Foto: Paul Kitagaki Jr. / Zuma Press / USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Ono što su Srbi koji prate NBA najviše čekali, to su i dočekali i nisu morali da brinu jer je Nikola Jokić opet Ol-star.

Peti put u karijeri Jokić je na Ol-star vikendu, a treći put je „zakucan“ u startnu postavu kao dvostruki uzastopni MVP najjače lige na svetu.

PROČITAJTE JOŠ:

Lebron Džejms je takođe zaslužio svoje mesto u konkurenciji na zapadu posebno zato što će do 19. februara i Ol-star meča prestići Karima Abdul-Džabara kao najbolji strelac NBA lige svih vremena.

Luka Dončić, Stef Kari zaslužili su Ol-star, Zajon Vilijamson takođe, na istoku Janis Adetokumbo, Kevin Durent, Kajri Irving, Džejson Tejtum i Donovan Mičel. Sve su to vrhunski košarkaši.

Imate li utisak da neko nedostaje? Konkretno na istoku. Verovatno ste pogodili, fali Džoel Embid. I nije jedini koji je „zakinut“ ovakvim načinom izbora za Ol-star.

Nikola Jokić i Džoel Embid Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Rezerve su uz njega na istoku i Demar Derozan, Džejlen Braun, Bam Adebajo, Džru Holidej, Džulijus Rendl i Tajris Halibarton. Na zapadu su rezervisti Dža Morent, Domantas Sabonis, Šej Gildžes-Aleksander, Pol Džordž, Dejmijan Lilard, Lauri Markanen i Džeren Džekson Džunior.

Embid kao najbolji strelac NBA lige nije uspeo da se ugura među startere, već je izabran tek kao rezerva, iako je pri vrhu trke kao MVP kandidat.

Šta tek onda reći za još jednu bizarnost prvog reda. Voleo neko, ili ne voleo Džejmsa Hardena, čovek je ove sezone jedan od najboljih asistenata NBA lige. Bar u proseku.

Foto: EPA-EFE/CRAIG LASSIG

Embid je još i dobro prošao, pošto Harden sa 11 asistencija po meču na 34 utakmice, nije ni dobio pozivnicu za Ol-star.

Baš kao i Trej Jang koji ima ukupno 457 asistencija, dve više od Nikole Jokića, sa prosečno 9,9 po utakmici, uz 27 poena i na 46 mečeva.

Poznato je da startere sa po 25 posto biraju igrači i mediji, a sa još 50 posto navijači. Zato onda može da se desi da igrač iz veće franšize, ili onaj popularniji, nauštrb onog efikasnijeg, bude izabran.

Tako su i Jokića svojevremeno morali da biraju treneri kao rezervu, iako je zasluživao da bude starter i pre ova tri poslednja nastupa.

Foto: Tanjug / AP Photo/Matt Slocum

Harden svojim brojkama u Filadelfiji dodaje i 21,4 poena kao i šut za tri poena bolji od proseka karijere za tri odsto, dok je bolji i u skokovima sa 6,4 po meču.

Entoni Edvards na primer ukupno ima više poena od Džoela Embida, verovali ili ne. Ubacio ih je 1.346 jer na 54 utakmice prosečno „sipa“ po 24,9 poena. Jokić ih ima 1.127, a Embid 1.273.

Ni on nije na Ol-staru, baš kao ni Džimi Batler, koji godinama slovi za jednog od najbeskompromisnijih igrača lige, ne samo na krilnim pozicijama.

Batleru se možda spočitava što nema dovoljan broj utakmica, 37, iako i Embid od njega ima samo utakmicu više, a i Džordž isto 38, sa manje poena u proseku (23,1).

Međutim, u pogledu stavke plus/minus, deseti je u ligi, a vodeći je kradljivac lopti u NBA sa 2,1 ukradenom po meču.

Entoni Dejvis, premda igra odlično – kada igra, bio je dostupan Lejkersima samo na 28 utakmica, što je oko polovine odigranih.

Foto: AP Photo/Jess Rapfogel

Ipak, sa 26,8 poena i 11,9 skokova uz dve blokade po utakmici, ne prija nikome od protivnika kad se nađe na parketu.

Poređenja radi Džeren Džekson Džunior u proseku, na približnom broju odigranih minuta (oko 950 obojica, plus, minus 20), ima 16,5 poena po meču i 6,7 skokova.

Ali, svom timu daje i bolji plus rejting kada igra, dok je Memfis jedan od vodećih timova zapada, što Lejkersi nisu.

Sve to jesu stvari oko kojih se može polemisati, ali i Dieron Foks ima svoje razloge da se žali što nije na Ol-staru.

Bogdan Bogdanović Dearon Foks, Atlanta Hoks, Sakramento Kings
Bogdan Bogdanović Dearon Foks, Atlanta Hoks, Sakramento Kings; Foto: Tanjug/AP Photo/José Luis Villegas

Zvezda Sakramento Kingsa ubacuje svake večeri 24,3 poena i jedna je od glavnih razloga, uz Domantasa Sabonisa, što Kingsi konačno igraju košarku dostojnu plasmana u plej-of.

Ni njega nema na Ol-staru, a rezultati ekipe su tu, pošto su „kraljevi“ treći iza Denvera i Memfisa na zapadnoj strani NBA lige.

Svoje argumente u istoj raspravi mogu da iznesu i Kristaps Porzingis, Džejlen Branson, Paskal Sijakam, čak i Aron Gordon, Jokićev saigrač iz Denvera.

Njegova igra je konačno uz Jokića otišla stepenik iznad onoga što smo gledali u Orlandu, pa je u ozbiljnom plusu kada je reč o prednosti Denvera dok je na parketu.

Foto: AP Photo/Ron Schwane

Isti je slučaj i sa Darijusom Garlandom. Igra veoma dobro za ekipu Klivlend Kavalirsa, koja je mnoge iznenadila svojim izdanjima i petim mestom na istoku, tim pre što je Darijus tek jedan od sedmorice igrača sa preko hiljadu minuta u sezoni, a da ima više od 20 poena i osam asistencija.

Zanimljivo je da četvorica koja imaju takvu statistiku jesu Ol-starovi, ali trojica nisu. Oni koji će igrati meč svih zvezda 19. februara su Jokić, Dončić, Halibarton i Morent, a trojica „precrtanih“ su Trej Jang, Harden i Garland.

Zbog svega navedenog se postavlja pitanje da li je postojeći sistem dovoljno dobar i hoće li košarkaška javnost da gleda utakmicu najboljih 19. februara u Vivint areni u Solt Lejk Sitiju, ili onih igrača koji joj se najviše sviđaju iz ma kojih drugih razloga.

BONUS VIDEO: Treneri hvale Nikolu Jokića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar