Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Generalni sekretar FIBA Andreas Zaglis izrazio je uverenje da će košarka širom sveta izaći jača posle pandemije koronavirusa.

„Niko nije očekivao ovo šta se dešava i morali smo da se prilagodimo novim uslovima. Moramo biti oprezni, ovo je doba kada je zdravlje najvažnije. Naša ljubav prema košarci će jačati kroz ovaj proces iz pandemije ćemo izaći jači kao sport“, rekao je Zagklis u razgovoru za grčku ERT.

On je najavio da očekuje da će posle pandemije stavovi dve suprostavljene strane (FIBA i Evrolige) biti bliži po pitanju smanjenja potrošnje ili racionalizacije različitih projekata.

PROČITAJTE JOŠ

“Određene razlike u košarkaškoj porodici sada možemo da stavimo u novi kontekst, priznajući da smo se (dugo) borili za jednu ili dve nedelje (FIBA) “prozora”, a sada smo (svi) odjednom ostali bez košarke dva meseca. Mislim da sve ovo stavlja rasprave u novi i zdraviji kontekst.”

Zagklis napominje da će oporavak koašarke trajati u fazama, ali one neće promeniti suštinu igre.

“Pri kraju smo prve faze, u kojoj još igramo odbranu. U drugoj fazi, koja će biti do pronalaska vakcine, nećemo sve vreme biti bez košarke, ali ćemo morati da prilagodimo aktivnosti. U toj fazi, bez obzira kako da li je NBA, CBA, ili neka od evropskih liga, ne postoje odgovori na sva pitanja, ali je prvi prnicip zaštita zdravlja sportista.“

FIBA je fokusirana na pomoć svima širom sveta i nije zaboravila na lige i igrače nižeg profila.

“Postoje mnoge teškoće van najvišeg nivoa. Pre odlaska u inostranstvo radio sam u Grčkoj kao pravni savetnik timova i sportista, pa dobro znam šta je svakodnevni život sportiste iz druge grčke divizije, a on sigurno nije isti kao kolega iz daleko većih tamičenja. Pokušavamo da pomognemo nacionalnim federacijama. Osluškujemo ih i gledamo šta možemo da im ponudimo kao podršku. FIBA Evropa je nastavila sa odobravanjem programa finansijske pomoći svim federacijama za ovu godinu. Iako nećemo imati takmičenja u 2020, odlučili smo da svim timovima koji bi učestvovali u njima, prosledimo ta bespovratna sredstva”, završio je Zaglis.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar