Duško Ivanović
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Bilo je vreme za rastanak

Duško Ivanović ostao je bez posla nakon rastanka sa Crvenom zvezdom, koja je sa velikim ambicijama ušla u novu sezonu, mnogo toga je mirisalo na uspeh i pobede odmah na startu, ali je umesto toga usledio „hladan tuš“.

Crnogorski stručnjak preuzeo je crveno-bele u teškom periodu prošle godine, kada je tim imao skor 1-6 u Evroligi i kada stanje u klubu nije bilo baš blistavo, ali je onda usledila neverovatna serija od 10 pobeda u svim takmičenjima.

PROČITAJTE JOŠ:

Sa timom koji nije sam selektirao, Ivanović je do kraja sezone uspeo da osvoji Kup Radivoja Koraća (doduše isključen je u polufinalu protiv Partizana) i Superligu Srbije (Partizan nije igrao), dok je u finalu ABA lige njegova ekipa poražena od najvećeg rivala sa 3-2 u seriji.

Tokom leta, Ivanović je dobio uglavnom odrešene ruke da kroji tim po svojim merama, dovedeno je mnogo novih igrača i zvučnih pojačanja, ali početak nove sezone nije bio onakav kakav su mnogi očekivali. To je svakako i glavni razlog rastanka dve strane.

Teško da je Zvezda mogla da ima lakši raspored na startu Evrolige, jer je nakon prvog kola i Asvela igrala protiv Žalgirisa u gostima, Monaka kod kuće i Virtusa u Bolonji. Umesto objektivnih 4-0 ili 3-1, Zvezda je trenutno na skoru 1-3, jer je protiv Žalgirisa i Monaka ispuštala prednost u drugom poluvremenu, dok je u Bolonji odigrala zaista loše i ispod očekivanog nivoa.

Foto: Corrispondente Bologna/IPA Sport/ipa-agency.net / Shutterstock Editorial / Profimedia

Osim toga, Zvezda je u ABA ligi razbila Igokeu i Cedevitu, ali se onda mučila u Čačku protiv Borca, gde je na kraju slavila sa 93:87 i već se tu naziralo da nije sve kako treba, bez obzira što je početak sezone.

Takođe, veliki problem za Ivanovića od kako je došao u Zvezdu bile su neizvesne završnice. Zapravo, ovde je Ivanović izjednačen i ishod je devet pobeda i devet poraza u neizvesnim završnicama u svim utakmicama gde je vodio Zvezdu u Evroligi (ako se ne računa prošlonedeljni meč sa Virtusom).

Međutim, utisak je da je Zvezda mogla da dobije mnogo više neizvesnih mečeva, jer je često ona bila ta koja je ispuštala prednost – setimo se mečeva protiv Žalgirisa, Barselone, Bajerna i ostalih prošle sezone u Evroligi, zbog kojih je na kraju izmakla Top 8 faza.

Kada već pričamo o neizvesnim završnicama i utakmicama koje su se lomile u nekoliko poseda, dolazimo do još jednog problema vezanog za Ivanovića. To su prečeste rotacije i mnogo nejasnih petorki koje su bile na terenu u odlučujućim momentima.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada je Crnogorac dolazio u Zvezdu, znalo se da je sklon čestim izmenama, ali u Zvezdi one u mnogo slučajeva nisu pravile potrebnu razliku, a delovalo je da ni igrači nisu najsrećniji sa nekim odlukama.

Istina, bilo je slučajeva i utakmica gde su igrači sami krivi za poraze, bilo je i slučajeva gde su odluke bile dobre, pa je Zvezda slavila, ali činjenica je da se očekivalo više i da je u pogledu izmena i pravljenja petorki trebalo donositi bolje odluke.

Setimo se i da je Ivanović prošle godine zbog čuvenog „filinga“ praktično „obećao“ svih zvezdašima pobedu u finalu ABA lige, ali to se na kraju nije desilo. U sličnom tonu nastavio je i ove sezone, smejao se novinarima na pojedina pitanja, a odavao je utisak neodgovornosti za poraze i možda bitnije, loše igre tima, koji je najavljen kao ozbiljan kandidat za sve titule, pa i tu evropsku.

Foto: STARSPORT

Predugo se otegla priča da ćemo od Zvezde tek videti ono najbolje, jer ni prošle, a ni ove sezone pod palicom Ivanovića nismo videli maksimum tima sa Malog Kalemegdana.

I prošle sezone utisak je bio da Zvezda uvek može još bolje, pobeđivani su i velikani poput Olimpijakosa i Fenerbahčea, ali je bilo poraza od Cibone, Albe, Panatinaikosa… U sličnom maniru otvorena je i nova sezona, sa objektivno jednim od najjačih timova u istoriji kluba, a tri vezana poraza u Evroligi se retko kada praštaju, jer malo toga je i slutilo na bolje.

Za kraj, tu su i sumnjivi odnosi sa igračima. Poznato je da Ivanović voli „paklene“ treninge, ali zbog toga nije omiljen kod mnogih igrača širom Evrope.

Iako je informacija iz kluba malo, očigledno je da Ivanović nije imao sjajan odnos sa svim igračima u crveno-belom dresu. Letos su se pojavili navodi da su dva igrača Zvezde podnela tužbu ELPA (Udruženju igrača Evrolige) protiv Ivanovića, tvrdeći da prekoračuje dužinu i intezitet treninga koja je propisana ugovorom kluba sa elitnim takmičenjem. Kasnije je direktor ELPA Boštjan Nahbar izjavio da „zvanično nisu dobili nikakve pritužbe“, ali navodno je sve bilo rešeno iza zatvorenih vrata.

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Pored toga mnogo se pričalo o odnosu sa Nemanjom Bjelicom, koji zvanično i dalje nisje napustio Zvezdu. Iz kluba je poručeno da između Bjelice i Ivanovića nije bilo nikakvog sukoba, međutim, informacija je malo, a slučaj nije rasvetljen, te je ostalo mnogo znakova pitanja.

Ni Miloš Teodosić i Nemanja Nedović nisu baš igrači po Ivanovićevom ukusu, to nije nikakva tajna, pa ni njihov odnos nije delovao baš kao najčistiji.

Kada pričamo o ovoj sezoni, treba pomenuti i Jaga dos Santosa i Majka Tobija. Brazilac je doveden kao treći plejmejker, a debi u Evroligi upisao je tek u četvrtom kolu, ispostaviće se poslednjem Ivanovićevom meču u Zvezdi. Istina da ni Jago nije blistao na startu sezone, čak ni u ABA ligi, ali je utisak da je mogao ranije da se oproba, bar protiv Monaka, kada su i Teodosić i Nejpir odigrali očajno.

Za razliku od njega, Tobi je već na debiju u ABA ligi briljirao protiv Igokee, bio je igrač utakmice, ali je u Evroligi odigrao slabo, ispod očekivanja, mada nije baš ni imao vremena da se poakže. Protiv Asvela dobio je 13 minuta na parketu, onda je protiv Žalgirisa igrao tek nepunih sedam minuta, protiv Borca u ABA ligi četiri, a protiv Monaka 12. Ni na jednoj od tih utakmica Tobi nije bio čak ni solidan, ali je i dalje nejasno zašto nije „skinut“ za meč protiv Virtusa, s obzirom da se u 12 našao Ognjen Kuzmić koji nije ni ulazio u igru.

Duško Ivanović
Duško Ivanović; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Sve ovo otvara mnoga pitanja o odnosima iza zatvorenih vrata, a ni sam Ivanović na mnoga pitanja nije hteo da odgovori, pa je na kraju završio neslavno svoj mandat u Zvezdi.

Postoji i nekoliko detalja koji idu u Ivanovićevu odbranu.

Zvezda na pripremama nije bila odmah kompletna, igrači su stizali u mahovima, pa je Ivanović morao da bude strpljiv i uklapa deo po deo mozaika, koji na kraju nije ni složio kako je želeo.

Istina je da za novi tim kakav je stvorila Zvezda treba i strpljenja, treba progutati neke rezultate i neuspehe, ali za to ovoga puta nije bilo vremena i razumevanja, pa je iz kluba odlučeno da je šok terapija u vidu dovođenja Janisa Sferopulosa ispravno rešenje u ovim trenucima.

Duško Ivanović
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Takođe, Ivanović je do kraja imao veru u bolje dane i uspon Zvezde, ali to ipak neće dočekati na Malom Kalemegdanu, bar u ovom mandatu.

Ukratko rečeno, u velike ciljeve nije smelo da se sumnja odmah po startu sezone. Velikom broju zvezdaša sigurno ostaje i žal što Ivanović nije iskoristio sve što je imao na najbolji način i što pod njim nije ostvaren još neki uspeh, ali deluje da je otkaz potpuno opravdan i da je vreme za novo poglavlje.


Sve Zvezdine neizvesne završnice u Evroligi pod Duškom Ivanovićem:

Zvezda – Monako 76:82

Žalgiris – Zvezda 79:74

Zvezda – Fenerbače 91:89

Barselona – Zvezda 85:79

Bajern – Zvezda 87:80

Makabi – Zvezda 86:89

Armani – Zvezda 74:68

Zvezda – Partizan 78:79

Žalgiris – Zvezda 71:66

Valensija – Zvezda 75:77

Zvezda – Barselona 94:99

Olimpijakos – Zvezda 86:90

Zvezda – Armani 67:71

Zvezda – Žalgiris 77:73

Partizan – Zvezda 73:76

Zvezda – Makabi 69:68

Alba – Zvezda 84:88

Zvezda – Asvel 71:67

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar