Foto: Starsport

Tužni su, teško im je, a ko je odgovoran?

Pet dana se čekalo da se neko oglasi iz Košarkaškog saveza Srbije, da selektor Svetislav Pešić analizira neuspeh reprezentacije na Evrobasketu i ispadanje u osmini finala.

Grafika: Slađana Đermanović

Na primer, selektor Grčke Dimitris Itudis je na konferenciji odgovarao na pitanja, potom još bio na raspolaganju za izjave na grčkom, srpskom i engleskom jeziku.

Može i tako, a može i da smo posle pet dana u istom danu dobili i selektora Pešića i predsednika KSS Predraga Danilovića koji su imali šta da poruče.

Dobili, jer nisu izašli pred medije, već su se oglasili putem sajta Košarkaškog saveza Srbije.

Nisu oni u obavezi da pričaju za medije, već da se košarkaškoj javnosti, koja obožava reprezentaciju Srbije, ipak razjasne neke stvari.

Ispadanje u osmini finala jeste debakl, to je bio i ostaće. Ma šta ko mislio i pokušavao da opravda pritiskom. Teško da je bilo koja košarkaška reprezentacija bila lišena pritiska i velikih očekivanja, s razlogom, jer smo bili najbolji.

Pored pitanja na koja i dalje nismo dobili odgovore, podeljen su packe, ali nije jasno do kraja kome. Da nisu možda novinari svojim postojanjem krivi za debakl „orlova“ na Evrobasketu? Ne, nisu.

Košarkaška reprezentacija Srbije
Košarkaška reprezentacija Srbije; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Srbija je ispala u osmini finala od Italije.

Srbija je doživela veliki neuspeh.

Srbija je zabeležila jedan od najlošijih rezultata na EP ikada.

Odgovornost? Šta je to? To je ono kada neko kaže da je odgovoran/kriv/zaslužan za bilo šta dobro ili loše.

Kada ne ide kako treba, izađe, digne ruku i kaže – ja sam. Da li je to moglo da se oseti iz reči Pešića i Danilovića, selektora i prvog čoveka srpske košarke? Pešić je rekao „apsolutno sam svestan odgovornosti i razočarenja koje smo priredili našim navijačima“. I onda nastavio sa pričom o drugarstvu, zajedništvu, naravno karakteru, rastu ekipe, povredama, bolestima…

„Za veoma kratko vreme obavljen je ogroman posao, uspostavljen izgubljeni kontinuitet“, kaže Pešić. Kontinuitet ima Španija, koja od U16 selekcija do seniorske osvaja medalje i u muškoj i u ženskoj konkurenciji.

Zvuči vam poznato? Nešto slično je naša reprezentacija radila ne tako davno, više ne. Došli smo do toga da je selektor postao legendarni stručnjak koji je pre 20 godina doneo reprezentaciji poslednje evropsko i svetsko zlato. I Pešiću svaka čast na svemu, zauvek će biti legenda srpske košarke, ali nema kontinuiteta o kom on priča.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Čak je i zadovoljan urađenim za kratko vreme!?

Zašto niko nije izašao i javno rekao šta ima, nego su servirane teze putem sajta KSS? Tako je lakše, naravno, da slučajno možda i ne pita neko nešto. Kažu, neće trpeti uvrede i primitivizan…

„Želim da istaknem i osudim neke stvari kojima nisam želeo da dajem publicitet do završetka takmičenja, kako ne bih dodatno skretao fokus sa onoga što je najvažnije, a to je teren. Veoma ružna vređanja koja su se mogla čuti i videti tokom priprema, a kasnije i tokom šampionata, pa i nakon eliminacije su velika sramota na prvom mestu onih koji su takve stvari bili u stanju da izgovore. U pitanju je primitivizam od kojeg se u javnom prostoru moramo zaštititi i koji mora biti najoštrije osuđen“, poručio je Danilović.

Ko je vređao? Ko je imao primitvne ispade ili šta već prema reprezentaciji i njenim članovima? Struka, novinari, neko treći? Ne pričamo o tviter navijačima i slično… Verujem da ljudu u srpskoj košarci ipak vide malo dalje od toga.

Zašto se ne kaže na koga se misli da je vređao reprezentaciju, igrače, selektora? Zašto se ne kaže ako se misli na sraman snimak brata Miloša Teodosića i doktora Đukanovića?

Niko nije blesav da poništi sve dobro urađeno u srpskoj košarci i medalje koje se pamte, što su rekli da neće dozvoliti. I dalje je nejasno kome. Ovako sve ostaje uvijeno bez potrebe.

Ako želimo opet da budemo najbolji, sada mi treba da se ugledamo na razvoj španske košarke, kao što se ona ugledala na našu 90-ih godina prošlog veka.

Ljudi prosto rade ono što smo mi nekada, a onda prestali jer verovatno nema ko da nastavi sve ono što su legende srpske košarke ostavile u amanet.

BONUS VIDEO Pešićeva prva analiza debakla Srbije: Ja to neću dozvoliti

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare