Nekadašnji srpski košarkaš Dragan Basarić odlučio je da se po završetku karijere, pre 15 godina posveti uzgoju jabuke.

U partnerstvu sa Dejanom Milojevićem, nekada legendom Partizana, a danas jednim od pomoćnika u NBA šampionima Golden Stejt Voriorsima, Basarić je zapušteno imanje svog pradede u dragačevskom selu Guberevci pretvorio u voćnjak.

PROČITAJTE JOŠ:

Bilo je tu i kvalitetnih jabuka i borovnica, koje su inicijalno imale svoje mušterije.

Posle više godina Basarića su stigle nedaće jer je otkupna cena jabuke ostala na prošlogodišnjem nivou, a cene su otišle u nebo, o čemu je pričao u emisiji „Probudi se“, na Novoj S.

„Cena jabuke je ostala na nivou prošlogodišnje i to je jedina voćna vrsta koja je ostala na toj ceni. Razlog je prilično kompleksan, uglavnom zbog loše organizacije nas kao proizvođača i pojedinačnog nastupa na tržištu prema kupcima. Nemamo nikakvu mogućnost da kažemo da ova jabuka treba da bude skuplja jer svako za sebe proizvodi, svako za sebe prodaje i sve dok tako budemo radili, cenu će određivati neko drugi“, rekao je Basarić.

Ističe da su zajedno krenuli da krče „zlatni delišes“ kao osetljivu vrstu na tom prostoru.

Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto

„Zamenićemo jabuke nekom bobičastom kulturom, borovnicom, kupinom kako budemo planirali naš dalji rad i budućnost“, rekao je Basarić.

Problem je i što nema mlade radne snage koja će obrađivati zasade, dok država ne ispunjava i ona obećanja koja daje.

To su uglavnom gospođe 50 i plus godina starosti koje je još uvek žive ovde u selu. Mladih ljudi je vrlo malo i to što ih bude tu oni već rade u nekim preduzećima u Čačku i nemaju vremena za ozbiljniju poljoprivredu. Što se puta tiče za to nam ne treba neko specijalno ministarstvo no već neko ko stvarno želi da se bavi time od lokalne samouprave pa hajd i do ministarstva koje je zadnje u tom nizu. Mi se borimo sa ovim problemom već 15 godina, došli smo i uložili ovde ozbiljne novce 2007. godine i od tada do danas je bio sijaset obećanja, projekata, merenja, premeravanja a od svega toga nije došlo do neke realizacije. Tako da mi kao pojedinačno možda najveći investitor u ovom selu u zadnjih 40 godina nemamo neke osnovne uslove za rad, sa strujom imamo problema, sa putem već smo rekli, tako da drži nas neki entuzijazam i želja da to zaista ostane ovde ovako kako jeste, da ne dignemo ruke tek tako ali do kad ćemo izdržati, videćemo“, zaključio je Basarić.

BONUS VIDEO: Golden Stejt – novi šampioni NBA lige

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare