Foto: Starsport

Pet pobeda u šest mečeva učinak je trojice srpskih stratega koji vode ekipe u drugom po jačini evropskom takmičenju

Sve mečeve Evrokupa gledajte na kanalima Sport Kluba, uz SBB na EON i D3 platformama.

Dok je sva pažnja košarkaške javnosti u Srbiji usmerena na Partizan i Crvenu zvezdu koji imaju velike ambicije u Evroligi, u Evrokupu dvojica srpskih trenera rade odličan posao, dok i treće ime ima mnogo toga da kaže.

Dušan Alimpijević i Petar Božić ne znaju šta je poraz nakon dva kola, a na pobednički kolosek je stao i Nenad Čanak nakon poraza na samom startu, a njihove ekipe bi potajno mogle da ugroze i glavne favoite u borbu za trofej.

PROČITAJTE JOŠ

Alimpijeviću očigledno prija rad u Turskoj i nakon sjajnih rezultata sa Bursom koju je doveo do finala Evrokupa, odličan posao radi i sa ekipom Bešiktaša koju mnogi svrstavaju u krug favorita iz drugog plana.

Iako raspored na startu nije išao na ruku, Alimpijević je izvukao trenersku magiju i prvo u velikoj drami ugrabio pobedu na gostovanju drugom favoritu takmičenja, španskom Huventudu, a onda razmontirao i prošlogodišnjeg finalistu, ekipu Prometeja iz Ukrajine.

Mladi strateg je tako već od starta sa svojim timom istakao velike ambicije, a sezonu u Turskoj su započeli sa po jednom pobedom i porazom. Da mu je karijera u ozbiljnom usponu i da postaje sve značajnije ime u svetu košarke, potvrđuju i reči najboljeg igrača planete Nikole Jokića.

„Inače ne gledam mnogo tih seminara, ali voli da bacim pogled. Gledao sam Željka Obradovića i nekoliko drugih trenera kao što su Dušan Alimpijević, koji sada vodi Bešiktaš. Gledao sam i Igora Kokoškova, on je sada u Atlanti. Ako želite da budete dobri, morate da budete košarkaški fanatik. To čime se bavite mora da bude vaš život. Volim da pogledam nešto drugačije, zašto da ne“, ispričao je Jokić američkim medijima uoči početka predsezone.

Bešiktaš je jedini poraz doživeo od Darušafake u turskom prvenstvu, a zanimljivo je da će srpski trener za vikend gostovati svom bivšem klubu. Raspored im u narednom periodu ide više na ruku, pa bi mogli da gledamo i seriju pobeda koja bi donela veliku količinu samopouzdanja.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Ako je uspeh Dušana Alimpijevića donekle bio i očekivan, jer je ekipa pre početka sezone bila među pet glavnih favorita po kladionicama, onda su rezultati London Lajonsa, koji predvodi legenda Partizana Petar Božić, veliko iznenađenje.

Po kladionicama druga najlošija ekipa Evrokupa pre početka takmičenja, startovala je sa dve pobede, a kada se na to doda da u domaćem prvenstvu ima skor 6-0, jasno je da srpski trener ne zna za poraz.

U Londonu se već godinama ulaže kako bi se ekipa približila evroligaškim standardima, a u međuvremenu je tim posao stanica i za neke bivše NBA igrače poput Sema Dekera. Pred početak sezone je kao deo slagalice za iskorak na sledeći nivo doveden Božić, što se ispostavilo kao pun pogodak.

Nakon neuspele epizode u Partizanu sa kojom je počela njegova trenerska karijera, nekadašnji kapiten crno-belih je zapucao u SAD, gde je dobio priliku da bude deo stručnog štaba legendarnog Grega Popoviča, a kasnije i da predvodi filaijalu San Antonija, ekipu Ostin Sparsa.

Da je unapredio svoje znanje sada se vidi u radu sa ekipom iz Londona koja je prvo skinula skalp Veneciji, a potom i pobedila Hamburg na gostovanju, i tako pokazala da je legitiman kandidat za plej-of koji mnogima može da pomrsi račune.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Koliko su ozbiljni, pokazaće i naredni susreti sa favoritima grupe Prometejom i Parizom, koji jedini uz ekipe naših trenera ne zna za poraz.

Iako nema maksimalan učinak na startu sezone, Nenad Čanak, trener Turk Telekoma, posle neprijatnog i teškog poraza u Klužu protiv još jedne senzacije Evrokupa, pobedom protiv Budućnosti uspeo je da se prebaci na pobednički kolosek. Polovični učinak ima i na startu turskog prvenstva, a od njega se očekuje mnogo ove sezone.

Turk Telekom ima ambicije da zaigra u završnici takmičenja, a Čanak je nakon Lijetkabelisa dobio priliku da ode i korak dalje. On je pre početka takmičenja sa Alimpijevićem bio projektovan da bude glavni kandidat da pomrse račune Gran Kanariji i Huventuda, a deluje da bi i Petar Božić mogao mnogo toga da kaže na tu temu.

Svakako je lepo videti srpske trenere na vrhu Evrokupa, neka tamo (što duže) i ostanu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar