Devin Booker, Deandre Ayton, Chris Paul Foto:RONALD MARTINEZ / Getty images / Profimedia

Ne tako davno bili su strah i trepet, napadačka mašinerija od koje zaziru sve odbrane u NBA, ali već mesec i po dana služe za popravljanje statistike protivnika.

„Gledam Jokića već šest sezona sada. Mislim da je najbolja stvar koju mogu da kažem o njemu je da još uvek nemam pojma kako bih ga pokrivao. Dva puta kad sam osećao isto je protiv Majkla Džordana i Šeka“. Ovim rečima je čuveni trener Džordž Karl opisao Nikolu Jokića, centra Denver Nagetsa.

Nagetsi su zahvaljujući njemu u debelom plusu kada je reč o poenima i u jednako veliko minusu kad Jokić nije na parketu.

PROČITAJTE JOŠ:

On je timu iz Denvera najbolji pokazatelj da se sa jednim čovekom može dogurati do plej-ofa, ali je tamo ipak potreban tim koji će da ga podrži. To su prethodnih sezona znali da pokažu Finiks Sansi.

Ekipa iz Arizone je „iz kanala“ u kom je tavorila godinama, u jednom trenutku izašla i sklopila ono što je delovalo kao kaznena ekspedicija u NBA ligi.

Ako se samo setimo kako su našamarali upravo Denver u plej-ofu pretprošle sezone i poslali Jokića i drugove na odmor sa 4-0 u polufinalu zapada, bude jasno dokle je Finiks dogurao posle brda neuspeha.

I to uglavnom gradeći se kroz draft i dovođenjem mladih igrača čiji je talenat u nekom trenutku procvetao.

Na putu ka velikom NBA finalu, Devina Bukera, Deandrea Ejtona i Krisa Pola nije uspeo da zaustavi ni tim Los Anđeles Klipersa.

Foto: EPA-EFE/RINGO CHIU

Tek su Janis Adetokumbo i Milvoki Baksi ispunili svoj san i eliminisali Sanse, a Finiksu je ostalo da sačeka neku narednu priliku da uzme šampionski prsten.

Činilo se da je samo pitanje trenutka kada će se to desiti. Posebno nakon što je Dalas Maveriksima bio potreban čudesni Luka Dončić i sedam utakmica da bi nekako prošle godine izbacili Bukera i ekipu u .

Tim koji je bio gazda na zapadu NBA lige nanizao je seriju u kojoj je do pobede nad Golden Stejt Voriorsima nanizao devet poraza uz samo jedan trijumf.

Sansi su doveli u pitanje igranje u plej-ofu jer su se našli u plej-in zoni. Nije sve išlo kao po loju od starta, pošto je i pre početka sezone bilo više priče o rasizmu, polnoj diskriminaciji i zlostavljanju zaposlenih od strane Roberta Sarvera, vlasnika franšize.

Foto: EPA-EFE/Rick D’Elia

Bilo je pisanja i o tome da će prodati Sanse, te da je u decembru milijarder Met Išbia ponudio četiri milijarde da bi ih kupio.

Baš u tom periodu se i dešava i splet loših okolnosti i između ostalog povreda prepona Devina Bukera.

Odigrao je 26 utakmica zaredom od početka sezone, propustio je dve zbog toga što ga je list zatezao i posle četiri minuta utakmice sa Denver Nagetsima, izašao je iz igre.

Sansi su posle produžetka upisali i treći poraz zaredom u tom trenutku, posle čega je pobeda nad Memfis Grizlisima bila samo trenutno olakšanje muka.

Spomenuti Ejton je ostao na istom nivou, a iskusni Kris Pol se mučio i nije bio prevaga kao ranijih sezona.

Verovatno su igrači „sunca“ i sami sebe iznenadili kada su pobedili Voriorse sa samo devet igrača i bez Bukera, Ejtona, Džeja Kraudera, Kema Džonsona, spomenutog Pola.

Ejtona muči zglob, Krauder nije sa timom, Džonsonu je stradao meniskus, Pol se muči sa kukom, Lendri Šemet ima poteškoće sa istim delom tela, Kem Pejn sa desnim stopalom. Ukratko, horor.

Majls Bridžis je morao da povuče, Dejmijon Li, Dario Šarić takođe. To nije kombinacija koja će na duže staze donositi uspehe, ali jeste ona koja je morala da prekine seriju 4-14 od starta decembra.

Slobodni pad je utoliko veći što je došao posle 15-6 od starta sezone. Od ekipe koja je imala 64 pobede prošle godine na prvom mestu zapada pred plej-of, zaista čudno.

Povrede su uradile svoje da se tim Montija Vilijamsa nađe pred kolapsom i obaranjem jednog neslavnog rekorda.

Nijedna od 32 NBA ekipe koje su uspele da izgube manje od 20 utakmica tokom regularne sezone, nije u narednoj sezoni bila ispod 51 pobede.

Deandre Ayton Chris Paul, Devin Booker

Sansi su na putu da prekinu taj presedan, ako se njihov ambis nastavi i ako Voriorsi ne budu slamka spasa.

Pored muka s povredama, Sansima je problem i to što Pol, kad je spreman, igra dobro, pogađa trojke sa, red veličine, 40 posto uspešnosti, ali nije „All NBA“ kalibar kao prethodnih sezona.

To je otvorilo prostor za drugačiji tip šuteva njegovog tima, a Sansi su opali u preciznosti u šutu iz igre.

Foto: Tanjug / AP Photo/Gerald Herbert

Iz vrha NBA lige neki od tih procenata su se strovalili dole, dok primaju poene sa slobodnih bacanja i ne dobijaju ih.

Na polovini sezone imaju više poraza (21) nego što su ih imali u celoj prošloj (18) i za sada im ništa ne ide naruku, pa pojedini američki mediji već postavljaju pitanje – da li je vreme da „tankuju“?

Sa svim tim podacima u glavi, Sansi izlaze u sredu na četvrtak na megdan Denver Nagetsima, za koje igra razgoropađeni Jokić.

Ako uspeju da izađu na kraj sa Denverom možda pokažu da u timu i dalje ima šampionskog nagoveštaja, bar dok se oni koji taj nagoveštaj pretvaraju u pravi potencijal, ne vrate na teren i počnu da igraju kako znaju.

BONUS VIDEO: Treneri hvale Nikolu Jokića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar