Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Danima je u javnosti centralna košarkaška tema bila sudbina Željka Obradovića.

Najtrofejini stručnjak svih vremena podigao je veliku buru nakon finala Kupa Radivoja koraća u kojem je Partizan poražen od Crvene zvezde.

Njegova reakcija na provokacije navijača Zvezde koji su ga nazvali državnim projektom imala je veliki odjek i dobila političku konotaciju. Tvrdnje Obradovića da Partizan nije državni projekat isprovocirale su Aleksandra Vučića predsednika Srbije koji je u jeku emisije u kojoj je govorio o brojnim problemima u Srbiji našao za shodno da Obradovićeve izjave okarakteriše kao odvratan napad na državu.

Tada je započela igranka.

PROČITAJTE JOŠ

Klubovi su krenuli da objavljuju finansijske izveštaje, inspekcije da češljaju poslovanja, a predsednici večitih da se pravdaju po medijima.

Priča je otišla još dalje posle nastupa Ostoje Mijailovića. SNS kadar i prvi čovek Partizana se našao u nebranom grožđu. Sa jedne strane pritisak javnosti da podrži Obradovića, sa druge odanost predsedniku koji je znao i javno da ga muštra. Između čekića i nakovnja, odabrao je da podrži priču o Partizanu kao državnom projektu i ode kontra Obradovića, iako je indirektno tvrdnjom da je Partizan platio porez optužio i Vučića da laže.

Predsednik je naime u sklopu napada na Obradovića istakao da crno-beli nisu dali ni dinara za porez, što je izjavom predsednik crno-belih demantovao.

Ipak, izjave Ostoje Mijailovića shvaćene su među Partizanovim navijačima kao udar na Obradovića, a čaršijom su kružile priče i o njegovom potencijalnom odlasku iz kluba najkasnije na kraju sezone.

Zbog toga su navijači odlučili da organizuju akciju podrške omiljenom treneru o čemu se danima pričalo, a sve je kulminiralo na meču protiv Efesa.

Skandiranje Željkovog imena trajalo je neprekidno više od pet minuta što se nikada do sada nije desilo, a onda su krenuli i sa pesmom.

Partizan vs Anadolu Efes Foto:Janko Anđelić

„Grobari, grobari ajmo svi u glas, Željko Obradović jedan je od nas“.

Koliko je trenutak bio emotivan poikazuju i suze Vlade Androića, pomoćnika i njegovog kuma koji je slušajući taj performans navijača zaplakao.

Ni tokom utakmice podrška nije prestajala, a publika je i transparentima pokazala podršku.

„Verujem Žocu, više nego ocu“ bila je jedna od poruka sa tribine gde su smešteni najvatreniji navijači.

Tu ljubav i emociju bilo je teško objasniti rečima, a Obradović je posle meča razvejao sve strahove navijača, bar kada je on u pitanju.

„Ja sebe ne vidim nigde osim u Partizanu. Ili ću ostati ovde, ili više neću raditi“, rekao je Obradović i nije ostavio ni najmanje prostora tumačenjima i raspravi. Ponosan i srećan sam što sam trener Partizana. Nemam nikakvu dilemu kakva je moja budućnost. Valjalo je zbog ovoga roditi se i doživeti ovako nešto. Mnogo sam razmišljao“, rekao je Obradović posle pobede nad Efesom.

Stvar je što se tiče Željka i navijača jasna. Obradović želi da nastavi sa Partizanom, navijači žele da on ostane, a ugovor koji ima ističe na kraju sezone.

Obradović je takođe indirekltno najavio i velike stvari koje klub čekaju u narednom periodu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

„Klub raste, svi su to prepoznali u Evropi. Evroliga prepoznaje kada je jedan klub stabilan, to je kada ima sopstvene izvore finansiranja. To čine ovi navijači i da Partizan može da izađe pred Evroligu sa planom i programom koji je odličan i koji su klubovi prepoznali, ja sam veliki optimista, ali da ne žurimo, želim da se zahvalim svima. Mi drugu godinu za redom reprezentujemo i ovaj grad i državu na najbolji način, nadam se da ljudi to prepoznaju i da će prepoznavati i dalje“, rekao je Obradović.

Za priču o A licenci u Evroligi ključan je tandem koji čine Zoran Savić i Željko Obradović i za crno-bele nema dilema šta im je najbolje rešenje.

Ostaje pitanje političkih igrica i odluke sa vrha države.

Obradoviću je zamereno jer nije dao podršku SNS-u na decembarskim izborima, a predsednik ga je direktno napao. Ipak, posle velike buke koja se digla i Vučić je spustio loptu i najavio nastavak pomoći crno-belima.

Spustio je loptu i Obradović koji je uoči meča sa Efesom u svom govoru pomenuo i zahvalnost državi i želju da s eklub osamostali.

Kakav će epilog biti ostaje da se vidi ovog leta, ali sudbina PArtizana usko je vezana i za sudbinu i ostanak Obradovića na klupi.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar