Foto: Djordje Kostic / STARSPORT)

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Split sa 71:60 u meču 20. kola ABA lige kao gost hrvatskom timu.

PROČITAJTE JOŠ:

Meč je rešen u poslednjoj četvrtini i možda teže nego što je očekivano, ali u korist Zvezde, ponajviše zahvaljujući Koriju Voldenu koji je odigrao najbolju partiju sezone.

On je pogodio važnu trojku sredinom poslednje četvrtine, njome je presekao nalet Splita i odveo Zvezdu na +8.

Splićani su imali šansu da posle trojke Ukića, nesportske i isključenja Branka Lazića, iz jednog napada ubace osam poena.

Nisu uspeli, Volden je to kaznio trojkom, Splićani su izgubili nekoliko lopti i Zvezda je do kraja sačuvala prednost i pobedila.

Najefikasniji je kod pobednika bio spomenuti Volden sa 24 poena, Ognjen Dobrić je dobacio do 12 poena, a ostali su bili jednocifreni.

Ne treba zaboraviti ni doprinos Dejana Davidovca koji je uhvatio devet skokova, od čega četiri u napadu. I Dobrić je imao devet skokova.

Volden i Lojd postigli polovinu poena Crvene zvezde u pobedi nad Asvelom
Volden, Lojd i Lazić; Foto: Đorđe Kostić/Starsport

U ekipi Splita su po 12 poena imali Marko Luković i Mateo Kedžo, a poen manje imao je Roko Leni Ukić.

Prvo poluvreme meča obeležile su promašene trojke igrača Zvezde i tvrd meč na obe strane. Split je bio gotovo nepogrešiv iz reketa.

Na početku su igrači hrvatskog tima predvođenog Markom Lukovićem ubacili pet od pet šuteva sa tih unutrašnjih pozicija.

Zvezda je ispucavala šuteve spolja i izuzev dva pogotka Branka Lazića, crveno-beli nisu ubacili mnogo šta u prvih deset minuta.

Foto by Srdjan Stevanovic/Starsport

Zato i ne treba da čudi što je srpski klub vodio samo poen prednosti, koliko je bilo i na poluvremenu posle još neefikasnije druge deonice.

Kori Volden je u tom periodu igrao odlično, početkom druge četvrtine se sa šest poena priključio i Dejan Davidovac, dok je jedini zatajio Džordan Lojd koji nije ubacio ni poen.

Poslednja tri, četiri minuta prvog poluvremena obeležila je posebno loša košarka i prodate lopte na obe strane tako da su ekipe ubacile svega po 15 poena u njoj.

Na startu treće deonice nekoliko lepih poteza je izveo Kedžo koji je prvo fintirao Lendrija Noka i dobio faul, a onda je pogodio težak šut iz okreta za 36:35 u korist Splita.

Od tog trenutka se igralo koš za koš. Ognjen Dobrić je izveo strašno zakucavanje, Lendri Noko i Marko Jagodić-Kuridža su lupili dve atraktivne rampe, a Mateo Kedžo je držao svoj tim u igri.

Zvezda se odlepila trojkama Dobrića i Voldena kada je otišla na 50:44 u dva napada. Nakon toga se upisao i Lojd u 29. minutu pogotkom za dva poena.

Crveno-beli su faulom Jagodić-Kuridže u napadu propustili šansu da odu na osam ili devet poena prednosti, što je Čampara kaznio trojkom, a gosti su posle faula nad Voldenom imali +5 pred poslednjih deset minuta.

Ofanzivni skokovi su bili berićetni za Zvezdu u četvrtoj četvrtini. Oni i šut Voldena. Kori je ubacio trojku, nadovezao se Noko dvojkom iz skoka u napadu.

Davidovac je promašio flouter, Noko je bio precizan za 59:51. Ubrzo počinju problemi za crveno-bele. Ukić je ubacio trojku, a Branko Lazić je laktom u glavu udario Lukovića.

Isključen je, ali je Luković posle faula promašio oba slobodna bacanja, a gosti su se potom nekako odbranili.

Davidovac nije dao otvorenu trojku, to je učinio Kori Volden i crveno-beli su odbili nalet domaćih otišavši na 65:57.

Ukić je ubacio tri poena posle faula i jedini je držao svoj tim u igri, koji u penal završnici ipak nije mogao da prebrodi preveliki broj izgubljenih lopti i poražen je.

Zvezda je sada na skoru od 14 pobeda i dva poraza, dok Split ima šest trijumfa i 14 izgubljenih utakmica.

Split – Crvena zvezda 60:71 (17:18, 15:15, 17:21, 11:17)

Hala: Mala dvorana KK Split, bez publike; Sudije: Damir Javor, Mario Majkić, Edo Javor

Split: Đoković, Perković, Gizdavčić, Perasović, Kedžo, Ukić, Marčinković, Šarić, Čampara, Babić, Luković, Marić.

Crvena zvezda: Hol, Volden, Lojd, Uskoković, Davidovac, Lazić, Rit, Dobrić, Simonović, Jagodić-Kuridža, Kuzmić, Noko.

Četvrta četvrtina:

40′ KRAJ! Pobeda Zvezde 71:60

Crveno-beli su ušli u penal završnicu, tamo su bili sigurni, Split je nastavio da gubi lopte, pa je domaćin zabeležio poraz posle pet uzastopnih pobeda.

36′ Zvezda odbija nalet Splita

Trojka Voldena! Njegov 24. poen i 65:57 za goste. Fauliran je Ukić na šutu za tri poena, on jedini u ovoj deonici drži Split u igri – 65:60 za Zvezdu.

Foto: KK Crvena zvezda

35′ Volden je napast za Split, bitan šut Ukića, isključenje za Lazića

Fauliran je na šutu za dva. U međuvremenu je trojku ubacio Marčinković. Njegov peti poen u ovoj deonici – 62:54 vodi Zvezda.

Ukić je iz driblinga dao trojku, Lazić je laktom udario Lukovića u glavu posle toga i Split je dobio šansu da posle nesportske lične greške dodatno smanji zaostatak. Nije to uradio Luković sa linije bacanja, a ni Ukić iz prodora. Lazić je isključen.

33′ Odličan Noko na ofanzivnom skoku

Davidovac nije pogodio flouter sa tri, četiri metra, Noko je bio tu da četvrtim ofanzivnim skokom Zvezde postigne poene za najveću razliku u meču do sada 59:51. Trojkom je odmah uzvratio Marčinković – 59:54.

32′ Trojka Voldena!

Kori je opet odmakao svoj tim na šest razlike posle dve neizgrađene akcije. Njegov 19. poen, jedini se ne uklapa u šutersko sivilo crveno-belih – 57:51.

Treća četvrtina:

foto: Djordje Kostic / STARSPORT

30′ Faul u napadu Jagodić-Kuridže, Zvezda propustila šansu

Mogli su crveno-beli da odu na osam ili devet poena prednosti, ali je krilni centar Zvezde napravio faul u napadu. Sani Čampara je na drugoj strani dao trojku i vratio neizvesnost (52:49). Na pet sekundi pre kraja Volden je fauliran na šutu za dva – 54:49.

28′ Dobriiiić!

Bitna trojka da se malo stvori prostora za disanje crveno-belih. Split gubi loptu, Dobrić trči kontru i vraća za Voldena koji ubacuje i drugu uzastopnu trojku – 50:44 za Zvezdu.

27′ Spušta „roletne“ Jagodić-Kuridža

Atraktivna banana igrača Zvezde, Marko Luković je posle poenterskog posta dobio faul i pogodio jedan od dva penala – 44:44.

25′ Kedžo ide na klupu

Odigrao je vrhunski dok nije oitšao na klupu, na semaforu je posle njegovog izlaska „klackalica“. Noko je zaustavio napad Splita, pa je uhvatio ofanizvni skok i dobio faul – 44:43 za Beograđane.

23′ Uh kakvo kucanje Dobrića!

Važna trojka za Zvezdu, dao ju je Marko Simonović. Pre njega jedan od najboljih poteza od početka utakmice izveo je Dobrić svojim fantastičnim zakucavanjem – 41:40 za Zvezdu.

22′ Kedžo i Luković dominiraju

Prvi je pogodio veoma težak šut iz okreta sa poludistance, dok je Marko Luković namestio faul Simonoviću, prilikom šuta za tri poena – 39:37 vodi Split.

21′ Idealan prodor Dobrića

Još jedan sličan je Ognjen Dobrić imao u prvom poluvremenu. Ovog puta je prošao sa distance posle finte i ušao je pod koš. Lendri Noko je ispao posle varke Kedža i igrač Splita je dobio faul – 35:34 za Beograđane.

Druga četvrtina:

Foto: KK Crvena zvezda

20′ Minimalno vođstvo Zvezde na poluvremenu

Pogodak Jagodić-Kuridže, pa nekoliko izgubljenih lopti na obe strane, a onda poeni Lukovića za 33:32, Zvezda vodi posle 20 minuta.

17′ Odličan potez Dobrića

Zvezda čuva prednost od četiri poena. Dobrić je lepo prošao kroz reket domaćih, Volden je napravio grešku u koracima. Split je posle šest poena Zvezde, seriju prekinuo trojkom, a onda je prišao na poen zaostatka sve dok crveno-beli nisu odmakli na 31:27.

14′ Davidovac preuzima primat

Nastavlja se serija Zvezde, šesti uzastopni poen gostiju, Dejan Davidovac je pogodio sa poludistance. Luković je dobro zaustavljen u reketu crveno-belih koji vode 26:20.

13′ Zvezda na +4, Volden diktira tempo

Davidovac je promašio zicer, ispravio se iz prvog ofanzivnog skoka za Zvezdu. Volden je zatim odigrao kombinaciju sa saigračem, Kuzmić mu je asistirao, a Kori je pogodio za 24:20.

12′ Tvrdo na semaforu

Roko Leni Ukić pogađa trojku za izjednačenje 20:20. Lojd nije odgovorio na taj pogodak igrača Splita.

Prva četvrtina:

10′ Trojka Lazića!

Koš Marića, pa onda trojka Lazića na isteku prve četvrtine, Zvezda vodi posle nekoliko loših minuta na obe strane – 18:17.

8′ Pet promašenih trojki Zvezde

Toliko ih imaju igrači Zvezde za sada, neće ih šut spolja. Split je izgubio novu loptu, pa nema baš mnogo kvalitetne košarke za sada. U reketu Zvezde je u jednom trenutku nastao karambol kada je Split uhvatio nekoliko ofanzivnih skokova i niko se nije snašao da pogodi.

6′ Volden dobar, Luković bolji

Faul nad igračem Zvezde na šutu za tri poena, pogodio je sva tri bacanja Kori Volden. Probao je da asistira i za Noka, ali je ovaj bio neprecizan. U dva napada zatim, pogodio je Marko Luković i Split vodi – 15:13.

Foto: Djordje Kostic / STARSPORT

5′ Lep potez Jagodić-Kuridže

Dobro je odigrao leđima pod košem i pogodio uz faul, ali nije dao dodatno bacanje. Prethodno je i Split poentirao košem Perasovića, a onda i trojkom Babića – 11:10 za domaće.

4′ Tvrd početak meča pod obručima

Keždo i Simonović se žestoko bore unutar linije 6,75 metara, Volden je dao trojku, Kedžo dvojku – 8:6 za Zvezdu.

2′ Dobar početak Zvezde 

Lep potez Lukovića koji je izgradio poziciju pod košem Zvezde i pogodio za dva od table. Ubrzo je Lazić pogodio trojku, a Simonović je posle ukradene lopta u kontri poentirao – 5:2 za goste.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar