Nikola Jokić najbolji asistent NBA lige
Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Clayton-King

Šta god da se dešava u Denver Nagetsima jedina konstanta je Nikola Jokić. I dok zbog Srbina nakon svakog meča čitamo neki od naslova "ovo niko nije nije uradio xy godina", o Denveru nema toliko pohvala. Prosto, mnogo toga je trebalo da dođe na svoje mesto.

Ali, nakon 10 mečeva ligaškog dela sezone smo konačno videli ekipu koja liči na onu koja je prošle godine igrala finale zapadne konferencije.

PROČITAJTE JOŠ

Daleko je to od maksimuma na kom može da bude tim iz Kolorada, ali pokazuje da se tim uprkos svemu nalazi u uzlaznoj putanji. Bilo je potrebno Denveru da prođe 10 mečeva da upišu prvi trijumf u kome su primili manje od 100 poena, a zaustaviti Njujork Nikse na 89 poena nije bio neki pretežak zadatak. Uostalom, ovo je jedna od franšiza koja dugo nema pobedničku seriju protiv nekog kluba, a Denver je slavio na 19 od poslednjih 24 susreta!

Rođeni Somborac je u ponedeljak ujutru mogao da se opusti u poslednjoj deonici jer je čitav posao bio završen. Koliko dugo se čekalo da Srbin dobije barem neku poštedu da sada 30 minuta deluju kao jedan lakši trening (uz 22 poena, 10 skokova i pet asistencija)… I to je prvi put ove sezone da dva meča zaredom Jokić i Marej ne igraju po 30 minuta, što znači da konačno i klupa ponela municiju na neki meč. Monte Moris je proradio na poziciji broj jedan, a Fakundo Kampaco nakon dva dobra meča sa Minesotom (15 i 11 poena) i dalje deluje kao puki epizodista, iako je najavljivan kao veliko pojačanje. Geri Heris je ispratio sve defanzivne rotacije, Dozijer ima sve više minuta…

Upravo je o tome govorio i Majkl Meloun, što svedoči da je klupa konačno odigrala na veoma visokom nivou.

Nagetsi su do poluvremena protiv Njujorka imali 59:38, pa je moglo da dođe do odmora, baš kao i na prethodnom meču sa Filadelfijom. Konačno je nešto klilnulo u timu, a to se videlo najpre u odbrani.

Igrači su podigli „borbenu gotovost“, pa su konačno uspeli da zatvore reket (30:16 poeni u reketu u prvom poluvremenu protiv Njujorka), ali i većinu drugih prilaza košu. Uprkos tome je odbrana i dalje tek 25. u ligi od 30. klubova, ali sve češće Jokić govori da veruje da se šampionat može osvojiti i dobrim napadom.

U ovom momentu sa 115,9 poena na 100 poseda Denver je trenutno druga ekipa u ligi i to je ogromna razlika na obe strane parketa. Odlazak Džeramija Granta napravio je dodatne probleme odbrani, ali ona polako dobija one obrise koji se očekuju od ekipe koja pretenduje za vrh prvenstva.

PROČITAJTE JOŠ

Uz sve ove podatke dodajmo i da u ovom momentu Džamal Marej igra daleko ispod svih očekivanja, za igrača koji ima potpisan maksimalni ugovor 13, 21, 14, pa naposletku i devet poena deluju kao baš, baš skroman učinak.

Majkl Porter Junior je i dalje van terena zbog koronavirusa, a nedavno se pojavila informacija da bi do 20. januara mogao da bude u karantinu. To znači da će ekipa morati i dalje da vezuje trijumfe bez igrača koji je sa 19,5 poena drugi strelac ekipe i koji ima ogroman značaj i u skoku.

Dakle, organizacija napada je sada daleko fluidnija, a sa zategnutijom odbranom, ova ekipa može da napravi dodatan iskorak.

Pokazala je karakter kada je uspela da ustane iz nokdauna (1-4) i sada po prvi put u sezoni ima skor barem na nuli sa pet trijumfa i pet poraza. Sledeći meč protiv Bruklin Netsa u sredu od 01.30 pokazaće da li je Denver u pravom naletu jer sada sa četiri trijumfa u poslednjih pet mečeva deluje da je spreman da zauzme mesto na zapadu koje mu je prognozirano pre početka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar