Foto: EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO

Već uveliko je u toku nova sezona Evrolige, u kojoj se ovaj igrač posebno istakao u gotovo svim segmentima igre.

Aleksandar Vezenkov, bugarski krilni košarkaš Olimpijakosa, najbolji je igrač elitne evropske košarkaške lige u novoj sezoni, i glavni je favorit za osvajanje MVP nagrade za regularni deo sezone.

PROČITAJTE JOŠ:

Rođen je 6. avgusta 1995. u Nikoziji. Poseduje trojno državljanvstvo, Kipra, Bugarske i Grčke, ali zbog porekla, nastupa za reprezentaciju Bugarske.

Potiče iz košarkaške porodice, otac Saško, bivši je košarkaš i direktor „Lukoil akademika“. Starija sestra, Mihaela Vezenkova, takođe se bavila profesionalnom košarkom.

„Moj roditelji su me uvek učili da trebam da se držim čvrsto na zemlji, šta god da se o meni piše i govori. Da se setim ko sam, odakle sam, ko je bio pored mene i pomogao mi“, izjavio je Vezenkov jednom prilikom.

Profesionalnu karijeru započeo je u Arisu 2011. godine, u sezoni sa minutažom od skromnih dva i po minuta po igri u proseku.

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Od sezone 2012/2013 počeo je da dobija značajniju ulogu u timu. Dve godine zaredom bio je proglašavan za najboljeg mladog igrača grčke lige, 2013. i 2014. Tokom sezone 2014/2015 bio je najbolji poenter u Grčkoj, sa ukupno 469 poena, a po broju skokova bio je drugi u ligi (201).

Te sezone bio je i MVP, potpuno opravdano. Naravno, navijači Arisa su ga obožavali, pevali su o njemu, skandirali mu, satima posle utakmice bi ostajali zbog njega.

Nisu ga voleli samo zbog njegovih igračkih kvaliteta i sposobnosti, njegov karakter koji ga čini posebnim, takođe je oduševljavao ne samo pristalice Arisa već i celokupu grčku košarkašku javnost. Slovi i za skromnog igrača.

„Novac mi nije bitan. Nalazim se u fazi karijere u kojoj jedino razmišljam o tome kako da iskoristim svaki dan da postanem bolji i jači kao ličnost i kao sportista“.

Specifičan je i po tome što nikada nije „sanjao“ o igranju u Americi, iako mu je bila ponuđena stipendija na elitnom Univerzitetu Ksavijer.

Odbio je iz ljubavi prema Arisu. Povukao se sa drafta 2015, pre roka određenog za međunarodne igrače, ali je razmišljao o klubu sa većim ambicijama.

„Ja sam realan. Nisam spreman za NBA, pre NBA moram mnogo da dokažem sebi i drugima. Ne žuri mi se više. Volim da idem sporije, ali pazim da ne propustim nešto važno, što će me sprečiti da ostvarim svoj puni potencijal“, govorio je Bugarin.

Usledilo je potpisivanje četvorogodišnjeg ugovora sa Barselonom 2015. vrednog dva miliona evra.

Ugovor je takođe uključivao opciju otkupa za NBA, koja je određena na iznos od milion evra. U to vreme, zainteresovani za dovođenje mladog Bugarina bili su Panatinaikos i Valensija.

Sa Barselonom je osvojio titulu u Superkupu Španije 2015. Čini se da nisu u klubu imali strpljenja za njega bez obzira što se i tada znalo da je u pitanju igrač visokih dometa.

Budući da u španskom velikanu nije uživao reputaciju kakvu je kasnije pokazao da zaslužuje, 2018. iz Barselone prelazi u Olimpijakos.

Dobio je dvogodišnji ugovor i tada počinje njegov najveći uspon, jer je u nekom trenutku dobio „ključeve ekipe“.

Ironija je što mu je, kako kaže, dečački san bio da zaigra za Panatinaikos, sa kojim se i povezivao u jednom periodu.

Sa Pirejcima je sad već deo evroligaške igračke elite, a lani ga je dobro upamtila Alba kojoj je ubacio 31 poen.

Bio je jedan od glavnih aktera osvajanja prvog trofeja Olimpijakosa 20. februara 2022. posle čak šest godina.

Prošle sezone izborio je sa ekipom Fajnal for Evrolige u Beogradu, prvi na kom je Olimpijakos učevstvovao posle 2017. godine, gde se takođe dobro pokazao, ali to njegovoj ekipi nije donelu prevagu budući da su završili na četvrtom mestu.

Foto: EPA-EFE/Andreu Dalmau

Tada su atinski crveno-beli dobro upamtili Vasu Micića, koji je rešio meč u poslednjim trenucima. Nada se da bi ove sezone sa klubom iz Atine mogao da „napadne“ i Evroligu.

Za juniorsku reprezentaciju Bugarske debitovao je 2010, a za seniorsku 2015. i tu je lider tima sa 17,3 poena po meču.

Na sebe je pažnju skrenuo na Evrobasketu, pa je tu formu samo preneo na novu sezonu u kojoj se profilisao kao svetla tačka bugarske košarke.

Već sada, iako je još uvek relativno mlad igrač (27 godina), ima širok spisak nagrada, posebno individualnih, ali ima i klupskih trofeja i ne namerava da tu stane.


Klupske nagrade:

Olimpijakos:

Šampion grčke lige 2022.

Trofej grčkog kupa 2022.

Trofej Superkupa Grčke 2022

Barselona:

Trofej Superkupa Španije 2015.

Pojedinačne nagrade:

Dva puta najbolji mladi košarkaš Bugarske (2013-14 i 2014-15)

Tri puta najboji mladi košarkaš grčke lige (2013, 2014 i 2015)

Tim za mlade igrače španske lige (2017)

Dva puta najnapredniji igrač grčke lige (2015,2022)

Najpopularniji igrač grčke lige (2022)

Lider grčke lige u skoku (2015)

Dva puta najbolja petorka grčke lige (2015, 2022)

Dva puta MVP grčke lige (2015, 2022)

Četiri puta MVP kola Evrolige (2022)

Prvi tim Evrolige (2022)


(Vojislav Nedeljković)

BONUS VIDEO: Fudbaleri Partizana na utakmici košarkaša

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar