Foto: Tanjug/AP Photo/Joe Mahoney

Trka za naslov najboljeg igrača NBA lige polako ali sigurno ulazi u završnicu, a Nikola Jokić je još uvek prvi favorit za ovo priznanje.

PROČITAJTE JOŠ...

Ukoliko zadrži ovaj nivo partija, Jokić će po završetku sezone ući u istoriju kao prvi košarkaš iz Srbije sa titulom najboljeg igrača najjače košarkaške lige na svetu, prvi košarkaš Denver Nagetsa kom je to pošlo za rukom, ali i prvi centar nakon više od dve decenije koji je proglašen za MVP-ja, pošto je pre njega to uspeo Šakil O’Nil sada več davne sezone 1999/2000.

No, kako se Jokić rangira u poređenju sa ostalim centrima koji su pružali takve partije da su naterali čitavu ligu da im oda počast na ovaj način?

Do 2021. godine, titulu MVP igrača kao centri su osvajali Bil Rasel, Vilt Čemberlen, Ves Anseld, Vilis Rid, Lu Ansildor, Karim Abdul Džabar, Dejv Kavens, Bil Volton, Mozes Maloun, Hakim Olajdžuvon, Dejvid Robinson i, na posletku, spomenuti Šek.

Interesantno je da je tih 13 centara MVP titulu osvojilo ukupno 25 puta (Karim Abdul Džabar šest, Bil Rasel pet, Vilt Čemberlen četiri, Mozes Maloun tri, ostali po jednu), od čega čak 21 u periodu od sezone 1957/58 do 1982/83. To znači da je ovu nagradu od prve koja je otišla u ruke jednog centra (1958, Bil Rasel) pa sve do 1983. godine samo pet puta osvojio košarkaš koji je igrao na nekoj drugoj poziciji.

A pogled na statistiku kaže da Jokić i te kako zaslužuje da se nađe u priči sa svima njima (kompletnu listu možete da pogledate ovde).

Jokić je na 60 utakmica koje je odigrao do ovog trenutka prosečno beležio 26.2 poena, 10.9 skokova i 8.7 asistencija. Kako se kotira u poređenju sa ostalim centrima?

Kada su u pitanju poeni, Jokić je sa 26.2 efikasniji od svih pet MVP sezona Bila Rasela (16.6, 16.9, 18.9, 16.8, 14.1), Bila Voltona (18.9), Vesa Anselda (13.8) i Vilisa Rida (21.7). U skokovima, sa 10.9 po meču, Jokić bi iza sebe ostavio Dejvida Robinsona i Karima Abdul Džabara (1979/80), koji su imali prosečno 10.8 po utakmici.

No, ono što Jokića diže u sam vrh jesu asistencije. Naime, centar Denvera ima priliku da postane ubedljivo najbolji centar kada su u pitanju pasovi, pošto bi sa 8.7 asistencija po utakmici bio ne samo najbolji centar ikada, već bi iza sebe ostavio i veličine poput Stefa Karija (7.7 po meču), Derika Rouza (7.7) Alena Ajversona (4.6)… Ukoliko bi zadržao ovaj nivo, Jokić bi bio deveti najbolji asistent među MVP laureatima, iza Medžika Džonsona, Stiva Neša, Oskara Robertsona, Rasela Vestbruka i Džejmsa Hardena.

Do kraja sezone ostalo je još 12 mečeva, a ukoliko uspe da sačuva formu i dobije potvrdu za fantasitčnu sezonu u vidu MVP naslova, jasno je ne samo da će biti upisan kao prvi Srbin i prvi igrač tima iz Kolorada koji je to uspeo, već će po jednom parametru zauzeti prvo mesto, pošto je malo verovatno da će na tih 12 mečeva pokvariti procenat asistencija po meču do te mere da on padne ispod osam, što bi bilo dovoljno za drugo mesto svih vremena. A ukoliko tih 8.7 poboljša, Jokić će po tom parametru ući u istoriju NBA lige kao jedan od 10 najboljih asistenata među svim košarkašima koji su osvojili MVP tiulu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare