Nikola Jokić nokaut
Nikola Jokić nokaut; Tanjug Foto: AP Photo/David Zalubowski)

Nikoli Jokiću preko je potrebna podrška saigrača iz redova Denver Nagetsa i to više ne može da pokrije ni njegova impresivna statistika u NBA ligi.

Pokazao se Jokić kao pravi lider, staje iza saigrača, iako ne može da sakrije nedostatak njihovog učinka. Proletos je i bez Džamala Mareja ekipa odlično funkcionisala i dostigla maksimum u plej-ofu, sada to ne uspevaju da nadomeste ostali izabranici trenera Majkla Melouna, pa je sve kulminiralo drugim uzastopnim porazom od Memfisa.

Grizliji su pobedili Denver sa 108:106, Jokić je imao 34 poena uz 11 skokova i pet asistencija, pri šutu 11/20 iz igre. Utakmica je ogolila probleme koje Meloun ima kada nema Jokića na parketu, a Somborac je proveo 35 minuta na terenu.

PROČITAJTE JOŠ...

Kada je bilo reči o doprinosu saigrača, Jokić je „presekao“ pitanje u maniru pravog lidera.

„Svi me gledaju kao lidera i moram da budem mnogo bolji. Ne treba njih kriviti. Ja sam tu, pa onda svi ostali. Nije ovde samo jedan momak, ne možete da govorite samo o klupi, starterima, treneru. Sve je kolektivno. Ja sam prvi, pa onda svi ostali u grupi“, naveo je Jokić u želji da rastereti saigrače.

Sada je na njima da se dodatno opterete i preuzmu odgovornost na parketu, naročito to važi za igrače spoljne linije. Trojka deluje kao san za Nagetse, koji su u prvoj utakmici sa Memfisom imali devet trojki iz 38 šuteva, u novom meču su ubacili samo osam iz čak 27 pokušaja. Samo je Barton bljesnuo u drugom meču sa 26 poena, imao je četiri trojke iz devet šuteva, ali to nije popravilo utisak.

Jokić ne može da računa na kontinuitet kod Bartona, Gordona i Portera, Marej i dalje očajnički nedostaje, Fakundo Kampaco i ostali rezervisti nemaju adekvatan doprinos, a Meloun polako radi na uvođenju Bounsa Hajlanda, momka koji pokazuje potencijal i koji je doveden kao 26. pik sa drafta ove godine, sa idejom da postane ozbiljan adut iz senke, poput Jokića svojevremeno. Protiv Memfisa, Hajland je imao devet poena, više nego svi ostali rezervisti zajedno i to je alarmantan podatak za Jokića, koji se pomirio sa činjenicom da će još dugo morati sam da „vuče“ ekipu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bruce Kluckhohn

To je izazvalo brigu trenera, koju nije krio pre poslednjeg meča sa Memfisom.

„Zabrinut sam za Jokića. Odigrali smo samo sedam utakmica, a već se brinem za njega. Izgleda mi kao da na svojim leđima i ramenima nosi ceo svet. Saosećam sa njim, on je MVP i svako veče se mnogo očekuje od njega. Brine me to, kao da se oseća da svako veče mora da bude perfektan. Ne samo da bismo pobedili, nego da bismo imali šansu da pobedimo. Ne sme da ima takav pritisak. Niko ne mora da bude savršen svako veče. On se ne žali ni na šta. To je Jokić“, rekao je Meloun.

Na njemu je da reši sam kadrovski problem, kako se ostali ne bi skrivali iza Jokića. U prilog tome govori podatak za su igrači sa klupe u poslednjem meču za 71 minuta na terenu ukupno zajedno došli tek do 17 poena.

Sem egzotike i povremenog bljeska, igrači poput Bol Bola, Ostina Riversa i Fakunda Kampaca retko šta donose.

Bonus video: Jokićevi drugari o basketu i biranju Nikole za ekipu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar