Džejson Kid, Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Blještavilo NBA lige i sjaj velikih košarkaških zvezda su oduvek bili magnet za publiku. Atraktivni potezi, zakucavanja od kojih zastaje dah, potezi za istoriju, a van terena skupi automobili, luskuzne kuće i atraktivne žene.

Sve je to deo kolorita zbog kojeg najjača liga na svetu privlači pažnju.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, kada se svetla ugase, s vremena na vreme ispliva i mračna strana priče, a pojedini idoli pokažu potpuno drugačije lice.

Džejson Kid je ušao u istoriju kao jedan od najboljih plejmejkera i najboljih asistenata koje je košarka ikada videla. Posle igračke je odlučio da počne i trenersku karijeru. Nedavno je postao trener Dalas Maveriksa gde će imati priliku da sarađuje sa Lukom Dončićem.

Do sada nije ni izbliza napravio uspeh kakav je imao kao igrač, a sada je košarkaški svet potresla priča o njegovim trenerskim metodama.

Na američko tržište je izašla biografija Janisa Adetokumpa, koji je nedavno sa svojim Milvoki Baksima osvojio titulu prvaka NBA lige. Pre nego što je na klupu ekipe iz Viskonsina seo Majk Badenholzer, trener popularnih „jelena“ je bio upravo Džejson Kid.

U toj knjizi, Grk je objasnio kakav je trener bio Kid i koliko je bio surov prema igračima.

Foto: EPA/RONALD MARTINEZ

Posle utakmice odigrane 23. decembra 2014. godine, dan pre katoličkog Božića, Milvoki je izgubio od Šarlota koji im je te godine bio rival za ulazak u plej-of.

Igrači su posle meča čekali Kida da dođe u svlačionicu da se dogovore oko obaveza posle praznika, ne sluteći šta ih čeka.

Kada je Kid ušao, upitao je gruzijskog centra Zazu Pačuliju da li je ovo bila utakmica koju su mogli da pobede. Nakon što mu je Gruzijac potvrdno odgovorio, trener ga je pred svima pitao zaslužuje li ekipa da dobije dva dana odmora za praznike.

Pačulija je pokušao da se izvuče iz neprijatne situacije neodređenim odgovorom u kojem je naglasio kako su nesrećni zbog poraza, kako će se potruditi da isprave greške, ali da je Božić važan celoj ekipi koja veći deo sezone provodi daleko od svojih porodica.

Kid nije bio zadovoljan odgovorom pa je isto pitanje postavio i Džaredu Dadliju. Kada je i od njega dobio diplomatski odgovor, preduzeo je drastične mere.

Zaza Pačulija
Foo: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Trening iz pakla

Igrači su se pobunili zbog treninga na Božić jer su imali dogovore sa svojim porodicama, a mnogi su planirali i putovanje van grada, ali je Kid ostao pri svom da održi trening u ranim jutarnjim satima.

Janis je prisećajući se tog treninga rekao da su trčali ceo dan i da ih je Kid sve vređao i vikao na njih. Najbrutalniji je bio prema Leriju Sendersu kojeg je nazivao užasnim igračem i „govn*m“, a prema svima se ponašao neprijateljski.

Posle ih je terao da idu u bazen iako neki igrači nisu znali ni da plivaju, a vrhunac je usledio sa teretanom.

Nakon tri sata konstantnog trčanja i bazena, Kid je naterao igrače da odu u teretanu gde su morali da dižu tegove i rade naporne vežbe.

Kid je nastavio da maltretira Sandersa i da ga muči. Krilni centar je u jednom trenutku strašnog treninga dobio strahovite grčeve u celom telu, i kada se požalio treneru, dobio je odgovor da je patetičan.

„Celo telo se mučilo. Fizički nisam mogao da izdržim, a ni mentalno nisam mogao da podnesem“, ispričao je Senders.

Amerikanac je u jednom trenutku zamolio Kida da ode u toalet, pa iskoristio priliku da ode do bolnice gde je proveo noć.

Verovalo se da je zbog toga Sanders kasnije odlučio da ostavi košarku i da se posveti umetnosti. On je osnovao humanitarnu, neprofitnu organizaciju, a radio je i kao muzički producent.

On je kasnije pričao o tom treningu.

„Ne mislim da je Kid loša osoba, ali deluje kao da je nekako mentalno sje**an. U jednom trenutku je sve počelo da se vrti samo oko novca, nikog više nije bilo briga za vaše mentalno zdravlje i da li vam se telo raspada ili ne. Sad sam srećan i mentalno sam na mnogo boljem mestu“, ispričao je Sanders.

Leri Saders, Foto: EPA/TANNEN MAURY CORBIS

Brendon Najt, tadašnji plejmejker Baksa, je pričao da tako nešto više nikada nije doživeo i čitavu situaciju okarakterisao kao nenormalnu.

Zaza Pačulija je pričao kakav je to nivo umora bio.

„Svi su bili toliko umorni da niko više nije razmišljao o Božiću. Nismo imali snage ni poklone da otvorimo“, objasnio je Gruzin.

Još jedna priča je vezna za metode novog trenera Dalasa.

On je praktikovao da kažnjava ceo tim zbog jednog igrača, pa je tako ekipa doživela bizarnu kaznu zbog tadašnjeg krilnog centra Milvokija, Tona Mejkera.

Mejker je u jednom trenutku zbog problema sa svojim „Ajfon“ telefonom, uzeo da privremeno koristi uređaj sa android sistemom i na taj način nije mogao da bude u grupnom četu koji je Kid napravio na aplikaciji koja je mogla da se koristi samo na „Epl“ uređajima.

On je zbog toga kaznio čitav tim i naterao ih da trče jer je slučaj Mejkera za njega bio dokaz da u ekipi ne postoji jedinstvo.

Kid je bio trener Milvoki Baksa od 2014. do 2018. godine kada je otpušten tokom sezone. Za vreme njegovog boravka, ekipa nikada nije prošla prvu rundu plej-ofa. Posle toga je proveo dve sezone kao asistent u Los Anđeles Lejkersima, da bi ovog leta preuzeo ekipu Dalasa u kojoj je proveo i deo igračke karijere i tamo će biti trener Luki Dončiću.

BONUS VIDEO Maja Ognjenović na dočeku za Nova.rs

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram