Igor Rakočević, košarkaš, intervju
Igor Rakočević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Proslavljeni košarkaški as Igor Rakočević prokomentarisao je za Nova.rs šta misli o stranim igračima u reprezentaciji Srbije.

Uz otpisivanje Miloša Teodosića sa spiska nacionalnog tima, pitanje stranaca je jedno od gorućih u ovdašnjoj košarci poslednjih dana.

PROČITAJTE JOŠ:

Rakočević tvrdi da je pitanje škakljivo i da mu treba pristupiti naročito pažljivo, zbog čega prvo definiše ko je zapravo stranac?

„Po meni, prvo treba dobro da definišemo šta znači stranac u reprezentaciji. Ako recimo u Americi imamo roditelje, koji su iz Srbije i koji tamo dobiju dete, pa ono postane Amerikanac, to je na primer za mene ok, da taj stranac ako provede neko vreme kod nas u Srbiji, da igra za reprezentaciju. Isto tako, ako stranci žive u Srbiji pa dobiju dete koje dobije srpski pasoš, to mi je isto u redu. Prihvatljivo je i ako neki igrač provede deset godina igrajući u Srbiji i onda na osnovu toga dobije pasoš. Ali nikako mi nije u redu da stranac bude neko ko provede jedno sezonu igrajući za neki klub u Srbiji ili neko ko uopšte nema nikakve, apsolutno nikakve veze sa Srbijom“, rekao je Rakočević za Nova.rs

Ističe i da bi se reprezentativna košarka pretvorila u klupsku kada bi FIBA promenila pravila o stranim igračima.

„Drugo pitanje koje moramo da postavimo je šta ako FIBA donese odluku da za tri, pet ili sedam godina mogu da igraju dva stranca – na šta će to onda stvarno da liči? Onda se to pretvara u klasičnu klupsku košarku. Dakle, ja kad igram protiv grčke reprezentacije, želim da u toj reprezentaciji igra 12 Grka, koji imaju isti mentalitet, koji igraju na isti način, koji su sa istog podneblja, koji pričaju istim jezikom i koji imaju neku svoju prepoznatljivu košarku. Kao što recimo Amerikanci imaju svoju prepoznatljivu košarku, mi Srbi imamo svoju prepoznatljivu košarku, da može čovek da se identifikuje sa nečim. Znači, kad ti kao navijač gledaš reprezentaciju Srbije ti možeš da osetiš i razumeš kako mi igramo i na koji način to sve funkcioniše. To je cela poenta, to je poenta nacionalnih timova“, navodi legenda Crvene zvezde.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Naposletku kaže da se protivi strancima u timu Srbije, jer kad igra protiv jedne reprezentacije, želi da igra protiv momaka koji dele zajednički jezik, kulturu, istoriju i stil košarke.

Strance ne bi voleo u timu Srbije, čak i da ona ne pravi rezultate, jer je cilj da se domaćim igračima pomogne da postanu što bolji – a rezultati će to ispratiti.

„Moje iskreno mišljenje je da mi imamo i te kako dovoljan broj kvalitetnih, vrhunskih pojedinaca. Imamo samo ove sezone tri MVP-ja na tri različita takmičenja. I te kako imamo dovoljan broj igrača koji mogu da budu ti najbolji igrači na terenu i na prvenstvima. U slučaju da ih nemamo, iako ih trenutno imamo, mislim da treba baciti fokus na to kako da se pomogne tim igračima i kako da se oni razviju, da dođu do tog nivoa, pa da ni ne razmišljamo o tome da nam treba stranac. Moj finalni odgovor je da se ne slažem da stranac koji nema legitimno pokriće da dobije naš pasoš igra za reprezentaciju. Ne slažem se. I iskreno, radije bih da ne napravimo rezultat, ali da igramo kao prava srpska reprezentacija, nego da u neku ruku kupimo ili pozajmimo neki talenat i kvalitet i na taj način napravimo rezultat“, zaključio je Rakočević za naš portal.

BONUS VIDEO: Teodosić i reprezentativci pevaju „Ostaće pesma i uspomena na Tea kapitena“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar