Foto: Starsport

Šta se krije iza vere u sebe?

Košarkaši Crvene zvezde igraju u nedelju (20.30) treći meč velikog finala ABA lige protiv večitih rivala iz Partizana.

I kao nijednom u poslednjih deset godina, situacija im ne delujde naklonjeno u borbi za titulu. Znamo je da prošle godine Partizan gubio 0:2, pa se igrala majstorica, ali su tada i timovi i okolnosti bile drugačije.

PROČITAJTE JOŠ...

Sada je Partizan taj koji ima tri meč lopte da se posle deset godina domogne regionalnog trofeja, kom nije bio bliže možda od one godine dok mu je trener bio Andrea Trinkijeri.

Pamtimo da su tada navijači Partizana proklinjali pandemiju koronavirusa, jer je njihov tim igrao dobro, bio je u to vreme nešto bolji od ostalih na Jadranu i nije dočekao kraj te prekinute sezone.

Tačno je da je lani Partizan imao majstoricu za titulu, ali je pre toga gubio 0:2, a sada je on taj koji kontroliše seriju i već smo pisali o tome gde je i koliko jači nego 2022.

Zato je nejasno odakle trener crveno-belih Duško Ivanović crpi uverenje kad kaže da sto posto dobija Partizan. To je rekao posle prošlog, martovskog derbija, to je rekao i posle poraza u prvoj utakmici serije finala.

„Pre utakmice sam rekao da je za mene najvažnije koji ćemo filing da imamo posle ove utakmice, a to je da ćemo da dobijemo Partizan. I Partizan to zna“, rekao je Ivanović pre tri meseca i nije promenio iskaz…

Foto: Starsport

„Ništa se nije promenilo, sad smo 100 posto sigurni, ali sto posto“, ponovio je trener Zvezde pre nekoliko dana. I pogledajmo sada činjenice.

Činjenica je da su „večiti“ ove sezone igrali sijaset različitih utakmica. Neke je Zvezda dobijala ubedljivo, u drugima je bilo na „krv i nož“, pa se rešavalo trojkama u poslednjim sekundama, bilo je i onih gde je ispuštana velika prednost, ali i onih gde je jedan od rivala tu prednost čuvao.

Svega je bilo. A pogledajmo sada ovu seriju. Partizan je prvu utakmicu dobio tako što je ušao u svoj turbo mod u prvom poluvremenu sa sumanutim procentima šuta za tri poena.

Ako je i delovao ranjivo posle serija sa Studentskim centrom i Cedevita Olimpijom gde je ispuštao po jednu pobedu sa motivisanim rivalima, sada je on delovao kao taj motivisani protivnik.

Ti procenti šuta dali su mu krila, umalo sasečena u nastavku, gde Zvezda nije imala snage za preokret. To je čudno, jer bi, kao tim koji je duže pauzirao, trebalo da makar snage ima više, ali obrnuto srazmerno ima i manje ritma.

Foto: Starsport

Partizanovi igrači možda ne bi mogli da odgovore zahtevu kada bi se opet igrala majstorica, kao što je bio slučaj sa Real Madridom prosto jer su umorni, ali treba da imamo u vidu da Zvezda nije Real. Madriđani nisu slučajno šampioni Evrope.

Mešavina iskustva, beskrupuloznosti i pritom suspenzije za neke od ključnih igrača Partizana, otvorili su vrata Realu da oživi u Top 8 fazi sa Partizanom kada je gubio sa 0:2.

Svi ključni igrači su Partizanu sada tu i motivisani su kao nikad. Kevin Panter je posle druge utakmice i pobede došao pred navijače i ponavljao „još jedna pobeda, još jedna“.

I dok on viče „još jedna“, crveno-beli se pitaju kako da dođu za početak bar do jedne. Jer, nije baš najsrećnija kombinacija po njih kada Fakundo Kampaco ostane sam na trojci i pogodi prvi obruč i kada šutira 2/9 za tri poena.

Ili kada Stefan Marković posle dobrog ritma u odbrani i kontri na 46:44 za Zvezdu izbacuje pas na trojku baš za Argentinca umesto da proba da pronađe sigurnije rešenje u dobroj situaciji. To prekida momentum ako usledi kazna.

Foto: Starsport

Kampaco svojim tempom igre menja ritam utakmice, ali u povremeno deluje odsutno, kao da je glavom već u Real Madridu gde su ga španski mediji preselili pre nekoliko sedmica.

A pukim odrađivanjem posla se ne dobija ovakav Partizan, jer on više nema šta da izgubi. Dve godine i nula trofeja do sada su mu više nego dovoljan motiv da ščepa bar ovaj jedan. Ako ne uspe to bi stvarno bila sportska katastrofa.

Zato je trenutno sve protiv reči Duška Ivanovića, čiji tim u drugom meču finala nije dozvolio da njegova ekipa olako ispusti pobedu već u prvom poluvremenu, pošto je na poluvremenu bilo egal kidanje. Ali, čak i kad Zvezda posle 20 minuta nije bila prinuđena da juri 10, 15 razlike, nije uspela da prelomi i isporuči šta treba.

Čak i kad je meč išao drugačijim tokom, Partizan je imao više „rol-plejera“, odnosno igrača uloge, koji će u datom momentu odgovoriti zadatku.

Foto: Starsport

U početku je to bio Alen Smailagić, kasnije je postao Džejms Naneli, pa u jednom kratkom periodu i Danilo Anđušić… Jam Madar je recimo trojkom kaznio gorepomenuti promašaj Kampaca za tri.

Čini vam se da ste u dobrom ritmu, tek što se odigrali dobru odbranu i neko vam odseče noge. Pa i kad odete na basket nemoguće je da kad se to desi ne pomislite: „Pa jeeee**te je l’ morala da uđe?!“.

U Zvezdi nije bilo spremnih igrača uloge, što se vidi i po činjenici da su samo dvojica imala po deset i više poena.

Đavo leži u detaljima, a ti detalji jednostavno nisu naklonjeni Zvezdi, ako ih ne promeni. Za početak, kad vam lider ekipe promašuje slobodna bacanja, a to su radili i Faku i Luka Vildoza.

Tu su četiri poena bar proćerdana jeftino, pa Zvezdi nije značilo što je imala trojku više od Partizana. Nije joj značilo i zato što je Partizan ubacio 70 posto svojih šuteva za dva, dok su Smailagić i Matijas Lesor lomili obruč kluba sa Malog Kalemegdana.

Kada nema snažne zaštite obruča u vidu nekog tornja kakav je Ognjen Kuzmić u ovoj postavi, kad Hasan Martin odigra 18, 19, a Filip Petrušev 15 minuta, onda je za igrače Partizana prosto pozivnica za gozbu u reketu.

Foto: Starsport

Prvi meč osam razlike, drugi meč devet, ni u jednom, niti u drugom slučaju osećaj nekako nije navodio na to da Zvezda može da napravi seriju dostojnu šampiona ABA lige.

Neće svakako moći ni da se oslanja isključivo na solo akcije Nemanje Nedovića ili povremeno uključivanje Ognjena Dobrića, dok je Luka Mitrović ugašen. Prvi meč četiri poena, drugi devet i bez njegovih prepoznatljivih dodavanja, malo je to za nekog ko je pre samo nekoliko dana poneo epitet MVP-ja u završnici KLS.

Međutim, on je samo jedan od momaka koji će morati da znaju kako da izađu na kraj sa rivalima iz Partizana, a ponajviše će to morati da osmisli trener Duško Ivanović onako kako je radio u prvom delu sezone. Problem mu je što ovo nije isti Partizan s početka sezone i što će morati da otvori veće rupe u njegovoj igri i odbrani, jer bi u suprotnom ova serija mogla da potraje veoma kratko i bude vrlo neprijatna po još uvek aktuelnog prvaka regionalnog takmičenja.

BONUS VIDEO Luda trojka Markovića pa nestvarni Kampaco za delirijum u Pioniru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare