Foto: Tanjug/AP Photo/John Raoux)

Nikola Jokić i dalje vodi borbu za MVP priznanje, ali i titulu Denvera, iako su mnogi Nagitse otpisali zbog kadrovskih problema.

PROČITAJTE JOŠ

Usput, ispostavilo se da je Jokić među najboljima u NBA kada se rešavaju mečevi, kada se preuzima odgovornost, kada mnogi i beže od lopte.

Jokić tada iskače u prvi plan, a od aktuelnih NBA zvezda, treći je najuspešniji kada je u pitanju „klač“, odnosno odlučujući momenat.

NBA fanatici koji stoje iza „Clutchpoints“, izračunali su procente uspešnosti najvećih zvezda, na minimalnom uzorku od 50 šutea u odlučujućim momentima.

Rasel Vestbruk iz Vašingtona je najuspešniji sa 55,7 posto uspešnosti, Demijan Lilard drugi je sa 53,4 posto, a Nikola Jokić je treći sa 52.4 odsto, zaključno sa statistikom koja je vođena do 20. aprila.

Jokić je tako zauzeo mesto ispred Džejmsa Hardena, a zanimljivo je da as Netsa ima istu statistiku kao Jokićev saigrač Džamal Marej (50.9 posto).

To pokazuje da Majkl Meloun ima dve ozbiljne opcije kada je napeto, s time da sada mnogo toga pada na Jokićeva leđa, zbog povrede Mareja.

Tek iza njih su Lebron Džejms (47.6 posto), Stef Kari (47.4 posto) i Dieron Foks (47.1).

Takođe, ima još zanimljive statistike, koja govori o MVP kalibru. Jokić je u 20 mečeva bio najbolji igrač ekipe u sve tri najbitnije statističke kategorije, poenima, skokovima i asistencijama, time se izjednačio sa Kevinom Garnetom iz 2005. i Lebronom Džejmsom iz 2019. godine, ali i Viltom Čemberlenom, koji je bio MVP 1966.

Na pragu je prestizanja Janisa Adetokumba,koji je bio MVP sa 21 ovakvom utakmicom u sezoni 2018/2019.

Izdvaja se i još jedna paralela sa Džoelom Embidom, prema kojoj je Jokić daleko bolji i više doprinosi igri ekipe u četvrtoj deonici mečeva.

Ofanzivni rejting je 119.4 naspram Embidovog 112.4, a „net rejting“, koji se može uporediti sa +/- indeksom, jer opisuje kakav je balans između ofanzivne i defanzivne igre ekipe dok je igrač na parketu, takođe je na strani Somborca.

Kod Jokića, „net rejting“ je +15.3, kod Embida +1.7.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar