Foto: : Zadar/Zvonko Kucelin

Hrvatski košarkaški savez je poslao poruku klubovima da je bolje da se okrenu FIBA takmičenjima.

To može da znači i velike promene za regionalnu košarku u ABA ligi, pošto bi se jači hrvatski klubovi oprobali u Alpe Adria Kupu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo takmičenje je formirala FIBA pre sedam godina i igra ga 16 klubova iz šest zemalja (Austrija, Slovenija, Češka, Mađarska, Slovačka i Hrvatska).

Od njih su tri kluba i sada iz Hrvatske. Reč je o Skrljevu, Šibenki i Gorici.

Činjenica da bi se neki od jačih poput Cibone, Zadra, ili Splita okrenuli spomenutom kupu, podiglo bi kvalitet tog takmičenja.

Međutim, tim klubovima bi onda vrata Evrolige i Evrokupa bila zatvorena, pošto je poznato da Evroliga i FIBA nisu u idealnim odnosima kao organizacije.

Osim toga, ABA liga kao takmičenje je primamljivije, donosi više naboja i postoji već dve decenije.

Istini za volju, jedan od razloga za mogući prelazak na „drugu stranu“ je činjenica da klubovi iz Hrvatske već dugo nisu konkurentni za titulu Zvezdi i Budućnosti.

Usred cele priče HKS se stavlja u fokus interes hrvatske reprezentacije, zbog koje je na sednici u Gospiću i pokrenuto ovo pitanje okretanja ka FIBA takmičenjima.

„Klubovima je predstavljen program čiji je zadatak snažan iskorak hrvatske košarke u Evropu, a HKS traži partnere unutar lige koji će takav program podržati i pratiti. Radi se, ukratko, o predlogu muškog klupskog sistema takmičenja s HT Premijer ligom kao perjanicom hrvatskih košarkaških takmičenja, te modalitetima priključivanja klubova FIBA Ligi šampiona, FIBA Evropa Kupu i Alpe Adria Kupu. Klubovima je potanko objašnjeno na koji će način i pod kojim uslovima će imati priliku da pristupe navedenim evropskim takmičenjima“, pišu iz Hrvatskog košarkaškog saveza.

Ovaj savez je svestan da ne može da računa na svoje najbolje košarkaše iz NBA i Evrolige, pa je zato voljan da napravi zaokret.

„S obzirom na činjenicu da u vreme reprezentativnih ciklusa najčešće ne možemo da računamo na naše NBA i evroligaške košarkaše, za aktivno igranje u reprezentaciji moramo imati spremne najbolje igrače domaće lige i evropskih takmičenja“, obrazlažu iz Saveza.

Jedna od ideja tamošnjeg saveza su i kampovi za mlade igrače.

BONUS VIDEO: Košarkaši Zvezde nisu držali „Zaustavite rat“, sa tribina zvižduci

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar