Mateuš Ponitka
Mateuš Ponitka; Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Mateuš Ponitka je sa tripl-dablom od 26 poena, 16 skokova i 10 asistencija predvodio Poljsku do pobede nad Slovenijom i najveće senzacije Evrobasketa.

Evropski prvak ostao je bez trona, neko drugi će postati šampion – Nemačka, Španija, Francuska ili Poljska.

Foto: Nova.rs

PROČITAJTE JOŠ

Gotovo svi su u borbi za medalje videli Nikolu Jokića, Luku Dončić i Janisa Adetokumba, a nema nijednog.

Srbija je ispala u osmini finala od Italije, Grčka u četvrtfinalu od Nemačke, a u istoj fazi viđena je senzacija u režiji košarkaša Poljske protiv Slovenije (90:87).

Do trijumfa za pamćenje i prepričavanje vodio ih je kapiten Mateuš Ponitka. Bivši igrač Zenita i novi član Ređo Emilije (sigurno je kapacitet za mnogo više) je obeležio najveću senzaciju Evrobasketa tripl-dablom od 26 poena, 16 skokova i 10 asistencija za indeks 41.
„On je naš lider, vodi igru, dali smo mu rolu plejmejkera i glavnog čoveka. Radi neverovatne stvari i ja sve vreme tvrdim da je mnogo vredniji igrač nego što to govori tržište. Igrači su odigrali sa ja***a kao lubenice velikim, sa srcem kao mesec velikim i zasluženo smo pobedili“, rekao je selektor Poljske Igor Miličić.

Ponitka je postao tek treći igrač na Evrobasketu sa tripl-dablom, a njegov je prilično impresivniji od prethodnika.

Prvi je takav učinak imao Toni Kukoč, reprezentativac Hrvatske, i to 1995. godine, odnosno rumunski košarkaš Andrej Mandake na prošlom Evrobasketu 2017.

Kukoč je zabeležio 15 poena, 12 skokova i 11 asistencija protiv Finske, dok je Mandake protiv Crne Gore upisao 14 poena, 12 asistencija i 10 skokova.

„Ako nemate neke modrice ili vas ništa ne boli posle utakmice, džabe sve. To sam ja. Ne mogu još sve da shvatim, mngoo je emocija, kasno je, ovakva utakmica… Sutra bih mogao da kažem nešto više o tome, tek treba da shvatim šta se dogodilo. Naravno da sam srećan, ovo mi je prvi tripl-dabl u karijeri, nisam očekivao da ću ga napraviti na Evrobasketu. Verujem da ću se sutra osećati još bolje“, rekao je Ponitka koji je odveo Poljake u prvo polufinale EP još od 1971.

Nezvanično, postoji još jedan tripl-dabl koji je ostvario Stojan Vranković 1993. godine. Hrvatski centar je u meču za treće mesto na EP protiv Grčke imao 12 poena, 13 skokova i 10 blokada, ali zvaničnih podataka o njegovom učinku nema, jer su se tada brojali samo poeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare