Foto: Starsport

ABA liga zakazala je Skupštinu regionalnog takmičenja za utorak 12. marta, a na njoj će se razgovarati o veoma bitnim temama za budućnost.

Jedna od glavnih tema biće ulazak Dubaija u ABA ligu od naredne sezone, kako bi pomenuti tim mogao da igra i u Evrokupu i Evroligi, o čemu se već dugo priča.

Iako još uvek ništa nije sigurno, sve ide ka tome da Dubai dobije pozivnicu Evrokupa za narednu sezonu, a onda od one tamo zaigra u elitnom takmičenju. Da bi do toga došlo, ali i do upliva velikog novca, potrebno je da Dubai postane član neke od evropskih liga.

PROČITAJTE JOŠ:

Dubai će pregovarati o ulasku u ABA ligu, kojoj je najbliži u ovom trenutku, ali o uslovima i detaljima ugovora tek treba da se razmatra. Jasno je da bi Dubai u ABA ligu doneo i mnogo novca (milion i po evra za učešće), a problem se javlja oko raspodele istog, odnosno zbog toga što Partizan želi da on i Crvena zvezda isto dobiju po milion i po.

„Zastupaću stav da Zvezda i Partizan, koji su podigli ABA ligu, treba da uzmu najviše novca od njihovog ulaska. Mi smo je učinili popularnom, zato je njima zanimljivo. Tu ne smemo da se svađamo, treba da dođemo do zajedničkog finansiranja“, rekao je Ostoja Mijailović, predsednik Partizana.

Teško je očekivati da će Partizan i Zvezda odustati od novca i pritiska na Dubai i ostale u ABA ligi, kako bi oni dobili najveći deo kolača. Pitanje je kako će se prema tome postaviti vlasnici ostalih klubova u ABA ligi i kakve odluke će donositi u skladu sa onim što žele „večiti“.

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Zbog izjave Mijailovića reagovao je i legendarni Aco Petrović, tvrdeći da ostalim klubovima treba da pripadne „veći deo kolača“ od novca koje bi Dubai doneo.

„Evo, moj stav je suprotan ovome. I Zvezda i Partizan imaju najveći benefit od ABA lige, jer kroz tu ligu dobijaju ili plasmanom ili pozivnicom igranje u Evroligi. Zato bi veći deo kolača trebalo da pripadne ostalim klubovima u ligi, kako bi postala još jača i interesantnija“, napisao je Petrović.

U ovom slučaju Aco Petrović ponaša se kao „Robin Hud“, jer misli da novac od Dubaija ne bi drastično promenio stanje u Zvezdi i Partizanu, dok bi iste pare napravile drastične promene u ostalim klubovima sa daleko manjim budžetima.

Kada smo kod finansija da napomenemo da prema našim saznanjima, radnici i službenici u ABA ligi, kao i arbitri nisu plaćeni u poslednje vreme, jer kasne isplate od TV prava. Zbog toga bi takođe novac od Dubaija bio veoma značajan.

Drugo važno pitanje jeste format takmičenja, u slučaju da Dubai zaista dobije mesto u ABA ligi.

Trenutno ligu čini 14 ekipa, od kojih poslednja ispada direktno u ABA 2 ligu, dok ona sa 13. pozicije igra baraž protiv poraženog finaliste ABA 2 lige.

Međutim, u tom pravilu postoji izuzetak, a problem nastaje zbog „nacionalnog ključa“, prema kome u ABA 1 ligi može da igra maksimalno pet ekipa iz iste zemlje.

Tako je Zlatibor, kao osvajač ABA 2 lige 2022. godine ostao bez plasmana u viši rang, jer je u njemu bilo pet klubova iz Srbije.

Šta se zapravo tada desilo?

Zlatibor je u finalu ABA 2 lige pobedio MZT, koji je kao poražen direktno ušao u ABA 1, dok je Krka ispala iz istog takmičenja kao poslednja. Ipak, baraž nije igrao Split, kao tada 13. na tabeli ABA 1, već Borac iz Čačka, kao najslabije rangiran srpski tim u ABA 1.

PROČITAJTE JOŠ:

Borac je savladao Zlatibor u borbi za mesto u ABA 1, te tako ostavio šampiona drugorazrednog takmičenja bez promocije.

Slična situacija može da se desi i ove godine, jer su Zlatibor, Spartak iz Subotice i Vojvodina (redom) prva tri tima u ABA 2 trenutno, dok iz drugog plana vrebaju Široki Brijeg, MZT, Podgorica, Borac Banja Luka… Uz to, Mornar je poslednji u ABA 1, Krka je sa istim skorom mesto iznad, dok je na 12. poziciji FMP, koji može da ispašta zbog pravila o „nacionalnom ključu“.

Međutim, ulazak Dubaija bi mogao da utiče i na to pravilo. Jasno je da bi sa Dubaijem liga brojala 15 klubova, a malo je verovatno, skoro nemoguće, da tako započne nova sezona.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Mnogo je verovatnije da od sledeće sezone u ABA 1 ligi gledamo 16 timova (a ne 14), odnosno da dođe do proširenja. U tom slučaju Dubai bi dobio svoje mesto, dok bi Srbija mogla da ima šest ili sedam učesnika, u zavisnosti od toga koji će timovi biti u finalu ABA 2 lige.

Zvezda je i ranije bila glavni zagovornik toga da Srbija treba da ima više od pet učesnika u ABA ligi, a sada bi se sačuvao i FMP ako dođe do proširenja. „Panteri“ su trenutno prvi iznad zone ispadanja, ali su najslabije plasirani srpski tim, kao Borac 2022. godine (kada su Čačani igrali baraž sa Zlatiborom).

Izvesno je i da će poslednji tim u ABA 1 ove sezone ispasti u niži rang (gotovo sigurno Mornar ili Krka), ali ostaje upitno da li će pretposlednji igrati baraž ili će obezbediti opstanak, dok će iz ABA 2 lige doći dva nova tima, odnosno finalisti.

Crvena zvezda vs FMP Železnik Foto:STARSPORT

Ono što je jasno jeste da Srbija može i prema trenutno, ali i unazad godinama prikazanom, treba da ima više od pet učesnika u ABA ligi, jer prosto kvalitet je takav. Pored pet srpskih klubova u ABA 1 ligi, trenutno imamo još i po tri iz Crne Gore i Hrvatske, dva iz Slovenije i jedan iz Bosne i Hercegovine.


Kako saznajemo, klubovi vlasnici Evrolige rekli su da Dubai u slučaju ulaska u elitno takmičenje, ne bi smeo da kupuje igrače iz onih timova koji imaju A licencu. To znači da bi Partizan i Zvezda mogli da ispaštaju, odnosno da bi Dubai mogao da kupi veliki broj igrača „večitih“ ili bar da im „zainteresevanošću“ drastično podigne plate, jer bi svakako bili finansijski moćniji. Dakle, Zvezdi i Partizanu u principu ne ide baš u prilog da prime Dubai u ABA ligu, ukoliko nemaju garanciju da će i u budućnosti biti stalni članovi Evrolige, uz profit i na planu ABA lige.


Još jedna tema mogla bi da bude posebno zanimljiva na narednoj sednici Skupštine ABA lige. Naime, Partizan je imao dodatni „amandman” na dnevni red, odnosno zatražio je još jednu tačku.

„Partizan predlaže da se na Skupštini, kao posebna tačka dnevnog reda, uvrsti da sudije u plej-ofu budu birane po nacionalnom ključu (da srpskim klubovima ne mogu da sude arbitri iz Srbije, hrvatskim klubovima sudije iz Hrvatske…)“, navedeno je u dopisu crno-belih.

Na spisku od 57 arbitara ABA lige nalazi se 15 srpskih sudija: Aleksandar Milojević, Dragan Matić, Duško Sedlar, Ilija Belošević, Ivan Stefanović, Marko Juras, Milivoje Jovčić, Miloš Hadžić, Radoš Arsenijević, Stefan Ćalić, Strahinja Dašić, Uroš Obrknežević, Uroš Nikolić, Vladimir Vesković i Vladimir Tomić.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

ABA ligu sudi još 14 Hrvata, sedam Crnogoraca, deset Slovenaca, sedam Bosanaca i četiri Makedonca.

U svakom slučaju, očekuje nas veoma zanimljiva Skupština u ABA ligi, sigurno da će Zvezda i Partizan hteti da finansijski profitiraju, potencijalno čak i dobiju garanciju da će igrati ponovo i Evroligu, a tema „Dubai“ i dalje je otvorena i pitanje je da li će do leta biti poznato sve što treba za narednu sezonu.

Svi detalji ulaska Dubaija u Evroligu, stiže 75 miliona evra – kad, pod kojim uslovima i kome

Da li će klub iz Dubaija igrati u Evroligi? Odgovor je – da. I to je najvažnija informacija sa sastanka Evrolige, saznaje Nova.rs.

Naš portal otkriva i detalje pod kojima će novi klub zauzeti mesto u elitnom takmičenju koje čekaju velike promene, kako na finansijskom, tako i na organizacionom i sportskom planu.

Gotovo da više nema dileme oko igranja Dubija u Evroligi, a najvažnije ostaje da li od sledeće ili sezone 2025/2026, u trajanju od pet godina. Evroliga je na sastanku prihvatila ekonomsku ponudu Dubaija, ali postoji još detalja oko kojih treba da se usaglase članovi elitnog takmičenja.

Najrealnije je da klub iz Dubaija uđe u Evroligu od sezone 2025/2026, samo i dalje postoji mogućnost da se priključi već od sledeće sezone ako stigne da se sve organizaciono i logistički reši.

EPA-EFE/TOMS KALNINS

Pod tim se podrazumevaju svi detalji oko oko putovanja, troškova istih, dvorane u kojoj će igrati utakmice kao domaćin, te odlaska navijača na gostovanja, oko kojih klubovi još treba da se usaglase saznaje Nova.rs.

Kao što je poznato, Evroliga odavno ima 11 zagarantovanih ekipa, to su: Real Madrid, Barselona, Baskonija, Olimpija Milan, Žalgiris, Panatinaikos, Olimpijakos, Fenerbahče, Anadolu Efes, CSKA Moskva i Makabi, plus Bajern i Asvel koji su naknadno dobili trajno članstvo, te Alba sa dvogodišnjim ugovorom.

Kako nema CSKA zbog izbacivanja ruskih klubova, to je značilo 13 sigurnih za tekuću sezonu plus osvajač Evrokupa (Gran Kanarija ustupila mesto Valensiji), odnosno četiri pozivnice – Monako (kao osvajač Evrokupa 2021/2022 koji je u prošloj sezoni ušao u Top 8), Partizan (prvak ABA lige), Crvena zvezda i Virtus (dve specijalne vajld karte).

Što se tiče finansijskog aspekta, do sada su se pozvinice za učešće plaćale 750.000 evra, a Dubai će izdvojiti čak dva miliona evra po sezoni, što znači da će liga ukupno prihodovati 10 miliona zarad petogodišnje saradnje.

Nova.rs dalje saznaje i da će pomenutih 13 klubova sa trajnim ugovorom (Real, Barselona, Baskonija, Olimpija Milan, Žalgiris, Panatinaikos, Olimpijakos, Fenerbahče, Efes, CSKA Moskva, Makabi, plus Bajern i Asvel) od Dubaija dobijati po milion evra svake sezone narednih pet godina, od trenutka ulaska u takmičenje.

Foto: EPA-EFE/Juanjo Martin

Ostali učesnici (među kojima bi bili Partizan i Zvezda) prema sadašnjem dogovoru neće dobiti ništa od tih čak 65 miliona koliko će prihodovati 13 klubova ukupno za pet godina.

Na sastanku evroligaša odlučeno je i da Dubai neće imati nazivno sponzorstvo lige, a ostaje i da se reši kakav format će takmičenje u budućnosti imati, da li dve grupe sa po 10 klubova ili jedinstvenu ligu sa 20 ekipa, ili…

Posle svega je definitivno jasno da evropska košarka više neće isto izgledati.

I Abu Dabi nudi bogatstvo, poznati detalji

Mišljenja o Dubaiju su podeljena, a kako Nova.rs saznaje sada je u priču ušao i Abu Dabi.

Prema informacijama do kojih smo došli, Abu Dabi ne bi pravio svoj klub za Evroligu, već traži da bude domaćin Fajnal-for turnira 2025, 2026. i 2027. godine. Za svaku od tih godina Abu Dabi nudi 25 miliona evra, odnosno 75 miliona ukupno.

PROČITAJTE JOŠ:

Navodno, Fajnal-for 2025. godine prognoziran je da bude u Barseloni, ali to još uvek nije potvrđeno.

Na taj način glavni ljudi u Abu Dabiju žele da promovišu sport i zainteresuju tamošnje navijače za najbolju košarku na Starom kontinentu, a sigurno vide i profit na duže staze.

Treba znati da Abu Dabi već godinama ima saradnju sa NBA ligom, koja svake godine održava po dve utakmice u predsezoni u tom gradu.

Atlanta i Milovki su igrali 2022. godine u Abu Dabiju, dok su pred početak tekuće sezone tamo snage odmerili Dalas i Minesota.

Još uvek nema potvrda iz Evrolige šta će biti sa ovim predlogom, ali sigurno da novac koji nudi Abu Dabi nije mali i da će ta opcija biti razmatrana.

S druge strane, s Dubaijem postoji više problema, pre svega zbog čestih putovanja, a konačna odluka o tom klubu biće doneta verovatno tek na leto.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar