Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Dušan Duda Ivković dobio je "Zlatnu značku" na proslavljanju 100 godina postojanja Sportskog društva Radnički, a onda je usledio emotivni govor koji je izveo u svom stilu.

Ivković je dobio priznanje za životno delo, a onda skromno objasnio po čemu se razlikuje od ostalih koji su, kako je naveo, možda i više zaslužili ovo priznanje.

PROČITAJTE JOŠ

„Ovom prilikom želeo bih da se zahvalim na ovom veliko odlikovanju SD Radnički za životno delo i sigurno u ovih prethodnih 100 godina koje danas obeležavamo bilo je mnogo sportista, funkcionera, navijača koji su zaslužili makar slično odlikovanje. Ja sam, i to sam napomenuo mojim saradnicima, vrhunske sportske ostvario sa naslednim selekcijama i drugim klubovima, možda bi ovo odlikovanje bilo prikladnije da su rekli odlikovanje za vernost. Nije retko da se kaže: Veran kao pas, ali ja sam to ostao Radničkom. Sigurno negde kada sam pre 10 godina pozvan u Radnički sa molbom „Dođi, uzeće nam Krst, uzeće nam lokaciju“. Stalno govorimo Crveni Krst, ali ne treba da zaboravimo da SD Radnički u Vojvode Šupljikca se nalazi na opštini Zvezdara koja nam je i te kako pomagala“, rekao je Ivković.

Istakao je nekoliko ljudi koji su bili ključni da Radnički obeleži sto godina, ali i da gleda u budućnost sa novim planovima.

„Želeo bih sigurno u tom periodu da istaknem tim koji je mnogo radio i mnogo učinio. Prvo bih rekao Saša Jovićević kao generalni sekretar i ceo Upravni Odbor, Stanka Pejović kao generalni sekretar i Rade koji je uveo neke određene promene, pa smo mi krenuli korak napred, savremenim korakom. U zadnje dve godine što ste videli, rekli smo: Obeležićemo 100 godina Radničkog, ali nećemo da se zadovoljimo podelom plaketa, već ćemo da se trudimo da napravimo Radnički koji će da funkcioniše u narednih sto godina. Da bismo to ponudili omladini sa Crvenog Krsta i iz Zvezdare, Beograda i cele Srbije jedan ovako velelepan objekat. Sigurno ne bi ni pomislili na to, a kamoli uspeli da nije bilo našeg predsednika Aleksandara Vučića i našeg počasnog pokrovitelja ove proslave, zahvalio bih se i Muzeju „25. maj“ koji nam je omogućio ovu svečanost“, rekao je Ivković, a zatim uručio predsedniku odlikovanje Radničkog.“

Ivković se iz trenerskog posla povukao 2016. godine sa dve titule šampiona Evrope, tri prvenstva Grčke, tri šampionata Rusije među brojnim drugim trofejima i individualnim priznanjima. Čitavu igračku karijeru od 1958. do 1968. godine je proveo u Radničkom, gde je radio sa mlađim kategorijama ovog kluba do 1978. godine.

Duda Ivković je jedan od velikih trenerskih legendi koje su radile u Radničkom, a uz njega su tu i njegov brat Slobodan, Ranko Žeravica i Božidar Maljković, danas predsednik Olimpijsko komiteta Srbije.

SD Radnički osnovano je 1920. godine i najstarije je koje nije promenilo ime od osnivanja. Osvojili su 39 ekipnih seniorskih titula državnog pravaka i 22 Kupa Jugoslavije. U pojedničanoj konkurenciji sportisti Radničkog su osvojili 166 titula u boksu, karateu, rvanju, kik-boksu, džudou, šahu, streljaštvu, gimnastici i atletici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare