Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Situacija iz Ukrajine prenela se na čitav sportski svet, a posledice je počela da trpi i evropska košarka.

Prvo je Barselona odbila da ode na gostovanje Zenitu iz Sankt Peterburga, da bi potom bile otkazane i utakmice Bajern – CSKA Moskva u Minhenu, te Baskonija – Uniks koja je trebalo da bude odigrana u Vitoriji.

PROČITAJTE JOŠ...

Da problem neće biti vezan samo za ovo kolo pokazuju i reči Tonija Parkera, koji je istakao da njegov Asvel neće putovati u Rusiju gde je u Kazanju trebalo da odigra utakmicu protiv Uniksa:

„Nećemo putovati u Rusiju. već sam saopštio igračima i osoblju. Ovo prevazilazi sport. Ne možemo da prihvatimo situaciju koja je u potpunosti suprotna u odnosu na sve naše vrednosti. Slanje ekipe u Rusiju ne dolazi u obzir.“

Kako prenosi novinar specijalizivanog košarkaškog portala „Basketnews“ Donatas Urbonas, u Evroligi provejava stav da bi „sport trebalo da bude odvojen od politike“, ali situacija nije toliko jednostavna. Naime, uprkos inicijalnoj ideji da utakmice ruskih timova do kraja sezone budu igrane na neutralnom terenu (jedna od opcija je navodno i Srbija), određeni deo klubova koji se takmiče u najjačem košarkaškom takmičenju se zalaže za znatno oštrije mere prema Zenitu, CSKA i Uniksu, i to u vidu suspenzije iz daljeg toka takmičenja, po uzoru na sankcije pod kojima se nalazila Jugoslavija tokom rata devedesetih godina prošlog veka.

Partizan je utakmice 1992. godine morao da igra u Španiji, u Fuenlabradi, odakle je i započeo pohod ka evropskom tronu osvojenom u Istanbulu 1992. godine, da bi naredne tri godine klubovima iz Jugoslavije bilo onemogućeno da se takmiče.

Iz tog razloga, uprkos provobitnoj želji čelnika Evrolige i jednog broja klubova da sport ostane sport, nevezan za politiku, problem predstavlja znatno rigorozniji stav kod ostatka, pa je izuzetno teško predvideti kakav će ishod sastanka povodom događaja u Rusiji biti, a samim tim i sudbinu klubova iz Rusije u Evroligi, i to ne samo za ovu sezonu, već i za one koje slede.

A kolike probleme bi suspenzija stvorila pokazuje i pogled na tabelu – Zenit je trenutno peti, CSKA šesti, a Uniks sedmi na tabeli.

BONUS VIDEO Navijači Partizana gađali Ostoju Mijailovića bakljom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare