Aleksandar Đorđević i Dušan Alimpijević Foto: Starsport

"Mnogo se lakše objasne neki porazi nego ovakve pobede", priča za Nova.rs trener Burse, Dušan Alimpijević, posle velikog trijumfa nad Fenerbahčeom (84:73) u 5. kolu turskog prvenstva.

Da li je na klupi Igor Kokoškov ili Aleksandar Đorđević, mogao bi Dušan Alimpijević da se navikava da „bije“ Fenerbahče. Proletos je bilo 82:77, za vikend još ubedljivije čime je trener Bursaspora naneo Saletu prvi prvenstveni poraz ove sezone.

Oba selektora su pobeđena, a mladi stručnjak na sve gleda realno, zadovoljan što se ekipa pokrenula.

PROČITAJTE JOŠ

„Počeli smo sezonu malo kako i nismo očekivali, ali je sada sve OK. Imali smo pripremni turnir kod kuće sa velikim ekipama, pobedili smo Albu i Darušafaku i osvojili turnir, pa smo očekivali da ćemo jače krenuti u prvenstvu Turske“, kaže Alimpijević za Nova.rs.

Nasmejao se mladi stručnjak na konstataciju da mi leži velikan sa Bosfora i da mu nije bitno ko je kolega na drugoj strani.

„Odmah na startu sezone imali smo nekih problema, nismo krenuli kako smo očekivali, ali je najvažnije da klub ima viziju i ideju za budućnost. Drago mi je da je nad Fenerbahčeom došla kao potvrda rada. Ne znam kada sam imao ekipu sa tako dobrom radnom etikom, odličnom energijom na treningu i sjajnim pristupom, stvarno bi mi bilo krivo da je to sve otišlo u nekom pravcu bez povratka“.

Tajne nema, kako kaže, predan rad i ozbiljna priprema dovedu do skalpa evroligaša.

„Bez ikakve lažne skromnosti, takve utakmice se dogode, nije to ništa što se ne dešava u Evropi. Nama je počeo Evrokup i mi imamo sada dve utakmice nedeljno, u istom smo ritmu. Njih čeka duplo kolo u Evroligi, mi smo 24 sata posle pobede krenuli put Venecije. Ritam melje, u Evroligi je nešto zahtevniji, Fenerbahče ima strašan tim i mogu da biraju ko će im igrati“.

„Bursa zna šta želi na duže staze“

Alimpijević je prezadovoljan boravkom u Bursi i ima punu podršku uprave kluba.

„Kada smo selektirali tim, gledali smo da napravimo prvo ekipu od turskih igrača, jer je obaveza da ih imamo petoricu u prvenstvu i oni zahtevaju neko vreme da se naviknu na sve zamisli stručnog štaba. Tim mladim i talentovanim turskim igračima dodali smo one koji mogu da odgovore zahtevima, i finansijski i igrački. Stvarni mi je super ovde, vodeći ljudi kluba mene zovu da me „smiriju“, govore mi kako će sve biti dobro, znaju šta želimo na duže staze, a to je da budemo stabilna ekipa i da rastemo. Organizaciono smo sve jako dobro uradili između dve sezone, ima prostora za napredak i ide to sve svojom tokom“, dodaje bivši trener Zvezde.

Veličinu Fenerbahčea objasnio je lako, ogleda se i kroz navijače Burse koji prave odličnu atmosferu.

„Fener je kao jedan od najvećih klubova u Turskoj i sa armijom navijača najizazovniji za gledaoce, magent za publiku. Imamo i mi dobru atmosferu, nije nikome lako pred našim navijačima koji su zaista bučni. Fener kao takav ih je privukao, a mi im na naš način, pobedom, uzvratili na sjajnoj podršci“, ističe Alimpijević i dodaje:

„Mnogo se lakše objasne neki porazi nego ovakve pobede. Na takve trijumfe se mnogo teže navikne, to se jednostavno desi“.

Velika stvar je što je Sale Đorđević došao u tursku košarku posle povratka Kokoškova u NBA.

„Jeste, naravno, veliko je ime, izaziva pažnju gde god se pojavi. I naši navijači u hali su ga redom pitali i za autogram i za sliku, svi ga znaju. Drago mi je što su dva Srbina, nas dvojica, jedini strani treneri u ligi. Imaju striktna pravila za licencu i ove sezone je tako. Malo smo popričali, uvek ima šta da se čuje pametno od iskusnih trenera“.

Dusan Alimpijevic
Dušan Alimpijević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Bursa ove sezone, pored turskih takmičenja, učestvuje i u Evrokupu (gostuje Veneciji u utorak, 20.00), što će biti poseban izazov za mladog trenera.

„Evrokup je takav da osam ekipa od 10 u grupi prolazi dalje. Smanjen je broj učesnika i napravljena je selekcija, tu su i velika trenerska imena kao što su Serđo Skariolo, Željko Obradović, učesnici su stabilni klubovi sa velikim budžetima u kojima prednjače potencijalni evroligaši ili evroligaški iz prošlosti. U našoj grupi je Virtus, za mene prvi kandidat za finale i put za Evroligu, tu su i Valensija, Gran Kanarija, Venecija koja se znatno pojačala, Cedevita Olimpija i Budućnost imaju jake timove, verujem i da je ABA liga jedna od najjačih u istoriji ove sezone. Mi smo prošlu sezonu završili na mestu koje donosi poziv u Evrokup, nadam se da ćemo biti sve bolji kako vreme bude odmicalo. Nismo kompletirali tim, ima prostora za još neko pojačanje“, zaključio je Alimpijević.

BONUS VIDEO Simonović o porazu od Albe, Dejanu Stankoviću i podršci fudbalera, neobičnim treninzima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare