Luka Vildoza, Duško Ivanović i Nemanja Nedović Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Zvezda konačno izgleda bolje na terenu, ali ima mnogo prostora za uigravanje i napredak

Košarkaši Crvene zvezde nisu u najboljem ritmu otvorili sezonu, a cenu loših rezultata platio je Vladimir Jovanović, kome je ovo prvo veliko trenersko klupsko iskustvo.

Crveno-beli su u jednom trenutku imali skor 1-6 u Evroligi, dok je so na ranu bio poraz od Zadra u ABA ligi. Jovanović možda jeste imao plan na duže staze, ali vremena u ovakvom sistemu uvek fali, tako da će morati da potraži novi posao.

Umesto njega na klupu je došao Duško Ivanović, poznat kao čvrsta trenerska ruka i odmah se video boljitak u igri.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako je sa klubom trenirao svega dva ili tri puta pre duela sa Asvelom u Evroligi, uspeo je da „pokrpi“ neke ruke, osmisli taktiku i pripremi igrače za ono što ih čeka.

Činjenica je da se Zvezda mučila protiv Asvela, pogotovo u drugom poluvremenu, ali je ipak na kraju slavila sa 71:67, čime je pokazala da ipak ume da igra neizvesne završnice (setimo se koliko ih je izgubila prošle sezone, a i ove protiv Panatinaikosa u drugom kolu).

Ivanović je najavio pred taj meč da neće mnogo menjati sistem, niti da ima vremena za to.

„Momci su od prvog momenta dobri, imaju predispoziciju da rade, dobro rade. Čvrsti su. I ono što sam ja video u prošlim utakmicama i za ova dva treninga, treba im malo strpljenja. Promena je uvek nezgodna kada se menja tokom sezone trener. Nisam pokušavao da menjam mnogo, ne bi to imalo efekta. Menjam neke detalje u odbrani i malo u napadu, ali pre svega im treba strpljenje i vera“, rekao je Ivanović.

Ono što se znalo i što je odmah donelo dobru hemiju, jeste činjenica da su Ivanović i Luka Vildoza sarađivali u Baskoniju, te su zajedno osvojili i titulu u Španiji. Što bi se reklo, znaju se u dušu. S obzirom na to da je Vildoza doveden da bude lider, ta saradnja može biti i ključna u pohodu na trofeje.

PROČITAJTE JOŠ:

Odmah se u Zvezdinoj igri protiv Asvela videlo da će Nedović i Vildoza imati potpunu slobodu na terenu, da će lopta biti uglavnom u njihovim rukama, da će kreirati i za sebe i za druge, ali i da moraju da poštuju ono što trener kaže.

Vildoza i Nedović su protiv Asvela ubacili zajedno 23 poena, a srpski bek je imao najveću rolu u završnici kada je prodorima najpre doneo izjednačenje, a onda i pobedu. I na meču sa Cibonom u ABa ligi se videlo da njih dvojica dominiraju, a Nedović je imao 24 poena za svega 17 minuta. Ipak, Ivanović je u jednom trenutku izveo Nedovića iz igre, iako je prethodno pogodio trojku sa ossam metara. Razlog tome bila je pogrešna akcija koju je Nedović odigrao, a to kod Duška ne prolazi bilo da se postigne koš ili promaši.

Uglavnom, Vildoza i Nedović će imati slobodu da rade šta hoće, ali u okviru onog sistema koji postavi trener. Svako iskakanje iz toga biće kažnjeno, a na dvojici bekova je da pokažu da zaslužuju lidersko mesto u timu.

Foto: Starsport

Osim njih, veliku i mnogo bitniju rolu u drugom delu sezonu mogao bi da ima Nikola Ivanović. Utisak je da crnogorski bek od dolaska u Zvezdu nije pokazao sav kvalitet koji poseduje, a još uvek nije imao ni odličnu šutersku formu tokom nekog dužeg perioda. Ipak, na mečevima protiv Asvela i Cibone bio je i šuterski i defanzivno raspoložen. Videlo se da se komotnije oseća na terenu, ne libi se da potegne trojku i kao da je dobio injekciju samopouzdanja i nove energije.

U trenucima kad je Zvezda bila bezidejna, Ivanović je pronalazio rešenja koja su „oživljavala“ igru, te je najavio konačno bolje dane pod vođstvom Ivanovića.

Kada smo već kod bekova i spoljne linije, valja napomenuti da su kombinacije na terenu izuzetno bile dobre. Kao da nije bilo lutanja kao u nekim prethodnim utakmicama, pa smo Vildozu čak videli i sa dobrom defanzivnom ulogom protiv Cibone. Međutim, primetno je bilo i da je Argentinac u drugom poluvremenu protiv Asvela odigrao svega nekoliko minuta, jer su Ivanović i Nedović dominirali na terenu, pa nije bilo potrebe da se kombinuje drugačije.

Luka Vildoza; Foto: KK Crvena zvezda

Na sve to treba dodati i Stefana Markovića i Nikolu Topića, koji će verovatno dobijati šansu uglavnom u ABA ligi, ali bi mogli da učestvuju u razigravanju visokih igrača.

Onaj koji je možda i najslabije ušao u novu sezonu je Džon Holand, koji je pod palicom Jovanovića čak i propustio neke utakmice. Mnogi smatraju da je on prvi sledeći na listi za otpisivanje, ali je Duško rešio da mu u Evorligi pruži poverenje, pa je bilo primetno da se neke akcije igraju isključivo za njega. Odigrao je samo devet minuta, ubacio je dva poena, a nije najbolje korisito blokove koji su se za njega postavljali. Zbog toga je platio cenu neigranja protiv Cibone, pa će se uskoro videti kakva je njegova sudbina u crveno-belom dresu. Ono što bi Ivanović mogao iz njega da izvuče je „zverska“ odbrana, dok se čini da je u napadu potrebno da mu se pre svega „namesti glava“, kako bi mogao i da ubaci nešto sa distance.

Što se tiče unutrašnje linije, Ivanović je krenuo stopama Jovanovića, pa je mnogo rotirao. Luka Mitrović je pokazao da je veoma bitno da bude na terenu u prelomnim momentima, pa je poslušao savet trenera i napravio faul u poslednjim sekundama. Taj potez je praktično doneo pobedu Zvezdi. Mitrović je na parketu skladno delovao sa Filipom Petruševim, a prednost je da obojica mogu da igraju i četvorke i petice. Od Petruševa smo konačno videli i veliku dozu samopouzdanja, nije se libio da ide na koš u oba meča pod Ivanovićevom palicom, a poverenje u vidu dobre minutaže je svakako dobio.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Hasan Martin nije se pokazao u najboljem svetlu od dolaska u Zvezdu, pa protiv Asvela nije dobio previše šansi. U ABA ligi je bio nešto duže na parketu, ali je i on kao i Holand pod znakom pitanja za nastavak sezone. Čini se da će biti ključno da Ivanović pronađe skladan par plejmejker-Martin, jer snažni centar uglavnom poentira iz čistih pozicija i na dodavanja koja dobija pod košem.

Ben Bentil je neko ko će morati da se prilagodi nešto drugaijoj igri, pošto je kod Jovanovića imao potpuno odrešene ruke. Sada neće moći da šutira iz svake moguće pozicije, preko ruke, neće moći da forsira, pa će biti zanimljivo kako će se slagati sa novim trenerom. Nesumnjivo je da je Bentil potreban Zvezdi, da ima šta da pruži na terenu, da je koristan i pod košem i iz driblinga, a može da odigrao i kvalitetnu odbranu.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Veću ulogu nego kod Jovanovića može imati i Ognjen Kuzmić, koji je za obe utakmice bio u sastavu i dobijao minute.

Ono što je takođe bitno napomenuti je da će odbrana sigurno biti podignuta na viši nivo pod Ivanovićevom palicom, dok se princip čestih i brzih promena neće menjati sigurno do kraja sezone.

Dolaskom Ivanovića došlo je do promene i u stručnom štabu, pa su najpre otpušteni Marko Simonović, Miodrag Dinić i Branko Jorović. Umesto njih, prva pridošlica je španski trener Karles Marko. Nekadašnji španski košarkaš i reprezentativac te zemlje, rodom iz Barselone, igrao je četiri sezone za Huventud, kao i za ekipe Kaha San Fernanda, Manrese, Saragose… Najveći uspeh kao igrač ostvario je 2003. godine osvajanjem srebrne medalje na Evrobasketu u Švedskoj kao reprezentativac Španije. Svoju trenersku karijeru počeo je 2011. godine u Manresi, a samostalno je vodio ekipe Ovijeda i Palensije. Ivanović je dobro upoznat sa radom u Španiji, te bi novi trener trebalo brzo da se uklopi u tim.

Duško Ivanović je svakako injekcija nove energije i drugačijeg sistema za Zvezdu, a ciljeve zna – odbrana titula u Srbiji i na Jadranu, dok u Evroligi još uvek nije kasno da se umeša u borbu za Top 8 fazu.

BONUS VIDEO Neverovatan potez Vildoze izazvao erupciju na tribinama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar