Dušanu Dudi Ivkoviću, legendarnom košarkaškom treneru, i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručene su "Zlatne značke" povodom obeležavanja 100 godina postojanja Sportskog društva Radnički.

Autor: Miodrag Dimitrijević

Na svečanosti u Muzeju Jugoslavije, Ivkoviću je priznanje dodeljeno za životno delo, a Vučiću za izuzetan doprinos i pomoć.

Njih dvojica su odigrala i partiju šaha, a ne tako davno bili su veliki politički protivnici.

Podsetimo, Ivković je podržao kandidaturu Saše Jankovića za predsednika 2017. godine, pa je tada to komentarisao i Vučić:

„Da ja kažem da Predrag Ejdus nije strašan glumac…kakav bih ja čovek bio? Ili o Dudi Ivkoviću? Šta god mislio o njegovim političkim stavovima i šta god drugi govorili, ali, on je zadužio ovu zemlju“ rekao je Vučić.

Tokom 2017. godine smo videli nekoliko napada na slavnog trenera zbog odluke da podrži Jankovića.

„Drugi političari ne mogu ni da dođu do izražaja, ne mogu ni da iznesu ono za šta se zalažu, blate se svakodnevno po medijima, kada jedan Duda Ivković – legenda srpske košarke – kada podrži jednog kandidata bude oblaćen u medijima, šta da očekujemo od ostalih. Ljudi misle da su opozicija lopovi, da kradu… Kada kažete da Vučić krade – što je činjenica – RTS to neće ni da objavi“, rekao je 2017. godine predsednički kandidat Saša Radulović.

PROČITAJTE JOŠ

Podsetimo, legendarni košarkaški trener podržavao je Sašu Jankovića kao predsedničkog kandidata na izborima 2017.

„Obavezan sam pre svega kao građanin da ovo radim i ispunio sam svoju građansku obavezu. Da to nisam uradio, osećao bih se strahovito loše. Mogao sam da odem tamo sa lokalnom samoupravom, da uživam kao biljkica pored mojih golubova, pasa i bazena, u kome se još nisam ni okupao. Ovo je ista obaveza ne prema našem naordu, nego i prema mojim precima. Ja sada neću da stanem. Neću da stanem nijednog momenta“, rekao je svojevremeno Ivković.

Slavni strateg je kasniji susret sa predsednikom ovako prokomentarisao:

„Na društvenim mrežama ne učestvujem niti čitam komentare. Takve stvari me ne interesuju niti pogađaju. Svi znaju ko je predsednik države, ko sam ja, i zbog čega smo tamo bili. Da sam sa Vučićem doveden u kontekst gde smo se sastali da bih rešio neke svoje privatne probleme, ili svog prijatelja i slično, imalo bi povoda za objašnjenje. Ovako je svaki komentar izlišan“, rekao je tada Ivković.

Međutim, nešto se očito promenilo…

Duda Ivković, uz brata Slobodana, jedna je od najvećih trenerskih legendi koje su potekle iz sportskog društva sa Crvenog krsta.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Vučić je kao predsednik Republike značajno pomogao Sportskom društvu, a već dugo je počasni predsednik Bokserskog kluba Radnički.

Obeležavanje značajnog jubileja upotpunjava izložba „Naš prvi vek“, na kojoj su kroz putovanje u istoriju dugo 100 godina predstavljeni značajni rezultati i svi oni koji su stvarali klub i njegovu tradiciju.

Sportstko društvo Radnički osnovano je 1920. godine, kao Beogradski radnički sport klub.

Za vek postojanja, ekipe SD Radnički osvojile su 39 ekipnih seniorskih titula državnog prvaka i 22 Kupa Jugoslavije, u rukometu, boksu, košarci, odbojci, šahu, rvanju, džudou, streljaštvu i ragbiju.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Rukometašice Radničkog su uz to osvojile i tri evropska Kupa šampiona i tri Kupa pobednika kupova Evrope, što su i najveći ekipni uspesi Sportskog društva.

Sportisti Radničkog u pojedinačnoj seniorskoj konkurenciji su pri tom osvojili i 166 pojedinacnih seniorskih titula državnog prvaka, u boksu, rvanju, karateu, kik-boksu, džudou, šahu, streljaštvu, gimnastici i atletici, uz mnoštvo srebrnih i bronzanih odličja i stotine medalja u mlađim kategorijama.

Braneći boje državne reprezetacije sportisti Radničkog osvojili su sedam zlatnih i šest srebrnih medalja na Olimpijskim igrama, tri zlatne, 13 srebrnih i 12 bronzanih medalja na Svetskim prvenstvima i osam zlatnih, 24 srebrne i osam bronzanih medalja na Evropskim prvenstvima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare