Foto: Twitter/KK Cibona

"Sve se brzo desilo, mnogo stvari u kratkom periodu, ali nisam imao ni trunku straha od dolaska u Zagreb", rekao je za Nova.rs novi trener Cibone Vladimir Jovanović.

Mladi stručnjak prvi je Srbin na klupi slavnog hrvatskog kluba posle 30 godina. Jovanović je posle tri i po sezone u FMP napravio novi korak u karijeri, ali je i ostao član stručnog štaba reprezentacije Srbije, što mu je bilo posebno važno.

Odmah po preuzimanju Cibone debitovao je pobedom za plasman u polufinale Kupa, nad ekipom Adria Oil Škrljevo (93:72), a vodiće „vukove“ i ovog četvrtka u tamošnjem prvenstvu protiv Hermesa.

PROČITAJTE JOŠ

„Već u subotu opet igramo prvenstvo, protiv Furnira, pa 10. februara polufinale Kupa u gostima Zadru, na jednu utakmicu. Čeka nas zahtevan i naporan raspored“, kaže Jovanović za Nova.rs.

Krenuli ste pobedom na debiju?

„Sigurno da to znači, uvek je lepo krenuti pobedom. Međutim, u ovom trenutku nije mi to najvažnije, već da svaki dan radimo nešto novo, popravljamo šta treba i unapređujemo ono što je dobro. Momci dobro treniraju i dobro se ponašaju, što je važno meni kao trenreu i nadam se da će saradnja dati rezultate“.

Kako su vas dočekali u Zagrebu?

„Sve je stvarno na najvišem mogućem nivou, dočekan sam odlično. Mogu da kažem da nemam nijednu primedbu, od prvog dana su mi pokazali da sam dobro došao i verovatno ne bih ni bio ovde da nije tako. Od prvog dana sam se uverio da je sve najlepše moguće.

Ko je Vladimir Jovanović?

Vladimir Jovanović rođen je 15. marta 1984. godine u Mladenovcu. Kao trener u seniorskoj košarci najpre je bio deo stručnog štaba FMP od 2012. do 2016. godine, da bi od 2017. bio prvi trener tima iz Železnika tri i po sezone. Sa FMP se rastao nedavno, 13. decembra 2020. godine, i sada je spreman za novi, veliki korak u karijeri na klupi Cibone.

Da li je bilo bar trunke straha ili premišljanja oko preuzimanja hrvatskog kluba?

„Kod mene nije i zaista mislim da bi tako za sve trebalo da bude, da te stvari ostanu iza nas. Vodio sam se samo košarkaškim razlozima, prepoznao sam sebe u ovoj priči, sa mladim igračima i klubom koji je veliko ime i bogatu tradiciju, i koji hoće da se diže korak po korak. Našli smo se na istim idejama, to mi je bilo važno, na sve drugo se nisam osvrtao, niti želim“.

Znate da ste prvi srpski trener na klupi Cibone posle 30 godina, još od Dragana Šakote i sezone 1989/1990?

„Znam, ali osećam se skroz normalno. Nikakav pritisak nemam zbog toga, niti bilo čega drugog. Samo sam spreman da radim svoj posao.

Kako su tekli pregovori?

„Vrlo brzo smo se dogovorili. Prepoznao sam dobru priču, a oni su se potrudili da ispoštuju i neke moje zahteve, i time takođe potvrdili da žele da budem trener Cibone. Pregovori nisu dugo trajali…“

Iz kluba su posebno isticali vaš prepoznatljiv i uspešan rad s mladim igračima i njihov razvoj?

„Ima istine i u tome. To je bila strategija i prilikom mog rada u FMP, dobro smo radili i to su prepoznali sa željom da se prenese ovde“.

„Uvek uz Srbiju“

U februaru vas čeka „balon“ u Tbilisiju i odlučujući mečevi sa Gruzijom i Švajcarskom za plasman na Evrobasket?

„Još jedan razlog da uvek budemo tu za nacionalni tim, čast je i zadovoljstvo biti deo stručnog štaba koji predvodi selektor Igor Kokoškov. Posebno je velika čast raditi sa takvim sjajnim čovekom i stručnjakom, da ne pričamo o rezultatima, i velika je privilegija biti uz njega“, dodaje Jovanović.

Kakvi su ciljevi „vukova“ u bliskoj i daljoj budućnosti?

„Sigurno da je prvi da se ostane u ABA ligi i da se do kraja dobije što više utakmica. U hrvatskom prvenstvu i Kupu da odemo do kraja, pa onda šta bude. Pored tih rezultatskih ciljeva, tu je i razvoj igrača i onda ćemo za dalje videti kad napravimo presek za sledeću sezonu. Malo je nezgodno da kažem nešto više posle svega dva-tri dana u klubu“.

Pojavila se teorija kako ste u Cibonu došli da biste posle, u jednom trenutku, preuzeli Crvenu zvezdu, a sve kao dogovor vodećih ljudi dva kluba Domagoja Čavlovića i Nebojše Čovića?

„Stvarno neću time da se bavim, prvo nisam bio u Crvenoj zvezdi, već u FMP, pa od toga pokušavaju da prave senzacije. Sa FMP sam se rastao prijateljski, to je klub koji mi je pružio šansu i promovisao me, i večnu ću biti zahvalan na šansi koju sam dobio. FMP smatram drugom kućom i to je mesto gde ću uvek lepo da se osećam. Sve drugo niko ko se ozbiljno bavi svojim poslom ne bi ni razmatrao“.

Da li i dalje ostajete član stručnog štaba reprezentacije Srbije?

„Sve ostaje isto tim povodom, nema razloga da ne budem. Dogovorio sam se s ljudima iz kluba da se to ne menja. Tih nedelju dana napravimo program da ekipa ne trpi dok nisam tu i nemam nikakvu dilemu da će to sve biti dobro. Imam želju i obavezu da uvek budem tu za reprezentaciju Srbije“, završio je Jovanović za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar