Eldžin Bejlor Foto:Tanjug/AP Photo/Reed Saxon

Eldžin Bejlor, jedna od najvećih legendi Los Anđeles Lejkersa svih vremena, preminuo je u ponedeljak, objavio je klub iz Kalifornije.

Bejlor, član košarkaške Kuće slavnih u Springfildu, imao je 86 godina i prema objavi Lejkersa, preminuo je prirodnom smrću u okviru porodice, supruge Ilejn i ćerke Kristal.

PROČITAJTE JOŠ:

„Eldžin je bio ljubav mog života i moj najveći prijatelj i kao i svi ostali bila sam zapanjena njegovom hrabrošću, dostojanstvom i vremenom koje je posvećivao navijačima. U ovom trenutku vas molim da moja porodica i ja možemo da žalimo u miru“, kaže Ilejn Bejlor.

Eldžin je rođen septembra 1934. u Vašingtonu, igrao je sezonu na koledžu Ajdaho, pre nego se prebacio na koledž u Sijetl.

Tamo je završio kao šampion NCAA lige i kasnije izborio sebi mesto prvog pika na draftu. Birali su ga, tada Mineapolis Lejkersi, 1958. godine.

Prosečno je imao 24,9 poena, 15 skokova i 4,1 asistenciju po utakmici u sezoni kada je postao ruki godine.

Čak jedanaest puta je bio ol-star igrač u svojoj četrnaestogodišnjoj NBA karijeri, a deset puta je bio deo prvog tima lige.

Posle karijere je bio trener i Džeza i potpredsednik košarkaških operacija Los Anđeles Klipersa, a 1977. godine je primljen u Kuću slavnih.

Lejkersi su njegov dres sa brojem 22 povukli iz upotrebe 1983. godine, a o kakvom igraču je reč, svedoči i to da ispred Stejpls centra ima svoju statuu od 2018. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar