Foto: Joe Robbins / Getty images / Seskimphoto / Avalon / Javier Borrego / Shutterstock Editorial / 900/Cordon Press / Cordon Press / Profimedia

Sezona je još uvek daleko, ali večiti su se tokom leta ozbiljno pojačali

Košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan polako ali sigurno kompletiraju timove za narednu sezonu, koja će biti izuzetno naporna, pre svega zbog obaveza u Evroligi.

PROČITAJTE JOŠ:

Dva najveća srpska kluba će po prvi put od sezone 2013/14. igrati u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju, što će ljubiteljima košarke doneti još najmanje dva večita derbija.

Da će i crveno i crno-beli spremno dočekati sezonu pokazuje angažovanje uprave oba kluba tokom leta, pošto su mnogobrojna pojačanja stigla na Mali Kalemegdan i u Humsku.

Poslednje pojačanje, bar za sada, dovela je Zvezda, koja je rešila pitanje organizatora igre, jer je stigao Džejlen Adams, 26-godišnji plejmejker, koji je prošle godine igrao u Sidnej Kingsima.

Adams je visok 188 centimetara i bio je MVP australijske lige, pošto je prosečno beležio 201, poen uz 5,1 skok i šest asistencija po meču.

Amerikanac dolazi u Beograd sa NBA iskustvom, pošto je na 34 meča nosio dres Atlanta Hoksa, a prosečno je beležio 12,6 minuta na parketu, 3,2 poena, 1,9 asistencija i 1,8 skokova. Imao je ugovor i sa Portlandom i Milvokijem, ali nije dobio pravu šansu da zasija punim sjajem. KAsnije se ispostavilo da je odlazak u Australiju bio pun pogodak za njega, proigrao je, a sada će imati priliku da svoj talenat i kvalitet pokaže i u Evropi.

Osim njega Zvezda na poziciji plejmejkera Zvezda ima i Nikolu Ivanovića, kao i Stefana Markovića, koji su već prošle godine pokazali koliko mogu da pomognu timu.

Na poziciji beka prvo rešenje će biti Nemanja Nedović, od koga se očekuje da bude motor i „prva violina“ ekipe. Uz njega na bekovskoj i krilnoj poziciji najviše pažnje biće usmereno na Džona Holanda i Ognjena Dobrića.

Holand je stigao nedavno iz Burse u kojoj je bio jedan od vodećih igrača. Pod dirigentskom palicom Dušana Alimpijevića pokazao je da može mnogo da pruži sa obe strane terena, pa iako možda neće uvek imati veliki napadački doprinos očekuje se da opravda nadimak „pit bul“ i bude uvek na visokom defanzivnom nivou.

Sa druge strane, Dobrić je u protekle dve sezone značajno napredovao i pokazao je da može da povuče ekipu kada zafali energije ili kreacije u napadu. Ako on i Holand budu bar na nivou iz prošle sezone odlazak Nikole Kalinića u Barselonu ne bi trebalo da se oseti.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Osim njih, tu su još i Branko Lazić, specijalista za odbranu i Stefan Lazarević, koji važi za zahvalnog igrača, koji svoje minute uvek odradi najbolje što može.

Što se tiče pozicije krilnog centra, crveno-beli su doveli dva bitna pojačanja. Najpre je stigao Dalibor Ilić, 22-godišnji srpski internacionalac, koji je prošle godine u dresu Igokee imao nekoliko sjajnih partija i dabl-dabl učinaka u ABA ligi. Osim njega tu je i Bendžamin Bentil, koji već ima evroligaško iskustvo. Od prošle sezone ostao je Luka Mitrović, koji se dobro snalazio na poziciji petice, pa ostaje da se vidi kako će ga Vlada Jovanović koristiti. Ne treba zaboraviti ni Erona Vajta, koji je na iznenađenje mnogih ostao u Zvezdi, a očekuje se da ima mnogo veći doprinos nego prošle sezone kada ga je povreda sputala.

Na poziciji centra crveno-beli su doveli Filipa Petruševa i Hasana Martina, a po svemu sudeći trebalo bi da ostane i Ognjen Kuzmić. Petrušev gotovo da nije dobijao šansu u Efesu prošle godine i sada će pokušati da u Zvezdi „oživi“ karijeru i pokaže zašto je već neko vreme u reprezentaciji Srbije. Što se Martina tiče, on je „pravi razbijač“ i najveća prednost mu je skok igra.

Filip Petrušev, Efes, Foto EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Od mladih igrača, Jovanović bi potencijalno mogao da pruži priliku Nikoli Topiću i Lazaru Gačiću, ali bi to bilo uglavnom u ABA ligi ili kasnije u KLS-u.

Kada se pogleda kompletan tim čini se da je Zvezda puna na svim pozicijama i da više nema potrebe za pojačanjima već samo za uigravanjem.

Što se Partizana tiče on verovatno još uvek nije završio sa prelaznim rokom. Do sada su dovedeni Dante Eksum, Danilo Anđušić, Janis Papapetru, Džejms Naneli, a osiguran je i ostanak Matijasa Lesora.

Eksum je veoma eksplozivan igrač, koji će i te kako umeti da raspameti navijače atraktivnim zakucavanjima. Anđušić se vratio u crno-bele sa velikim iskustvom, a šut za tri poena bi trebalo da mu bude najveće oružje. Što se Papapetrua tiče on je „proveren“ igrač i jedan od najinteligentnijih krila u Evropi.

Danilo Anđušić Foto:Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Naneli je jedan od najboljih šutera u istoriji Evrolige i očekuje se da uz Kevina Pantera bude glavni strelac ekipe. U Fenerbahčeu i Makabiju je bio jedan od lidera ekipa i neće imati problema oko preuzimanja odgovornosti.

Na poziciji plejmejkera ostali su i Jam Madar i Aleksa Avramović, ali je moguće da će Partizan potražiti i nekog igrača koji je više orijentisan ka asistencijama, kako bi mogao da razigrava ostatak tima i pronalazi šutere spolja. Pominjao se Nik Kalates, ali će njega verovatno „uloviti“ neki malo bogatiji tim.

Osim Lesora na poziciji pet je i Balša Koprivica, koji bi trebalo da dobije nešto veću ulogu nego prošle sezone. Ipak, i na toj poziciji ostaje otvorena mogućnost da se crno-beli pojačaju i dovedu igrača koji konstantno može da igra na najvišem nivou.

Od ostatka tima bitan šraf će biti Zek Ledej, koji je uz Pantera i Avramovića bio najbolji protekle sezone. Na njegovoj poziciji su i Alen Smailagić i Tristan Vukčević, dok će na beku i krilu šansu dobijati Gregor Glas i Uroš Trifunović.

BONUS VIDEO Navijači Olimpijakosa pevaju Zvezdine pesme 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar