finala Evrokupa, gde je poražen od Virtusa na kraju sezone 2021/22.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bešiktaš je pre osmine finala Evrokupa izgubio dva meča, prvo od Fenerbahčea u Kupu, a onda od Manise neočekivano u turskoj ligi, ali je na tom duelu odmarao džona Metjus, koji je protiv Gran Kanarije bio najefikasniji sa 14 poena, dok je Delgado dodao 11, a Alman i Marko Simonović po 10 (Crnogorac imao i devet skokova).

Alimpijević je neko ko već godinama unazad radi odličan posao u Turskoj, privukao je pažnju uspesima u Bursi, a pred početak ove sezone skočio je stepenik iznad, pa je potpisao za Bešiktaš. Iako finansijska situacija u tom klubu nije loša, jasno je da je daleko od nivoa evroligaša, a srpski trener je uspeo da složi kockice, dovede Derika Nidama, koga odlično poznaje iz Burse, te Marka Simonovića na pozajmicu sredinom sezone i sada je njegova mašinerija i te kako moćna.

Trofej Kupa jeste izmakao Bešiktašu, ipak je Fenerbahče bio daleko nadmoćniji u tom polufinalu, ali Alimpijević i njegovi momci će se boriti za još dva trofeja do kraja sezone – u Evrokupu i prvenstvu Turske. Možda to u ovom trenutku zvuči nemoguće, ali u oba takmičenja Bešiktaš i te kako ima šanse.

Foto: Printscreen Youtube / Eurocup

Protiv Gran Kanarije se pokazalo da turski tim može da se meri sa šampionom i najjačima u drugorazrednom takmičenju, dok je u turskoj ligi ove sezone Bešiktaš pobeđivao i Efes i Fenerbahče, te suvereno drži treću poziciju na tabeli sa skorom 16-5, dok evroligaši imaju po 18-3.

Alimpijević odlično poznaje tursku košarku, tamo je već domaći, navijači ga vole zbog strasti koju pokazuje pored terena, a uspehe beleži već godinama i zna da ih proslavi. Zaradio je poštovanje svojim radom i odnosom, u Srbiji i širom Evrope ga sve više poštuju, tako da ne bi bilo čudno da ga uskoro gledamo i u Evroligi. Međutim, u ovom trenutku Alimpijević je potpuno fokusiran na ono što mu se dešava u Bešiktašu, iz svakog igrača izvlači ono najbolje, a ima odličan spoj od šest stranaca i isto toliko domaćih igrača.

U četvrtfinalu Evrokupa Bešiktaš će snage odmeriti sa Hapoelom iz Tel Aviva u Litvaniji, a turski tim je ove sezone već dvaput gubio od ekipe iz Izraela. Iako je Hapoel opet favorit, Alimpijeviću je dobro poznata situacija u kojoj je njegov tim autsajder, pa još i gost, tako da verujem da će maksimalno pripremiti igrače na ono što ih čeka.

PROČITAJTE JOŠ:

Što se tiče Pere Božića, on je preuzeo London Lajonse na startu sezone i sada je u osmini finala Evrokupa pobedio Turk Telekom sa ubedljivih 100:77.

London se pominje kao mogući evorligaš u narednim sezonama, a ove godine je završio kao treći u grupnoj fazi Evrokupa, da bi sada bio pobeđen Turk Telekom, koji nije nimalo naivna ekipa, što se pokazivalo i sezonama unazad.

Božić je u London Lajonsima očigledno video dobar projekat, pa je nakon trogodišnje epizode u Partizanu (dve godine kao pomoćnik i jedne kao glavni trener) i višegodišnjeg unapređivanja u Americi, konkretno filijali San Antonio Sparsa odlučio da se vrati u Evropu i pokaže da je ozbiljan trener za poštovanje.

Foto: Starsport

Kao igrač, Božić će ostati upamćen kao legenda Partizana, podigao je čak 18 trofeja, ali sada je njegov trenerski put potpuno drugačiji, a u Americi je stekao mnogo znanja i iskustva, koje sada primenjuje u Londonu. Božić je u San Antoniju veliki broj saveta dobio i od legendarnog Grega Popoviča, a u Londonu ima odličan spoj Amerikanaca i Britanaca u timu, kojima pomaže jedan Kanađanin.

Olaseni i Šarma su i u reprezentaciji Velike Britanije veoma bitni, da ne kažem najvažniji igrači, od Amerikanaca je Nvaba bio najefikasniji protiv Turk Telekoma sa 19 poena, Metju Morgan je takođe veoma efikasan ove sezone (19 poena u proseku), dok je u ekipi i Sem Deker, nekadašnji NBA igrač.

Božić gotovo uvek pruža šansu svim igračima, deluje da su svi u timu srećni i zadovoljni, a trener očigledno u svakoga ima poverenja.

London je naravno ubedljivo prvi i u šampionatu Velike Britanije sa skorom 28-3, dok prvi sledeći na tabeli ima 17-9. Jasno je da su Lajonsi prvi favoriti za titulu u svojoj zemlji, dok će u Evrokupu odmeriti snage sa Klužom u četvrtfinalu. Rumunski tim jeste završio drugi u grupnoj fazi, te je direktno otišao u četvrtfinale, ali daleko od toga da je nepobediv i da će se Lajonsi uplašiti takvog izazova.

U teoriji Srbiija može da ima dva trenera koji će biti finalisti Evrokupa ove sezone. Put do tog duela jeste dug, ali nije nemoguće da se stigne do cilja.

Evrokup, četvrtfinala, parovi:

Pariz – Huventud

Kluž Napoka – London Lajons

Burg – Prometej

Hapoel Tel-Aviv – Bešiktaš

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar