Naš legendarni centar i nekadašnji reprezentativac, čovek koji je otvorio vrata NBA srpskim igračima, evropski i svetski šampion, pričao je o Nikoli Jokiću, Srbiji, medaljama, uspesima 90-ih godina...

Košarka, deca i legende, cika, osmesi, dan koji će se pamtiti. Nema ništa iskrenije od dečije sreće, a nju, najsjajniju, treba da izazovu oni pravi idoli. Takvi su svakako Vlade Divac i Bogdan Bogdanović, svako svojoj generaciji.

Divac nekima koji su škole davno završili, Bogdan onima koji je i dalje pohađaju, i raduje što su desetine njih želele da ih vide, čuju, slikaju se…

Pričalo se o životu, košarci, porodici, važnim odlukama, NBA, reprezentaciji…

PROČITAJTE JOŠ

U godini kada proslavljamo 100 godina košarke u Srbiji, fondacija „Ana i Vlade Divac“ u saradnji sa ambasadom SAD organizovala je događaj pod nazivom „Malim koracima do velikih zvezda“ u OŠ „20 oktobar“ na Novom Beogradu i druženje sa školarcima.

Divac se u ekskluzivnom razgovoru za Nova.rs osvrnuo upravo na obeležavanje 100 godina košarke u Srbiji, o čemu vas na našem portalu čeka i veliki serijal sa osam velikana.

Čuveni centar i bivši reprezentativac dotakao se i predstojećeg Svetskog prvenstva (25. avgust – 10. septembar), ali i finala NBA lige između Denvera i Majamija naših Nikola Jokića odnosno Jovića.

„Mislim da je košarka veoma dobar brend naše zemlje i naroda. Velika zahvalnost prethodnicima koji su ovaj sport promovisali i otvorili put mojoj generaciji da kasnije ima uspehe, i svima koji su doneli ovaj sport Srbiji i narodu. Kroz košarku može narod da promoviše i sebe i svoju zemlju“, kaže Divac ekskluzivno za Nova.rs.

Uspesi nacionalnog tima sredinom 90-ih godina prošlog veka, posle nesrećnog perioda naše zemlje, bili su nešto što je narod doživljavao lično i malo toga je moglo više da ga obraduje.

Foto: Profimedia, Epa/Efe

„Ti uspesi su dolazili nekako u dobro vreme, pogotovo u periodima 90-ih godina kada je ovde stvarno bilo loše. Naši uspesi su tada na neki način pomogli ljudima da u teškim trenucima nađu nešto pozitivno“.

Upravo je Divac sa „plavima“ donosio radost kao osvajač evropskog zlata i bronze (1995. i 1999), odnosno svetski šampion iz 2002. godine.

Poslednje zlato osvojila je upravo ta generacija na kultnom Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu kada su pali i Amerikanci u četvrtfinalu. Sada, 21 godinu kasnije, reprezentacija Srbije u Manili igraće na Mundobasketu sa željom da se sa Filipina vrati sa odličjem oko vrata.

„Mislim da imamo dobru generaciju. Veoma je važno, kao što je rekao i Bogdan Bogdanović, da svi budu zdravi, a kvalitet imaju. Treba očekivati da će napraviti dobar rezultat na Svetskom prvenstvu“, optimista je legendarni centar u razgovoru za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Do početka Mundobasketa (25. avgust – 10. septembar) cela nacija navija za Nikolu Jokića da napravi istorijski uspeh i sa Denverom osvoji šampionski NBA prsten, pa onda krene u pokoravanje sveta sa „orlovima“.

„I ja se nadam, mi smo mu ovde najveći navijači“, zaključio je Divac.

Legendarni as je tokom razgovora sa osnovcima imao i dve važne poruke. Otkrio je slavni košarkaš da slobodno vreme provodi gledajući sport i posebno u društvu porodice, a i jednostavno je istakao koliko je važno voleti klub za koji navijate ali poštovati sve druge.

Posle zanimljivih razgovora sa decom, igrali su i košarku, i dobro se zabavili u školskoj hali, a pored Divca i Bogdanovića druženje su uveličali i bivši američki košarkaš i košarkašica, Ajzea Ostin i Taž Mekvilijams Frenklin, u okviru događaja „Malim koracima do velikih zvezda“ povodom 100 godina košarke u Srbiji.

*

Foto:STARSPORT

*

Ajzea Ostin, Taž Mekvilijams, Bogdanović i Divac; Foto: Starsport

*

Foto:STARSPORT

*

Foto:STARSPORT

*

Foto:STARSPORT

*

Foto:STARSPORT

*

Foto:STARSPORT

*

Foto:STARSPORT

*

Foto:STARSPORT

*

BONUS VIDEO Bogdan Bogdanović i Vlade Divac igrali košarku sa decom i uživali na školskom terenu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar