Veljko Nikolić, Željko Gavrić i Njegoš Petrović, Foto: Starsport

Pitanje šta se dešava sa Zvezdinim talentima, o kojima se stalno isto mantra, muči brojne navijače srpskog šampiona.

Sada već godinama unazad slušamo od Zvezdana Terzića, generalnog direktora kluba sa Marakane, manje-više sličnu rečenicu.

PROČITAJTE JOŠ:

„On je Zvezin biser, od njega očekujemo mnogo u budućnosti“, otprilike ovako govorio je Terzić za više igrača crveno-belih.

A onda se ti isti momci, od kojih se očekuje afirmacija i stasavanje u prvom timu, brže-bolje nađu na transfer listi i u avionu za neku drugu destinaciju.

Marko Grujić, Luka Jović, Predrag Rajković, Đorđe Despotović, Luka i Ivan Ilić, Uroš Račić, Luka Adžić, Aleksa Terzić, Dejan Joveljić i poslednji Željko Gavrić…

Svi su oni odlazili iz kluba, a da mu nisu pružili ni deo svojih mogućnosti. Ne može se možda za sve reći da su bili fudbalski biseri, ali jesu nesumnjivo dobri igrači.

Rems je jedno vreme slavio Rajkovića, Herta je bila srećna kada je dovela Grujića na pozajmicu, Luka Jović se ozbiljno isplatio Ajntrahtu, Đorđe Despotović je u poslednje vreme dobar u Rusiji.

Joveljić je pompezno od Terzića u više navrata najavljivan kao čudo od napadača, a onda je otišao za četiri miliona evra u Ajntraht, pa je sada, posle epizode u Austriji, igrač LA Galaksija.

Ivan Ilić je dobio ugovor od Verone i italijanski klub ga je Mančester sitiju platio sedam i po miliona evra. Pre četiri godine, dvadesetogodišnji Ivan je, zajedno sa bratom Lukom, za pet i po miliona evropskih novčanica otišao u redove „građana“.

Siti je, uz sav svoj novac koji već poseduje dobio profit i nauštrb Zvezde, koja ne uspeva da izvuče dovoljno novca za svoje talente.

Što je još gore, ne uspeva ni da ih formira kako treba, pa se onda dovode stranci, koji dobiju važnu ulogu zbog pritiska rezultata, iako ni rezultat, videli smo, nije uvek zagarantovan.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Gavrić je recimo prodat za 1,2 miliona evra i otišao je u Ferencvaroš. Naravno da vrednost na tržištu ne treba uzimati zdravo za gotovo, ali Željko je samo jedan od onih koji po Transfermarketu vrede mnogo više od sume za koju su otišli.

Ako je verovati specijalizovanom sajtu koji se bavi transferima, Gavrić vredi bar četiri i po miliona evra. Prošle godine je odigrao 31 meč, ali retko svih 90 minuta.

Dao je osam golova i upisao je tri asistencije, što je bilo četiri asistencije slabije nego u sezoni 2019/2020. kada je imao isti broj pogodaka i mečeva.

Pa ipak se čini kao da nije dobio adekvatno vreme i priliku da razvije svoj potencijal. Možda bi Zvezda inkasirala više novca da je sačekala da napadne Ligu Evrope, a onda kroz grupu prikaže igrače kakav je Gavrić.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Šteta što je Željko, poput nekih prethodnika odlazio za male novce i nijedan transfer nije vredeo više od nekoliko miliona evra.

„U ovoj sezoni očekujem punu afirmaciju šestorice Zvezdinih bisera. To su Nikolić, Gavrić, Petrović, Eraković, Krstović i Radulović i nadam se da će kod Dejana Stankovića imati minutažu koju zaslužuju“, rekao je Zvezdan Terzić prošlog septembra.

Delovalo je da Eraković ima poverenje Dejana Stankovića i imao je do povrede zbog koje je propustio više sedmica.

Krstović, koji je pre koju godinu pompezno najavljivan, nije pokazao bogzna koliko do sada, mada mu je potrebno još vremena, Veljko Nikolić je prošle sezone bio redovan i solidan na 49 mečeva.

Dejan Joveljić, Foto: Starsport

Ove je, pak, odigrao samo dva. Protiv Kairata nije bio u timu, protiv Šerifa nije bio na klupi, pa je odigrao 30 minuta, Vojvodinu i Mladost je gledao sa strane, a protiv Spartaka i Radnika ga takođe nije bilo u protokolu.

Već smo pisali o tome kako je odnos kluba prema pitanju Miloša Degeneka bio čudan, a ponekad deluje kao da ima nelogičnosti i prema mlađim igračima kakav je 21-godišnji Nikolić.

Pitanje je hoće li ovaj vezista ostajati u Ljutice Bogdana, mada je u jednom trenutku bilo nagoveštaja da mu je povređen skočni zglob, pa da zbog toga nije igrao.

Petrović je enigma, imao je nekih sjajnih golova i poteza svojom „praćkom“ sa distance, ali i tu stvari nisu jasne, pa ne deluje da su se ove reči ostvarile.

Aleksa Terzić
Aleksa Terzić u dresu Srbije, Foto: Starsport/ Nenad Mihajlovic

Od onih koji su otišli za relativno male sume novca, tu je i Aleksa Terzić. Aleksa je pre dve godine otišao u Fjorentinu za 1,7 miliona, iako se dugo pisalo da je na toj strani potrebna zamena Milanu Rodiću.

Imao je dobrih partija u mlađim kategorijama, nije dobio bogzna kakvu šansu u prvom timu i upisao je samo dva meča. Kako se onda može očekivati da jedan Terzić postane neki novi Kafu, ili da jedan Nikolić postane nekakav Modrić i Benzema?

Ok, to poređenje nije skroz na mestu, jer je mnogo malo igrača klase jednog Benzeme i Modrića, ali poenta je da ne mora Zvezdin igrač da postane baš Benzema, samo neka se razvije u najbolju verziju sebe.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Bar da dobije šansu, a ne da završi na tribinama, na pozajmici gde nestane, ili u nekom inostranom klubu za male pare, a čini se da je to neka vrsta trenda koji nikome ne može da učini dobro.

Mladi igrači koji su napustili Zvezdu uglavnom ni vani nisu dobili preveliku šansu, a i oni koji jesu, kubure s formom.

Zato će biti zanimljivo ispratiti kako će proći Gavrić u Ferencvarošu i hoće li mu mađarski klub biti veća odskočna daska nego što je to Zvezda.

Ako bude, onda to nije dobar znak ni za crveno-bele, a ni za srpski fudbal, koji već dugo ne lansira u orbitu igrače svetskog kalibra i cene.

BONUS VIDEO: Deo atmosfere sa tribina stadiona „Rajko Mitić“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar