Lorenzo Braun i Aleksej Šved u duelu FOTO: SRĐAN STEVANOVIĆ / STARSPORT

Crvena zvezda je na gostovanju u Podmoskovlju izgubila od košarkaša Himkija rezultatom 78:72 u okviru 24. kola Evrolige i doživela je 14. poraz u eliti.

Srpski i ABA prvak zaustavljen je posle dve pobede u nizu, u večitom derbiju i nad Panatinaikosom. Ipak, pakleni ritam uzeo je maha i Zvezda je pala u Podmoskovlju.

Izabranici Dragana Šakote su mini-serijom na početku meča stigli do pet poena prednosti, ali je Buker vrlo brzo inicirao preokret. Na šest poena Amerikanca nadovezali su se ostali igrači Himkija, pa je domaćin prvu četvrtinu završio sa dvocifrenom razlikom.

Posle uvodnih poena Stefana Jovića sa linije za slobodna bacanja u drugoj četvrtini, usledila su čak tri minuta bez promene rezultata koje su obeležili brojni promašaji i prekršaji. Zahvaljujući Štimcu i Švedu rivali su se probudili u završnici poluvremena, i pružili publici nešto više uzbuđenja.

PROČITAJTE JOŠ

Crveno-beli su u tom period uhvatili korak u odnosu na ruskog predstavnika i sprečili protivnika da ozbiljnije odmakne.

Serijom 10-0 na početku treće deonice, Beograđani su probudili nadu zvezdaša. Ipak, Šved je trojkom inicirao novi preokret pred nešto dramatičniju završnicu.

Zvezda je na 19 sekundi pre kraja prišla na minus četiri, ali je ponovo raspoloženi Šved preuzeo glavnu ulogu i posle prekršaja Pantera iskoristio oba slobodna bacanja čime je razrešio sve dileme po pitanju pobednika.

Himki je trijumfom pred svojom publikom stigao do 10. pobede i izjednačio se sa na tabeli sa srpskim i ABA prvakom. U sledećem kolu Zvezdu očekuje duel sa drugim ruskim evroligašem, jer će gost u Beogradu biti CSKA iz Moskve.

HIMKI – CRVENA ZVEZDA 78:72 (28:18, 20:18, 16:15, 14:21)
Dvorana: Mitišči. Gledalaca: 5.629. Sudije: Roča, Mogulkoč, Peruđa.

HIMKI: Šved 22 (9 as), Kramer, Buker 13 (7 sk), Tima 6, Zajcev 5, Vjalcev 6, Desjatnikov, Jerebko 19 (8 sk), Monja 3, Jović 4, Baraškov.
CRVENA ZVEZDA: Panter 20, Braun 6, Perperoglu 2 (6 sk), Davidovac 5 (7 sk), Lazić 7, Dobrić 9, Gist 6, Jagodić Kuridža 2 (6 sk), Dženkins, Simanić 3, Odžo 2, Štimac 10 (6 sk).