Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Lopta ga je nagradila

Košarkaši Crvene zvezde konačno su prekinuli lošu seriju rezultata, pa su nakon dva vezana poraza u večitim derbijima pobedili Bajern u punoj Areni sa 74:68.

Junak pobede bio je Jago dos Santos, omaleni plejmejker velikog srca, koji je svojom energijom pokrenuo crveno-bele i na kraju se nagradio šutom za tri poena, koji je prelomio meč.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ovo šut koji treniram svaki dan, u tim trenucima sam bio spreman za taj šut i iskoristio sam momenat“, rekao je Jago.

Kada se pogleda statistika, Brazilac nije bio ni blizu najbolji, ali je definitivno bio „x-faktor“ i to nije prvi put da sa klupe „razbudi“ ekipu.

Imao je Jago osam poena, tri skoka i dve asistencije protiv Bajerna, a ključni minuti za njega, osim onih na kraju, kada je igrao umesto Šabaza Nejpira, bili su u trećoj četvrtini kada je pokrenuo Zvezdu.

Domaći su imali i minus od 14 poena u tim trenucima, Bajern je bio mnogo bolji na terenu, a onda je Jago uhvatio ničiju loptu, asistirao za lake poene u kontri, imao jednu krađu, ubrzao igru Zvezde, upisao i neke poene i tako potpuno okrenuo momentum.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Nije ovo prvi put da Brazilac sa klupe pokazuje zašto je i došao u Zvezdu ove sezone. Pod vođstvom Duška Ivanovića, Jago nije imao prostora u Evroligi iz javnosti nepoznatih razloga, ali se dolaskom Sferopulosa na klupu sve okrenulo i to odmah.

Već protiv FMP-a Jago je prelomio utakmicu na sličan način kao protiv Bajerna (10 poena, pet asistencija, tri skoka), a onda je protiv Partizana dobio poverenje i iskoristio ga kako valja.

Na prvom derbiju mogao je da bude i heroj, pošto je imao 11 poena i pet asistencija, a sa njim na parketu Zvezda je imala dvocifren plus i tečnu igru. Međutim, kada je Partizan sustizao rezultat u poslednjoj deonici, Jago je bio na klupi i vratio se tek na kraju, kada je njegov tim imao minus od tri poena. Mogao je brazilski plejmejker opet da promeni tok meča da mu je Miloš Teodosić dodao loptu pri rezultatu 84:81 za rivala, ali to je već situacija šta bi bilo kad je bilo.

PROČITAJTE JOŠ:

I u drugom derbiju imao je dobrih minuta, pa se sada više i ne postavlja pitanje da li je spreman za najveće mečeve i Evroligu.

Pokazao je Jago da je i fizički i igrački i mentalno spreman za izazove u Zvezdinom dresu, njegova energija je zarazna, voli da povuče brz napad i odigra u tranziciji, dok i u poziciji ume da pronalazi kvalitetna rešenja i ne libi se da poteže trojke čak i iz velike udaljenosti.

Ono što je Jagu potrebno jeste da bude konstantan, da pokaže igračku zrelost i da uz Teodosića i Nejpira bude pokretač Zvezdine igre i neko ko će uvek davati pravi ritam.

Eksplozija emocija nakon pobedonosne trojke protiv Bajerna je nešto što „delije“ žele da gledaju ove sezone, a Jago se izgleda brzo navikao na Srbiju i Beograd, sa saigračima ima odlične odnose i tokom sezone trebalo bi da bude sve bolji i bolji, pogotovo što mu je Teodosić jedan od uzora, a sa njim ima priliku da se razvija.

„Ovaj tim ima mnogo talenta, za mene na klupi ili na terenu, ja sam zadovoljan jer sam u Evroligi, do juče sam na televiziji gledao Tea i Nejpira, a sada igram sa njima, uvek hoču da uživam na terenu“.

Još jedan potez kojim je Brazilac „kupio“ srca navijača dogodio se posle utakmice.

„Može li neko da mi pomogne da nađem ovog dečaka? Imam poklon za njega“, napisao je Jago nakon pobede nad Bajernom dirnut iskrenom klinačkom emocijom.

Pobeda protiv Bajerna zaista može da pokrene Zvezdu, sigurno je da će uticati i na samopouzdanje tima i igrača, ali jasno je i da igra nije bila baš obećavajuća. Crveno-beli imaju mnogo prostora da napreduju i rastu kao tim, to i moraju da urade ako misle da naprave neki uspeh, Janis Sferopulos veruje u igrače, a Jago će biti jedan od bitnijih u rotaciji ove sezone.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar