Foto: Isaiah J. Downing-USA TODAY Sports

Nikola Jokić je skoro pre tačno pet godina osvojio priznanje za najkorisnijeg igrača u sezoni ABA lige. Od tada je prošlo mnogo, a Jokić je sada jedna od najvećih zvezda u NBA karavanu.

U razgovoru za Nuggets.com, Jokićevi saigrači i prijatelji pričali su o srpskom košarkašu u superlativima.

Geri Haris je jedan od onih koji Nikolu poznaju najviše, ali i on je bio iznenađen kada su ga podsetili na Nikolino priznanje koje je dobio 26. marta 2020.

„On je takav da nikada ne bi pomenuo takvu stvar. Da nije medija, ne bi nam rekao čak ni da je pozvan na Ol-star vikend“, nasmejao se Heris.

Bivši igrač Mege, Vlatko Čančar, koji je u klub stigao 2016. po odlasku Jokića u Ameriku, kaže da biti MVP lige nije mala stvar.

„To je veliko dostignuće, Jadranska liga je tih dana bila zaista jako takmičenje. Mislim da je to velika stvar. Problem je što klubovi tokom sezone nisu dovoljno finansijski stabilni, tako da mnogo igrača odlazi i takmičenje u finišu gubi na snazi“, poručio je Čančar.

PROČITAJTE JOŠ:

Generalni menadžer Denvera, Arturas Karnišovas, objasnio je da su Nagetsi u početku bili veoma oprezni sa nuđenjem ugovora srpskom košarkašu.

„Već te godine kada je bio MVP imali smo pravo da ga dovedemo, ali brinulo nas je da veliki evropski klubovi ne pokupe te igrače koje smo draftovali i ostavili da igraju tamo. Dovesti ga na duži ugovor tada bilo je problem“.

Litvanac se priseća svega što je prethodilo dolasku Jokića u Ameriku.

„Igrali smo na kartu sreće. Skauti velikih evropskih ekipa su došli da ga gledaju, imao je najgori meč u sezoni! To nam je pomoglo da ga dovedemo naredne godine.“

Prisetio se Karnišovas i kako je pozvao Jokića.

„Zvao sam ga nedugo pošto je dobio priznanje MVP ABA lige. Ne sećam se detalja razgovora, jer smo obojica bili uzbuđeni. Bio sam fokusiran da ga dovedem u Denver sledeće godine“, priznao je Karnišovas.

Ostalo je – istorija. Jokić je iz sezone u sezoni sebi otvarao put ka vrhu i sada je jedan od najboljih centara NBA.

„Oduševljen sam bio kako njim, tako i njegovom porodicom, koja je od početka brinula o svemu. Bili su kao tim čiji je interes bio da taj mladi čovek uspe, pokazivali su veliku bliskost. Sviđa mi se to što izuzetno voli svoju porodicu.“

On tvrdi da je Jokić ove sezone otišao korak dalje u smislu toga da je ispoljio dodatne liderske sposobnosti.

„Bio je to jedan izazov za sve nas, još tada sam primećivao ovaj nivo zrelosti koji sad pokazuje. Mislim da i sam razume koliko smo sada dobri. On je naša motorna snaga i prihvatio je tu ulogu. Iz godine u godinu raste mu samopouzdanje, ispoljio je nove liderske sposobnosti. Svi u timu izuzetno cene to kakav je košarkaš i znaju koliko je dobro igrati sa njim, jer je on taj da sve njih čini takođe boljim“, zaključio je generalni menadžer Nagetsa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram