Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Crno-beli protiv Asvela traže prvu pobedu u Evroligi.

Sve mečeve Evrolige gledajte na kanalima Sport Kluba, uz SBB na EON i D3 platformama.

Na pragu je tek drugo kolo Evrolige, a već su se upalile pojedine lampice iako je za dramu i paniku suviše rano. Partizan od 20.00 igra meč protiv Asvela na novom evroligaškom gostovanju i trećem u nizu za samo sedam dana, pobeda se u neku ruku nameće kao imperativ. Ne zbog konačnog plasmana jer smo i prošle godine videli da vremena za popravni ima dovoljno i da je uspostavljanje sistema i filozofije igre prioritet kako bi se kasnije ubirali plodovi, već zbog činjenice da Partizan čeka paklen period i serija žestokih mečeva u kojima će ovo gostovanje u Francuskoj biti najlakše bar na papiru.

PROČITAJTE JOŠ

Partizan čeka duplo kolo sledeće nedelje i okršaji sa Barselonom i Olimpijakosom, a potom i dupli derbi program u nekoliko dana (prvo okršaju Evroligi, pa zatim u ABA ligi, u oba domaćin protiv Zvezde) pa je meč protiv Asvela prilika da se u taj niz uđe trijumfalno umesto da se porazom otvore nova pitanja i upale alarmi za uzbunu koji u ovom trenutku ne trebaju nikome u taboru crno-belih.

Iako je Asvel po gotovo svim procenama uz ALBU ubedljivo najslabiji tim Evrolige i ekipa kojoj niko ne daje šanse ni za plej-in turnir, a u Beogradu protiv Crvene zvezde nije pokazao gotovo ništa, neće biti nimalo lako ekipi Željka Obradovića jer su Francuzi potpuno drugačija ekipa na svom terenu.

Iako su prošle sezone zabeležili tek četiri pobeden kao domaćini, veliki broj mečeva su igrali na jednu loptu i bili nadomak skidanja velikih skalpova i mnogo ih je teže pobediti u Francuskoj.

To je na svojoj koži osetio i Partizan koji je izgubio sa 91:87 u neizvesnoj završnici i i to u periodu krize, a upravo je nakon tog meča krenuo preporod crno-belih koji umalo nisu završili na Fajnal foru. Upravo je taj poraz od Asvela bio jedan od onih koji su Partizan koštali prednosti domaćeg terena u plej-ofu Evrolige koja je bila na dohvat ruke i sigurno će želeti da se za taj poraz osvete iako su kasnije u istoj sezoni bili ubedljivi u Beogradu.

Ipak, pobede na gostovanjima imaju posebnu težinu, a taj poraz je bio jedan od bolnijih u prošloj sezoni pša će motiva biti na pretek.

Veliki motriv biće svakako i očajno izdanje u Tel Avivu gde je PArtizan pao bez ispaljenog metka i razočarao mnoge.

„Ovo nam je druga utakmica na strani u Evroligi. Sigurno da očekujemo reakciju, da igramo mnogo agresivnije i u odbrani i napadački, u odnosu na ono kako smo izgledali u Tel Avivu. Mnogo je bilo negativnih i loših stvari na toj utakmici, reagovali smo treningom. Igramo protiv tima, koji je bez obzira što je izgubio prvu utakmicu, bolji nego prošle godine“, rekao je Obradović na konferenciji za medije uoči puta u Francusku.

Partizanu je za sada najveći problem igra u odbranikoja izgelda loše kao na startu prošle sezone i činjenica da još uvek nisu u idealnoj formi nosioci poput Kevina Pantera i Zeka Ledeja, dok se pojačanja još uvek nisu uklopila.

Foto: euroleaguebasketball.net

Glavna snaga je trenutno Aleksa Avramović koji briljira nakon sjajnog leta u reprezentaciji.

„Posle teškog poraza od Makabija, bila je odlična reakcija protiv Krke. Ona će biti ozbiljan protivnik svakome u Novom Mestu, ali jednostavno ne možemo da poredimo sa evroligaškom ekipom koja je godinama igra na visokom nivou u francuskom prvenstvu i Evroligi. Dobar su tim, oporavio se Žofri Lovernj i pojačali su se dobrim igračima, ali mi smo povećali intenzitet treninga i stvarno izgledamo bolje. Nadam se da će sve zavisiti od nas i da ćemo imati potrebnu koncentraciju, kao i agresivnost u oba pravca. Prošle godine je u Vilerbanu bila dobra utakmica. Mi smo se i tada uigravali, kao i sada. Uz dobar pristup, mislim da ćemo imati velike šanse da pobedimo“, naglasio je Avramović.

Ipak, Asvel je idealna prilika da se neke stvari poprave i promene jer Francuzi ni ove godine nisu napravili konkurentan satsav i igraju promenljivo čak i u prvenstvu Francuske.

Foto: Euroleague/Screenshoot

Tim Ti Džeja Parkera je napravio nekoliko zanimljivih potpisa u Paris Lija, Timotija Luvavua i Majka Skota, ali do sada nisu ubedili košarkaške analitičare za bilo šta više od 17. mesta.

Nando De Kolo je tu kao „alfa i omega“ tima, Žofri Lovernj se oporavio od povrede i vratio se u ulozi prvog centra, dok je NBA pojačanje Frenk Džekson neko ko bi potajno mogao da bude jedno od najprijatnijih iznenađenja u Evroligi ove sezone.

Avel je krenuo prvenstvo sa tri pobede, pa su usledila dva poraza i debakl u Evroligi, da bi se proteklogg vikenda vratili na pobednički kolose u Francuskoj ubedljivim trijumfom protiv Nansija od 89:64.

U meču protiv Zvezde j odskočio Žofri Lovernj, legenda crno-belih uz korektne partije De Koloa, Luvauva i Skota, dok je u prvenstvu francuske fdobre partije pružao i pomenuti Džekson.

Foto: STARSPORT/Srđan Stevanović

Problem i za Francuze je odsustvo dvojice iskusnih i važnih igrača Čarlsa Kaudija i Dejvida Lajtija koji ne bi trebalo da igraju ni protiv crno-belih.

Prosečno šutiraju za tri poena, a muče se i u defanzivi, pa će tu Partizan tražiti svoju priliku.

Crno-bele očekuje ozbiljan izazov, a bez obzira na ulogu favorita, moraće da odigraju svoj najbolji meč od počekta sezone kako bi došli do važne pobede.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar