Nikola Jokić MVP statistika Denver Nagets
Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowsk

Tokom čitave sezone se sumnjalo da li Denver Nagetsi imaju dovoljno "municije" da se umešaju u borbu za NBA titulu, a onda je jedan potez uprave sve promenio.

Pred početak sezone su se i kladionice, NBA stručnjaci i novinari složili u stavu da je Denver treći favorit za osvajanje šampionskog prstena nakon timova iz Los Anđelesa, Klipersa i Lejkersa – aktuelnih prvaka.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, početak sezone bio je sve, samo ne idiličan. Pokušavao je trener Majkl Meloun da pronađe pravu kombinaciju, pa je na početku bilo i dosta eksperimenata, pa i žrtovanja nekih drugih stvari da bi se razigrao Majkl Porter Junior. Potez koji danas deluje kao vizionarski.

Bili smo svedoci utakmica na kojima je ubedljivo najbolji igrač Denvera i po svim procenama sledeći MVP lige Nikola Jokić morao da igra čak i na pozicijama plejmejkera. Bio je to jedan pripremni meč, ali je pokazao da je ovaj tim Denvera spreman da se prilagodi svemu, a evolucija se nastavila.

Ipak, odlučujući trenutak desio se 25. marta, kada je Denver nakon dugih pregovora uspeo da dovede Erona Gordona, majstora zakucavanja, u Kolorado.

Od tog trenutka je Denver imao možda i najkompletniju prvu postavu, jer su „poene u rukama“ imali i Gordon, Jokić, Porter, ali i Džamal Marej.

Koliko se situacija promenila svedoči da od tog trenutka Denver ima učinak od 15 pobeda i samo tri poraza. Trenutno je četvrti tim u Zapadnoj konferenciji sa 42 trijumfa i 21 porazom, a vodeća Juta ima samo tri pobede više.

Gordon je doneo novu dimenziju u igri, a Porter je uspeo da iskorači nakon što je Marej povredio ukrštene ligamente, zbog čega će propustiti ostatak sezone.

Preporod je došao upravo potezima uprave kluba, ali i trenera Melouna koji je Porteru davao šansu čak i u momentima kada su mu mnogi to zamerali.

To se najbolje vidi i po „suvim“ statističkim parametrima jer samo četiri tima imaju svoje mesto u Top 10 i u napadu i u odbrani. Denver prosečno postiže 116,8 poena, a prima 109,9. Tu su još i Klipersi sa odnosom 116,8 prema 109,7, Milvoki Baksi 114,7 naspram 109,6, te pomalo neočekivano Njujork Niksi sa 114,6 naspram 108,1.

Nikola Jokić i Aron Gordon
Foto: Tanjug/AP Photo/Joe Mahoney

Jokić prosečno beleži 26,2 poena, 10,9 skokova i 8,6 asistencija po susretu, a u gotovo svim statistikama ima bolje brojke nego ikada ranije. Ipak, ono što mu je nedostajalo dobio je u liku Gordona, još jednog saigrača sa kojim se savršeno razume. Koliko dugo su se vrtele neke njihove zajedničke akcije kada bi razmenili po tri, četiri dodavanja, a onda lagano poentirali.

Amerikanac je stigao u Denver rešen da napravi iskorak u karijeri i da se bori za NBA prsten, a ima svu neophodnu podršku za to.

Sve ovo dolazi u najboljem mogućem trenutku po „grumenje“, koje evidentno podiže formu pred najvažnije mečeve u plej-ofu (počinje 22. maja), a Jokić je pokazao da u doigravanjima dodatno podigne nivo igre.

Kada se na sve ovo doda da je hemija u ekipi sjajna, te da igrači sa klupe imaju sve veći doprinos u igri, nema sumnje da bi tim iz Kolorada možda mogao i do titule.

Uostalom, postoji tek nekoliko ekipa koje bi mogle u kratkom vremenskom periodu da savladaju Denver čak četiri puta.

Jokićeva četa je spremna da priredi vrhunski spektakl.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare