Košarkašice Srbije počinju Evrobasket
Foto: FIBA

Košarkašice Srbije ovog četvrtka od 18 časova igraju protiv Italije u prvom kolu Evropskog prvenstva (17. jun - 27. jun).

Marina Maljković, selektorka Srbije, povela je na Evrobasket sledećih 12 igračica: Sonja Vasić, Saša Čađo, Nevena Jovanović, Jelena Bruks, Dajana Butulija, Aleksandra Crvendakić, Ivon Anderson, Ana Dabović, Maja Škorić, Maša Janković, Anđela Dugalić i Tina Krajišnik.

„Kraljice“ će u Valensiji početi odbranu bronze koju su osvojile 2019. u Beogradu, a ovaj šampionat će biti i kvalifikacioni za Svetsko prvenstvo, koje je na programu sledeće godine u Australiji.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon meča sa Italijom, našu selekciju 18. i 20. juna očekuju dueli sa Grčkom (petak) i Crnom Gorom (nedelja) u terminu od 12 časova.

Prvoplasirani timovi iz sve četiri grupe obezbediće direktan plasman u četvrtfinale (23. jun), dok će se drugoplasirane i trećeplasirane ekipe dva dana ranije boriti za plasman među osam najboljih.

Polufinalni dueli, finale, meč za treće i dueli za peto i šesto mesto igraće se 26. i 27. juna u Valensiji.

Srpske košarkašice čeka naporno i ispunjeno leto jer će nakon Evropskog prvenstva igrati i na Olimpijskim igrama od 23. jula do 8. avgusta. U Tokiju će igrati u grupi A sa Južnom Korejom, Kanadom i Španijom, pa će prvi put imati dva vezana velika takmičenja.

„To je ogroman problem, nama su neke igračice bukvalno bez ne dana, nego bez sata odmora došle u reprezentaciju. Nevena Jovanović i Ana Dabović su pravo iz finala francuske lige stigle na trening. To nam se nikada nije dogodilo, uvek je praksa u ženskoj košraci da imaju barem dve nedelje pauze posle klupske sezone. Zato nam je ovo potpuno nepoznato i stvara probleme, mnogo bi logičnije bilo da je Evropsko prvenstvo posle Olimpijskih igara, tako je i zenskoj odbojci. Ne volim da pričam o kovidu kao problemu, ali imamo dodatno otežanu situaciju koja se prvi put dešava u košarci. Izborili smo se i s tim, i posle EP odmah krećemo pripreme za Tokio“, rekla je Marina Maljković.

Selektorka je istakla zbog čega je veoma bitno što su se našoj selekciji priključile mlađe igračice.

Saša Čađo, Ivon Anderson i Dajana Butulija; Foto: FIBA

„Nakon OI vrlo brzo će doći novembar kada treba da nastupi potpuno druga reprezentacija Srbije. Zato sam smatrala kako je potrebno da te nove devojke prođu kroz jedno vaspitanje seniorske reprezentacije Srbije, kako se ponaša i na terenu i van njega, i na to sam najponosnija. To smo dobili ovim pripremama, jer više nikad neće doći nespremne, i u glavi, i u telu. Sve što se inače radilo i 2019. i pre na jedan način, sad smo imale tri dana u jednom. Dosta smo uradili, spremni smo, postoje određeni detalji i u napadu i u odbrani za poslednju nedelju“.

Od 29 igračica, koliko ih je bilo na samom startu priprema sredinom aprila, njih 12 ostalo je u Valensiji, a među njima je i jedna iz domaće lige – Maša Janković, pored koje se iz plejade mlađih za mesto na EP izborila i Anđela Dugalić. Upravo je Maljković nedostatak kvalitetne domaće lige apostrofirala kao veliki problem srpske ženske košarke.

„Reprezentacija trpi strašan problem zbog jako loše lige, i to ću uvek da pričam. Moja je obaveza da kažem istinu, ali ne kukam. Gradimo budućnost srpske košarke što je dosta otežano pomenutom činjenicom. Ipak, ženska reprezentacija je uvek išla težim putem, nikad nismo imali normalne pripreme i prvenstva“, rekla je selektorka uoči Evrobasketa.

Ipak, plan ima kao i uvek kako bi se ostvarili ciljevi.

„Dok mi budemo na Evrobasketu, jedan tim od njih 10 radiće neprestano da bismo mogli mi njima da se priključimo posle za Olimpijske igre. Tako smo radili i za Rio. Mlade igračice koje su i dalje tu su Anđela Dugalić, Maša Janković, na treninzima su i Ivana Raca i Jovana Nogić“.

EVROBASKET ZA KOŠARKAŠICE (17-27. JUN)

Grupa A

Španija, Švedska, Belorusija, Slovačka

1. kolo

Švedska – Slovačka (17. jun)

Belorusija – Španija (17. jun)

2. kolo

Slovačka – Belorusija (18. jun)

Španija – Švedska (18. jun)

3. kolo

Švedska – Belorusija (20. jun)

Španija – Slovačka (20. jun)

Grupa B

Srbija, Italija, Crna Gora, Grčka

1. kolo

Crna Gora – Grčka (17. jun)

Srbija – Italija (17. jun)

2. kolo

Grčka – Srbija (18. jun)

Italija – Crna Gora (18. jun)

3. kolo

Crna Gora – Srbija (20. jun)

Italija – Grčka (20. jun)

Grupa C

Belgija, Slovenija, Turska, Bosna i Hercegovina

1. kolo

Bosna i Hercegovina – Belgija (17. jun)

Slovenija – Turska (17. jun)

2. kolo

Turska – Bosna i Hercegovina (18. jun)

Belgija – Slovenija (18. jun)

3. kolo

Bosna i Hercegovina – Slovenija (20. jun)

Turska – Belgija (20. jun)

Grupa D

Francuska, Rusija, Češka, Hrvatska

1. kolo

Rusija – Češka (17. jun)

Francuska – Hrvatska (17. jun)

2. kolo

Hrvatska – Rusija (18. jun)

Češka – Francuska (18. jun)

3. kolo

Češka – Hrvatska (20. jun)

Francuska – Rusija (20. jun)

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar