Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Litvanski sajt "BasketNews" objavio je rezultate istraživanja budžeta evroligaških klubova, a po njemu Crvena zvezda ima najmanje novca u odnosu na konkurente, ali nesrazmerno novca daje na plate u odnosu na ostale.

Najveće budžete nimalo neočekivano imaju Real Madrid i Barselona, koji godišnje imaju na raspolaganju 44 miliona evra, odnosno 43,5.

PROČITAJTE JOŠ

Na plate igrača ova dva španska velikana daju oko 19 miliona evra, s tim što tim iz Madrida daje sada nešto više od kada se Gabrijel Dek vratio u Evropu.

CSKA ima budžet od 33 miliona evra, ali zbog različitog sistema oporezivanja može da troši više na plate igrača – čak 22.100.000 evra.

Najmanji budžet u Evroligi imaju crveno-beli koji imaju na raspolaganju 8,4 miliona evra. Ipak, po pitanju izdvajanja novca za plate (5,2 miliona) su ispred Albe, Asvela i Žalgirisa.

Zvezda za plate igrača i stručnog štaba daje neto 5,2 miliona evra, a bruto iznosi šest miliona. Alba ima budžet od 11 miliona, za plate daje najmanje u Evropi neto tri miliona, a zbog poreza se dostiže do 5,5.

Asvel je još drastičniji primer. Ima budžet od 15 miliona, na plate daje četiri miliona, ali je bruto čak 7.500.000 (1,5 miliona više od Zvezde).

Ovaj portal je naveo da je do cifara došao u istraživanju putem zvaničnih i nezvaničnih izvora kako bi podaci bili što tačniji. Nekolicina je istakla zabrinutost da su neki klubovi svesno prijavili manje cifre, a prvenstveno tu misle na klubove iz Rusije i Turske.

Na listi nedostaje samo Baskonija koja je odbila da učestvuej u istraživanju. Francuski „Ekip“ i „Basket le Mag“ su pisali da je budžet ovog kluba iznosio oko 16 miliona, a litvanski portal nije bio siguran u te podatke, te je klub izostavio sa liste.

Porezi značajno utiču na budžete, srpski i ruski klubovi se tu nalaze u najboljoj situaciji jer na plate igrača iz inostranstva daju 12 i 13 odsto. Klubovi iz Nemačke, Španije, Francuske i Izraela na porez daju više od 50 odsto plate igrača.

U Francuskoj i Nemačkoj tako za platu od 100.000 evra klubovi plaćaju od 180.000 do 190.000 evra, u Italiji oko 150.00, u Litvaniji plaćaju 140.000, dok u Rusiji 113.000 (za domaćeg igrača 140.00), dok u Srbiji 112.000.

Porez nekada zavisi i od regije, pa Baskonija plaća manji porez nego Real i Barselona, razlikuju se porazi za domaće i strane igrače, u Francuskoj porez raste sa brojem godina u zemlji. Mnogo je različitih propisa koji se plaćaju u različitim zemljama, pa igrači iz SAD moraju da prijave zaradu kada se vrate kući. Ako su igrači u Španiji, Nemačkoj ili Francuskoj, zemlji sličnih poreza je sve u redu. Ukoliko su igrali u Rusiji, Turskoj ili Monaku u SAD plaćaju preostalih 30 odsto poreza.

BONUS VIDEO Dejan Radonjić o ideji Željka Obradovića za menjanje evropske košarke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar