nikola jokic protiv rudi gober juta dzez
Foto:MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia

Ako gledamo samo igre Nikole Jokića, dosadašnji tok sezone Denver Nagetsa bismo mogli da opišemo kao savršen. Jedini problem je to što Jokić nema adekvatnu podršku od strane saigrača, pa tim iz Kolorada nakon 13 utakmica ima skor 6-7.

A koliko je momak iz Sombora dominantan pokazuje i njegov direktan duel sa najskupljim centrom u istoriji lige, Rudijem Goberom.

PROČITAJTE JOŠ...

Gober je u decembru potpisao petogodišnji ugovor od 205 miliona, dok je Jokić pre dve godine sa Denverom parafirao takođe petogodišnju saradnju nakon koje će njegov bankovni račun biti veći za 148 miliona dolara.

To u suštini znači da bi, kada se Jokić nađe sa druge strane, Gober trebalo da bude u najmanju ruku osetno bolji od centra reprezentacije Srbije, ali je istina sasvim suprotna.

Iako je poslednji duel Jute i Denvera pripao Džezerima, u direktnom duelu dvojice centara bolji je bio nekadašnji centar Mege.

Foto:Kevin C. Cox / Getty images / Profimedia

Jokić je protiv Jute za 40 minuta ubacio 35 poena, od čega je 22 postigao iz reketa, uz 14 skokova, devet asistencija, dve ukradene, jednu blokadu i šest izgubljenih lopti.

Sa druge strane, Gober je uz 15 poena dodao i 13 skokova, jednu asistenciju, dve „rampe“, jednu izgubljenu loptu, a od tih 15 poena čak sedam je postigao sa linije za slobodna bacanja.

Da u pitanju nije izolovan „incident“ pokazuje i statistika njihovih prethodnih mečeva. Prvi meč njih dvojica su odigrala 5. novembra 2015. godine, i Gober imao više poena, skokova, asistencija, blokada…

Već od sledećeg meča Jokić je preuzeo primat, pa je bio bolji u svemu sem poenima, ali je i po tom polju preuzeo primat pa je na 10 od poslednjih 11 mečeva imao više poena od Francuza, i to u proseku preko 10.

Gledano kroz učinak na te 22 utakmice, poređenje je sledeće:

Jokić

20.1 poen, 9.5 skoka, 6.2 asistencije, 1.1 ukradena lopta, 0.5 blokada

Gober

15.7 poena, 11.1 skok, 1.1 asistenciju, 0.3 ukradene lopte, 2 blokade

Što se tiče ukupnog učinka, statistika kaže:

Poeni: Jokić 14 puta efikasniji, Gober sedam, jednom izjednačeni

Skokovi: Jokić na devet mečeva imao više, Gober 13

Asistencije: Jokić na 21 meču imao više dodavanja za poene, Gober jednom

Ukradene lopte: Jokić deset puta imao veći broj „krađa“, Gober jednom, 11 puta bili izjednačeni

Blokade: Gober 18 puta imao više blokada, Jokić dva puta, uz isto toliko mečeva na kojima su po ovom parametru bili poravnati

Foto:POOL / Getty images / Profimedia

I dok pitanje nije da li je Gober zaslužio toliki novac, već, pre svega, da li je Jokić kao već neko vreme najbolji centar čitave lige zaslužio da ima toliko manju platu, druga stvar bi trebalo mnogo više da zanima ne samo navijače Denvera, već i ljubitelje košarke u Srbiji.

Šta je potrebno da se dogodi kako bi srpski centar dobio kvalitetnu podršku od svog tima? Jer da nije Jokića, Nagetsi bi trenutno tavorili na dnu čitavog šampionata, a više je nego jasno da Vil Barton, Pol Milsap, Geri Heris i ostali ove sezone igraju debelo ispod potrebnog nivoa potrebnog da Denver vrati u borbu za iole bolje mesto u plej-ofu.

Rok za trejdove je 25. mart, ostaje nam da vidimo da li će Nagetsi nešto uraditi kako bi promenili situaciju…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare