Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Mašinerija kojoj mnogi prognoziraju novu evropsku titulu.

Jedan momenat često može da znači preokret koji vam istumba život naopačke i promeni sve na bolje ili vas sunovrati do tačke da ne možete da se oporavite. To je u najkraćem priča najtrofejnijeg košarkaškog kluba u Evropi Real Madrida. Sezona u kojoj su Madriđani ušli nakon ere Pabla Lasa kojeg je na klupi zamenio Ćus Mateo, njegov prijatelj i pomoćnik je u jednom trenutku pretila da bude potpuni fijasko.

PROČITAJTE JOŠ

Španskom stručnjaku je već pripremana smena i bio je predmet podsmeha, a sve je trebalo da zapečati Partizan u plej-of seriji koja će se dugo prepričavati.

Bio je Real favorit pre te serije, ali mnogo toga u ekipi Madriđana nije funkcionisalo. Problemi sa povredama, veliki pritsak javnosti jer Real nije izgledao kao tim koji može da napravi ozbiljan rezultat i licitacija sa naslednicima Matea koji je već bio „smenjen“ i samo se čekao kraj sezone.

Kada je Partizan trojkom Kevina Pantera napravio brejk, a zatim u drugoj utakmici rastavio na delove rashodovanu mašinu Madriđana sve je nagoveštavalo bolan kraj i umesto da se utakmica završi velikom pobedom crno-belih usledio je trenutak koji je promenio sve.

Najbolji igrač Partizana je naseo na provokaciju Serhija Ljulja nakon čega je usledio haos i tuča u kojoj je deblji kraj izvukao Dante Egzum nakon rvačkog zahvata Geršona Jabuselea, a Partizan umesto pozitivnog utiska zbog pobede u Beograd došao sa gomilom problema.

EPA-EFE/Javier Lopez Hernandez

To je udahnulo novi život Realu čiji su iskusni igrači iskoristili promenu momentuma i na kraju uspeli da izvuku seriju i kasnije na Fajnal-foru dođu do jubilarne desete titule prvaka Evrope.

Ćus Mateo je od gubirnika postao šampion, a igrači poput Džanana Muse, Marija Hezonje, Gabrijela Deka i Geršona Jabusela saznali šta znači biti šampion.

Sa neverovatnim samopouzdanjem kakvo titula osvojena na taj način nosi, Real je ušao u novu sezonu, a bilo je doboljno samo jedno pojačanje da čitavu priču podigne na viši nivo.

Nakon opskurne epizode u Crvenoj zvezdi, Fakundo Kampaco se vratio kuči tamo gde se najbolje oseća i gde može da bude gazda na terenu na način na koji to najviše voli.

Nije bilo potrebno previše da uzme ključeve ekipe u svoju ruku, a roster u Madridu koa da je bio savršeno naravljen za njega. Kombinacija sjajnih šutera, atleta i tandema centara koji savršeno razumeju sve elemente pikenrola. Valter Tavarez i Vensan Poarije su dobili igrača koji može da ih savršeno hrani loptama,a svi ostali kreatora koji bi im olakšao i omogužio da igraju svoju idealnu igru.

Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Pomenuta četvorka krilnih igrača koji svojom versatilnošću mogu da igraju različite uloge dolaskom Kampaca je dodatno prodisala i pre svega dobila čoveka koji se libi da preuzme odgovornost na terenu.

To se najbolje vidi i po početku sezone gde je Kampaco konstanta a svi ostali iskaču u prvi plan u zavisnosti od rivala, momentuma i trenutnog raspoloženja.

Omnraženi Jabusele je tako odigrao njbolju individualnu partiju ove sezone, sjajne role su imali i Gabrijel dek, Mario Hezona i Džanan Musa dok Valter Tavarez uz zdravog Poarijea koji bi u mnogim timovima bio neprikosnoveni prvi centar može da čuva svoju energiju i da ne igra nepotrebno više minuta.

To je i najveći kvalitet Reala koji kvalitetom i dubinom rostera može da melje rivala, a da se igrači pritom ne troše previše. Samo torjica igrača u poseku igraju preko 20 minuta u Evroligi,a čak i veterani Ćaćo Rodrigez Rudi Fernandez i Serhio Ljulj imaju jasno definisanu ulogu u ovoszonskoj ekipi.

U španskoj ligi je podela minuta još ravnomernija gde šansu dobija i mladi Penja koji ima tek 17 godina.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo SHUTTERSTOCK OUT

Real zbog svega navedenog od početka sezone ne zna za poraz i u 11 utakmica ima isto toliko pobeda, od kojih osam dvocifrenom razlikom, apobedili su i Dalas Maverikse u prijateljskom meču. Posebno su bili impresivni nastupi u Evroligi, gde su nakon početnog mučenja sa Baskonijom demolirali Efes na strani i Žalgiris i Armani na svom terenu. Dakle, dva favorita za titulu, Efes i Armani su izgledali nemoćno pred silinom Real Madrida.

Velika snaga ove ekipe leži u činjenici da ne izuzev Kampaca i Jabuselea niko još ne igra na svom maksimumu. Tavarez, Musa, Hezonja su pokazali koliko su visoki njihovi plafoni i da mogu da igraju na mnogo većem nivou i to je zastrašujuća činjenica.

Najbolji test od početka sezone že imati u narednom kolu Evrolige kada budu igrali derbi sa Barselonom koju su već dobili u Supekupu, ali koja od tada uz Real igra najbolju košarku u Evropi.

Biće to istinski spektakl koji će pokazati da li ovaj Real ima neku slabu tačku.

Jedina briga za Ćus Matea mogu da budu povrede i relativno stara ekipa, pošt u rosteru ima nekoliko igrača koji su bili skloni da s epovređuju, ali ako ostanu u komadu do kraja sezone biće ih skoro nemoguže zaustaviti.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar