Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Centar Denver Nagetsa Nikola Jokić izdvaja se u nekoliko statističkih parametara u ovoj sezoni NBA.

Iako je takmičenje u NBA prekinuto i neizvesno je da li će, usled pandemije koronavirusa uopšte biti i završeno, Jokić ne prestaje da privlači pažnju.

Osim što je i u ovoj sezoni jedan od nosilaca igre Nagetsa, koji su u trenutku prekida bili treći na tabeli Zapada sa skorom 43-22, Jokić je se istakao u nekoliko inteersantnih kategorija u statističkom pogledu.

PROČITAJTE JOŠ

Tako je izračunato da je Jokić neprikosnoven u dva parametra. Srpski reprezentativac je igrač koji pravi najviše dodavanja u proseku po jednoj utakmici, čak 75,3.

U tome je bolji i od košarkaša Filadelfije Bena Simonsa, koji pravi 72,3 dodavanja po meču, kao i od Domantasa Sabonisa iz redova Indijana Pejsersa koji to u proseku čini 67,7 puta po utakmici.

Srbin je kralj i u još jednom segmentu – on je košarkaš koji ima najbolji prosek poena ako loptu uputi ka košu u poslednja četiri sekunda susreta, 1,019 poena po  utakmici.

Iza njega slede Bredli Bil iz Vašingtona sa 1,015 i Šej Gildžis-Aleksander sa 1,008 poena po meču.

U obzir se uzima minimum stostinu odigranih utakmica.

Tako je Rasel Vestbruk iz Hjustona igrač sa najviše uzastopnih mečeva sa makar jednom ukradenom loptom (300), Trej Jang iz Atlante u proseku najduže drži loptu u rukama, u proseku 6,27 sekundi i to na najmanje 60 mečeva.

Si Džej Mekalum iz Portlanda pretrči najviše u proseku po jednoj utakmici, 2,75 milja, što je 4,42 kilometra po utakmici, dok Entoni Dejvis iz redova Lejkersa uspeva najčešće da vrati izgubljenu loptu, to u proseku čini 1,9 puta po utakmici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram