Foto: Tanjug/AP/Ashley Landis

Ekipa Denver Nagetsa nalazi se pred možda u najvažnijoj predsezoni u poslednjih dvadesetak godina.

Možda i duže. Nikola Jokić je postao dvostruki uzastopni MVP, povrede su bile alibi za izostanak boljeg rezultata od prvog kola plej-ofa prošle sezone, sada se taj alibi gubi.

PROČITAJTE JOŠ:

Džamalu Mareju i Majkl Porter Džunioru dati su rezervni ključevi tima u kom je gazda jedan.

Dato im je i mnogo novca i ako ne pokažu ono što se od njih očekuje, teško je reći na šta će sve to ličiti.

Nagetsi su već doveli neke igrače, poput Kentavijusa Koldvel-Poupa, Brusa Brauna, birali su na draftu Kristijana Brauna.

Neke stvari su se već pomerile sa mrtve tačke. Međutim, teško da će to biti dovoljno za napad na titulu.

Naročito ne kad vidimo koliko su našpanovana mašinerija Golden Stejt Voriorsi, koji su lagano „opeglali“ Denver u plej-ofu i otišli do titule.

Zato moraju da zavire među spisak slobodnih igrača i vide šta tu još mogu da proberu. Ako nečega uopšte ima.

A spisak kaže da su neka velika imena slobodna i dostupna. Zamislite da pre pet, šest ili više godina Denver ima šansu da dovede Blejka Grifina, Lamarkusa Oldridža, Dvajta Hauarda, Karmela Entonija.

Majls Bridžis ispada iz jednačine jer se suočava sa zatvorskom kaznom od 11 godina, pa njega teško da će neko ozbiljnije razmatrati.

Među ograničeno slobodnim agentima je i Nando De Kolo, Nikolo Manion, Kolin Sekston. Sekston je pre samo četiri godine biran sa osmog mesta na draftu.

Onog posle kog je eksplodirao Luka Dončić. Sekston u Klivlendu nije bio te sreće, pa se sada našao „u izlogu“.

Među slobodnim igračima nalazi se i Denis Šruder, Erik Bledso, Demarkus Kazins, Lu Vilijams, Andre Igudala, Džoš Džekson, Markif Moris, Huančo Ernangomez i Toni Snel.

Morisa u Denveru precrtavaju sigurno zbog sukoba na relaciji porodica Jokić – Moris i onih pretnji tučom.

Ernangomeza su Nagetsi već „probali“ i jednom liferovali. Žilav, vitak igrač, dobar atleta, povremeno korektan šuter i malo šta preko toga.

Imao je potencijal da bude dobra streč četvorka – nije se desilo. Herel je pre nekoliko godina bio igrač o koga je delovalo da su timovi spremni da se otimaju.

Foto: Keith Birmingham/The Orange County Register via AP

Odigrao je dve odlične sezone u Klipersima, bio na 18,6 poena 2020. i već dve godine se „šeta“ po ligi.

Mogao bi i kao četvorka da zameni Jokića, igra čvrsto u duelu, procenti šuta mu ne opadaju kako sezone prolaze, što se ne može reći i za efikasnost.

Oldridž je ogromno ime koje se gradilo u reketu Portland Trejlblejzersa. Jedno vreme je bio okosnica San Antonio Sparsa, pa i Bruklin Netsa dok se naprasno nije povukao iz košarke zbog problema sa zdravljem.

Vratio se i mogao bi eventualno da mu bude plus što teško da bi mogao da se nada nečemu što nije veteranski minimum.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Eric Gay

Sa 36 godina i dalje nije previše „mator“ da igra, vidimo kako se drži Lebron Džejms, ali ipak treba imati u glavi i da je Džejms zaista generacijski talenat.

Lamarkus je ipak već nekoliko godina iza sebe ostavio one sezone kada je bio ol-star i kada je ubacivao preko 20 poena po meču.

Dok je to činio, bila je poezija gledati ga. Slično je i kad govorimo o Blejku Grifinu i njegovim zakucavanjima.

Čovek koji je kroz karijeru konstantno napredovao i od igrača ograničenog na skok i kucanje, došao dotle da dribla iz rolinga u kontri i opet – zakuca.

Foto: Tanjug/AP Photo/Carlos Osorio

Stil igre mu je uvek bio takav, agresivan, a kako su godine odmicale, pokušavao je da dodaje tome i šut za tri poena, što je nekad bilo misaona imenica.

Ipak, ni Grifin nije ono što je bio, mada je Denver malo „tanak“ na četvorci.

Dobar je Gordon, ali je sličan kao Grifin, Zik Nadži je možda solidan tek kao zamena i neizvesno je u kom smeru će se razvijati.

Hasan Vajtsajd je centar koji se proslavio blokadama, dobio masivan ugovor i onda „prestao“ da igra.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Majami ga je lako zaboravio jer sada ima Bama Adebaja, a Denver ima kao rezervu na centru Deandrea Džordana, pa mu Vajtsajd ne treba.

Erik Bledso bi verovatno bio višak, mada je iskusan bek. Marej kom trebaju minuti, Hajland koji je projekat za budućnost, uz Koldvel-Poupa i Brusa Brauna – teška priča.

Lu Vilijams je čovek koji je mogao da izmisli poene iz bilo koje situacije kada uđe „u zonu“. Čovek šesti igrač, na mahove opasan poenter i istovremeno ne baš uvek pouzdan.

Denver se opredelio za neki drugačiji smer, jer i Koldvel-Poup i Brus Braun igraju dobru odbranu, pa tu teško da će bilo šta dirati.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Andre Igudala je dobar defanzivac na „trojci“, mada je i u poslednjoj sezoni koju je igrao bio više mahač peškirima nego igrač koji doprinosi.

Istini za volju, dobijao je po 19 minuta u Golden Stejtu, uzeo je titulu i sa 38 godina pitanje je hoće li uopšte nastavljati da igra.

Čovek koji je nekad „leteo“ kroz reket nalazi se na raskrsnici na kojoj je i Entoni.

Legenda Denvera pre dolaska Jokića, bio je neko u koga su se zaklinjali navijači tima iz Kolorada.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Rich Pedroncelli

A onda je ta franšiza Melovu 15-icu ustupila momku iz Sombora i nije se pokajala.

Entoni je svojevremeno otišao u Njujork Nikse da bi osvojio titulu kao lider novog projekta i to je bio ćorak.

Od tada je menjao ekipe, a kako je trojka kao segment igre dobijala na značaju uz pik end rol, tako je Karmelova igra sve više odlazila u drugi plan.

Jednostavno, tri je više od dva i izolacije na postu i šut za dva su prevaziđeni – ma koliko izgledali u Karmelovoj izvedbi.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Na sve to, Melo ima 38 godina i samo on zna hoće li i dalje mučiti sebe pokušavajući da se dočepa tog šampionskog prstena za kojim toliko čezne.

Dvajt Hauard je takođe odavno prošao svoj igrački zenit, a mnogi su već zaboravili kakva je „zver“ bio momak iz generacije 1985. dok je igrao za Orlando.

Bio je tada drugi u izboru za MVP-ja i na centru bi se samo sudarao sa Džordanom, pošto se zna ko je zakucan kao starter tu.

Džoš Džekson i spomenuti Sekston bi možda zbog godina i očekivanog potencijala mogli da budu zanimljive akvizicije, a eksplozivni Šruder i Toni Snel malo manje.

Sve u svemu, što bi se reklo, mnogo zujanja malo meda u ponudi. Suma sumarum, ako Denver bude želeo da ozbiljnije pojača ekipu, moraće to da uradi kroz neki trejd, mada treba dobro da razmisli čega je spreman da se odrekne.

Zato je verovatno najbolje da sa time sačeka i da, kada je već sve karte bacio na trio Jokić-Marej-Porter, pruži toj ekipi šansu, jer se zna da će se MVP podrediti timu i da, kakve god sezone imali Kanađanin i Amerikanac, srpski centar neće zakazati.

BONUS VIDEO: Jokić iznad svih – ko je u top 10 najplaćenijih u NBA istoriji?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare