Svetislav Pešić/Foto: Matias Horak/STARSPORT/2022

Srbija je doživela nekoliko neuspeha na različitim poljima za godinu dana, ali Pešić i otkaz se i dalje ne pominju u istoj rečenici

Debakl Srbije na Evrobasketu, ispadnje u osmini finala i još jedno takmičenje bez medalje donelo je mnogo pitanja za čelne ljude u domaćoj košarci.

PROČITAJTE JOŠ:

Danima se čekalo i oglašavanje selektora Svetislava Pešića i predsednika Košarkaškog saveza Srbije Predraga Danilovića, a kada se konačno to i dočekalo otvorila su se neka nova pitanja i dileme.

Javnost, kao i novinari, ostali su uskraćeni za postavljanje pitanja, pošto za to nisu dobili priliku, a prema rečima Pešića i Danilovića da se zaključiti da će svi ostati na svojim pozicijama.

Pešić je pre skoro godinu dana seo na klupu Srbije, bio je najavljivan kao neko ko će vratiti reprezentaciju tamo gde joj je mesto (u evropski i svetski vrh), ali njegovi rezultati bar za sada to ne pokazuju.

Može se čak i reći da se srpska košarka još više srozala u poslednjih godinu dana s obzirom da smo ostali bez medalje u Evropi, a plasman na Svetsko prvenstvo pod velikim je znakom pitanja.

Ipak, nije sve tako crno. Pešićev rad i predanost poslu ogledali su se u tome da su se svi reprezentativci (osim onih koji su bili sprečeni iz opravdanih razloga) odazvali njegovom pozivu. Ne treba zaboraviti ni da je Pešić više puta odlazio u Ameriku kako bi razgovarao sa Nikolom Jokićem, a ne može se reći da atmosfera sve do duela sa Italijom nije bila više nego dobra.

PROČITAJTE JOŠ:

Uz to, ostvarene su dve velike pobede protiv Grčke i Turske, ali samo će još četiri uzastopna trijumfa u kvalifikacijama za Mundobasket odvesti „orlove“ direktno na šampionat.

To znači da poslu nije kraj, a veliko je pitanje i ko će biti deo nacionalnog tima u naredna dva prozora. Pešić je pre nekoliko meseci apelovao da Zvezda i Partizan moraju da se uključe i pomognu reprezentaciji kada je o prozorima reč, a pitanje je koliko će se naših igrača iz Evrolige odazvati pozivu.

Pešićev prethodnik bio je Igor Kokoškov, koji je imao specifičan sistem rada, a bez obzira što je sa Slovenijom bio na krovu Evrope, Srbiji nije valjao već nakon nekoliko utakmica.

Neuspeh u kvalifikacijama za Olimpijske igre bio je greh i propust koji se Kokoškovu nije oprostio, ali kada se pogleda malo šira slika, vreme koje je imao na raspolaganju kao i resursi nisu bili na zavidnom nivou.

Pešić je za razliku od Kokoškova sada dobio poverenje, pa će po svemu sudeći ostati na klupi sve do kraja olimpijskog ciklusa. Svetsko prvenstvo se igra naredne godine, a Olimpijske igre su na programu 2024. u Parizu i sve sem plasmana Srbije na oba takmičenja bio bi neuspeh.

Igor Kokoškov, Košarkaška reprezentacija Srbije
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Ukoliko do njega dođe, valjalo bi da Pešić i Danilović prvi dignu ruku i preuzmu odgovornost za (ne)učinjeno. Ukoliko reprezentacija uspe da se plasira na oba takmičenja, opet ćemo pisati i pričati o (potencijalnim) uspesima i medaljama, nastavićemo da analiziramo, kritikujemo, ali i pohvalimo kada se to zasluži.

Trenerske uspehe Pešića nikada nećemo zaboraviti, ali su baš zbog njih očekivanja visoka. Selektor sa sobom nosi iskustvo, koje u ovim teškim vremenima za srpsku košarku treba da dođe do izražaja. Međutim, sadašnjost je bitnija od prošlosti. Taktički se moramo bolje prilagođavati (to nas je koštalo protiv Italije, ali i protiv Belgije i Letonije), te postaviti jasan plan gde Srbija želi da bude nakon Evrobasketa 2025. godine.

Ukoliko se u sadašnjosti više osvrćemo na prošlost, nego što razmišljamo o budućnosti, na lošem smo putu.

BONUS VIDEO Kako se Pešić zaneo i išarao zid u Pioniru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare