Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Tri srpske košarkašice igraće na završnom turniru Evrolige, moguć okršaj u finalu.

Evroliga za košarkašice ušla je u samu završnicu, od 8. do do 10. aprila na programu je fajnal-for, a dve reprezentativke Srbije i jedna bivša jure plasman u finale – Nevena Jovanović i Jelena Bruks (bivši kapiten), odnosno Dragana Stanković.

PROČITAJTE JOŠ

S druge strane, igra se i završnica Evrokupa koji može da osvoji Ivon Anderson, plejmejker nacionalnog tima, jer sa Venecijom ovog četvrtka (20.00) igra u finalu protiv Burža.

Pre toga će istog dana od 17 sati kapiten Srbije Tina Krajišnik sa Galatasarajem igrati za treće mesto protiv Mersina. Malo je nedostajalo da se naš sjajni centar i klupske saigračice nađu u finalu, ali je Burž u poslednjim sekundama polufinala slavio sa 69:67.

Tina Krajišnik je briljirala sa dabl-dablom 19 poena i 12 skokova uz dve asistencije, i imala je najveći indeks korisnosti (18) u dresu Galatasaraja.

Venecija je do finala došla trijumfom 85:80 protiv Mersina, a Ivon Anderson je blistala u italijanskom timu. Reprezentativka Srbije bila je najefikasnija sa 25 poena, šutiravši 9-17 iz igre, uz jedan skok i čak devet asistencija za indeks korisnosti 25.

Kada je reč o Evroligi, na jednoj strani imamo beka Nevenu Jovanović i krilnog centra Jelenu Bruks, na drugoj centra Draganu Stanković.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Bivši kapiten reprezentacije Bruks i Nevena Jovanović brane boje Šoprona, koga u polufinalu čeka duel sa španskom Avenidom, dok Stankovićeva igra za USK Prag koji će se za finale boriti sa Fenerbahčeom.

Treba napomenuti da bi situacija u ženskoj Evroligi bila daleko drugačija da ruski Jekaterinburg nije izbačen iz takmičenja, zbog rata u Ukrajini, što je situacija bila i kod košarkaša sa ruskim ekipama.

Međutim, Jekaterinburg je imao istinski drim-tim i grupnu fazu je bio završio sa bez poraza sa svih 14 pobeda. Igračice kao što su Špankinja Alba Torens, Ema Meseman (Belgija) ili Marija Vadejeva (Rusija), te Amerikanke Britni Griner i Brena Stjuart, odnosno MVP WNBA i reprezentativka BiH Džonkel Džons, predstavljaju sam vrh ženske košarke.

EVROLIGA

Petak, polufinale:

Avenida – Šopron 16

USK Prag – Fenerbahče 19

Nedelja:

Treće mesto 13

Finale 16

EVROKUP

Četvrtak, 3. mesto:

Mersin – Galatasaraj 17

Četvrtak, finale:

Burž – Venecija 20

Tri godine zaredom je Jekaterinburg bio prvak Evrope, četiri puta od poslednjih pet (2020. nije bilo šampiona zbog korone) i ove sezone je bez premca bio glavni favorit.

Kako je eliminisan iz takmičenja, tako su se na fajnal-foru, koji se inače održava u Istanbulu, pored domaćina Fenera, našli još prošlogodišnji finalista Avenida, Šopron i nekadašnji prvak Prag.

Moguće je i da gledamo srpski duel za titulu prvaka Evrope, a Fenerbahče i Šopron jure istorijski, prvi trofej šampiona.

Avenida nikada nije izgubila polufinale, domogla se finala 2009, 2011. i prošle godine, Šopron je učesnik fajnal-fora četvrti put zaredom, a Fener osmi put u poslednjih 10 sezona. Prag je poslednji tim koji ne dolazi iz Rusije da se popeo na tron Evrope, 2015. godine.

Finale Evrolige je u nedelju od 16 sati, od 13 časova igraće se meč za treće mesto.

BONUS VIDEO Tina Krajišnik u suzama radosnicama posle Srbija – Australija: Sve je kao san i dalje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar