Najefikasniji protiv Panatinaikosa: Kevin Panter i Stratos Perperoglu FOTO: PEĐA MILOSAVLJEVIĆ/STARSPORT

Crvena zvezda je savladala Panatinaikos sa 78:73 u 23. kolu Evrolige i vratila se na pobednički kolosek posle četiri uzastopna poraza u elitnom takmičenju.

Prva i treća četvrtina bile su preslikano loše, ali je srpski i ABA šampion umeo da stigne i prestigne minus 15 za slavlje u Areni.

Junak se može naći u trouglu koji čine Čarls Dženkins, Stratos Perperoglu i Kevin Panter. „Đenka“ je ukrao Fredetu ključnu loptu da sačuva trijumf koji je potvrdio njegov hladnokrvni sunarodnik, dok je prekaljeni Grk pokazao koliko znači ekipi.

Teško izvojevana pobeda pokazuje i koliko crveno-beli mogu, iako su neke prilike već propustili na svom parketu.

Zvezdin sledeći rival je Himki u Podmoskovlju (petak, 18), a u ABA ligi je čeka gostovanje Mornaru, u ključnom okršaju za jadranski plej-of.

Izabranici Dragana Šakole veoma loše su otvorili meč. Nisu uspevali da pronađu rešenje kako u napadu tako i u odbrani, pa su atinski „zeleni“ stekli plus 12.

Druga četvrtina donela je promenu uloga rivala, pa je Zvezda dominantnom igrom istopila zaostatak i stigla do preokreta. Momenat koji je obeležio deonicu bio je povratak Stratosa Perperoglua na teren posle povrede. Grčki košarkaš je dobio veliki podršku sa tribina kada je kročio na parket umesto Davidovca i na krilima huka pokrenuo ekipu.

Upravo od tog 13. minuta prednost gostiju počela je da se topi i to najviše zahvaljujući pomenutom Panteru koji je u drugoj deonici postigao 10 poena.

Treća četvrtina donela je nove oscilacije. Zvezda je još jednom dovela sebe u podređeni položaj i dozvolila da PAO stekne dvocifrenu prednost. I opet je još jednom pokazala mentalnu snagu u poslednjem kvartalu i čvršće živce u igri nerava. Petorka u kojoj su bili Dženkins, Panter, Perperoglu, Davidovac i Jagodić-Kuridža imala je i preko potrebnu energiju, i kreaciju, i agresivnost – i znala je put do trijumfa.

Crveno-beli su uspeli drugi put da nadoknade zaostatak, u junaka je prvi izrastao Panter koji je trojkom 52 sekunde pre kraja doneo vođstvo, a potom iskoristio i slobodno bacanje nakon tehničke greške dosuđene Riku Pitinu, strategu Panatinaikosa.

Trenutak kada Čarls Dženkins krade ključnu loptu Džimelu Fredetu FOTO: PEĐA MILOSAVLJEVIĆ/STARSPORT

Ključni napad Atinjana sjajnom odbranom zaustavio je Dženkins posle čega su tačku na susret stavili Beron i Panter.

Fenomenalno veče Zvezdinog pleja oslikano je kroz 24 poena od kojih je većina bila upravo u momentima kad se lomila utakmica. Dodao je po skok i asistenciju, te dve ukradene lopte za indeks 28. Osim Pantera, dvocifren u redovima pobednika bio je i Perperoglu sa 12 poena.

Crveno beli su trijumfom u Areni stigli do desete pobede, pa posle 23. kola imaju učinak 10-13 u Evroligi.

CRVENA ZVEZDA – PANATINAIKOS 78:73 (9:21, 26:11, 11:25, 32:16)
Dvorana: Štark arena. Gledalaca: 12.867. Sudije: Perez, Difalah, Udjanski.

CRVENA ZVEZDA: Panter 24, Braun, Perperoglu 12, Davidovac 8, Lazić, Beron 8, Gist 2, Jagodić-Kuridža 5, Dženkins 2, Odžo 8, Štimac 9.
PANATINAIKOS: Tomas 12, Rajs 3, Papajanis 12, Papapetru 4, Papas 10, Džonson 3, Fredet 11, Kalates 9, Vejli, Mitoglu 8, Bentil.