EPA-EFE/Daniel Dal Zennaro
EPA-EFE/Daniel Dal Zennaro

Očajno suđenje bacilo je senku na Evrobasket, arbitri su do ludila često dovodili košarkaše, a FIBA je priznala da su se dogodila dva velika propusta.

Jedan od čelnih ljudi FIBA, generalni sekretar Kamil Novak, progovorio je o suđenju i problematičnim odlukama arbitara na Evropskom prvenstvu koje se završava.

PROČITAJTE JOŠ:

Govorio je zajedno sa predsednikom Demirelom pred meč za treće mesto između Nemačke i Poljske (17.15), odnosno finale između Francuske i Španije (20.30).

Iz FIBA su naveli kako se uzdaju da će novi predsednik Evrolige Dejan Bodiroga u velikoj meri moći da utiče da se srede odnosi dva takmičenja, a potom se prešlo na temu sudija.

Žalili su se i mnogi igrači, i treneri, bilo je stvarno svačega u režiji sudija na ovom Evrobasketu.

„Postoje dva aspekta, a prvi je nastup sudija. Ocenjuju se i pre i tokom Evrobasketa, tako da nema sumnje u njihov izbor“, poručio je Novak.

Ipak, priznao je da su viđena dva ogromna propusta, prvi na meču Litvanije i Nemačke u grupnoj fazi, potom i u duelu Gruzije i Turske.

„Nije trebalo da se dogodi to što jeste na meču Litvanije i Nemačke, a desilo se zbog lanca grešaka koji ne sme da se ponovi. To je bilo vrlo negativno i bacilo je senku na suđenje. Drugi propust i totalno drugačiji slučaj se desio tokom meča Gruzije i Turske, bio sam na toj utakmici. Osim toga nismo imali velike probleme“.

Novak se potom brzo okrenuo na pozitivnu stranu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Isto tako mogu da kažem da je mnogo manje problema i žalbi nego 2015. godina. Ovde ima mnogo zvezda i velika su očekivanja, mnogo je pritiska i ne bih se složio da je suđenje loše. Sudije su u grupnoj fazi probale da pričaju sa igračima i trenerima, i to se pokazalo kao loše, pa su bile mnogo strožije u nokaut fazi“, poručio je Kamil Novak.

Istakao je kako FIBA želi najbolje sudije na svojim takmičenjima i negirao je da to nisu najbolji arbitri.

„Naravmo, nećemo imati mečeve bez sudijskih grešaka, ali mi radimo sve da ih bude najmanje moguće kako bismo u svakom smislu imali najbolji utisak. Sudije svakog vikenda sude u svojim ligama, na Olimpijskim igrama, Svetskom i Evropskom prvenstvu. Evroligaški arbitri ne mogu da sude u prozorima, a mi sudije ocenjujemo tokom prozora. Ne biramo ih na prijateljskim osnovama, već ih posle svakog meča analiziramo u izveštajima na više od 15 strana“, zaključio je Novak.

BONUS VIDEO Milica Dabović analizirala poraz Srbije na Evrobasketu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar