Foto: ABA liga / KK Cedevita Olimpija / Jure Banfi

Cedevita u neverovatnom nizu, Zvezda i Partizan imaju ozbiljnog konkurenta za trofeje

Cedevita Olimpija beleži neverovatne rezultate u poslednja dva meseca i pokazala se kao ozbiljan takmac, kako u ABA ligi tako i u Evrokupu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ekipa iz Ljubljanje nije zabeležila nijedan poraz u ABA ligi i Evrokupu još od 31. januara, kada je bolja bila Budućnost u neizvesnoj završnici sa 93:91.

Od početka februara pa sve do sada Cedevita je upisala čak 15 trijumfa, ne računajući rezultate iz slovenačke lige i nacionalnog Kupa (pet pobeda i dva poraza).

Što se tiče ABA lige, Cedevita je trenutno na četvrtom mestu sa skorom 16-7 i do kraja regularnog dela može da ugrozi samo Budućnost, koja ima pobedu više, kao i isti broj mečeva.

Ljubljanska ekipa je u seriji od sedam uzastopnih trijumfa u regionlanom takmičenju, a najveće pobede izvojevane su protiv Partizana na svom terenu i Mornara u Baru.

Sudeći prema trenutnoj tabeli, Olimpija će u plej-ofu ABA lige najpre odmeriti snage sa Igokeom, da bi u slučaju pobede rival u polufinalu bila Crvena zvezda. Cedevita je relativno lako oba puta ove sezone slavila protiv Igokee, dok je Zvezda bila nepremostiva prepreka. Poslednji uspeh protiv crveno-belih bio je u decembru 2019. godine, dok je u drugom delu ove sezone Cedeviti za pola koša izmaklo slavlje.

Učinak tima u grupnoj fazi Evrokupa je za još veće divljenje, s obzirom da je obezbeđeno treće mesto, koje donosi i prednost domaćeg terena u nokaut fazi. Iako je malo ko očekivao, Cedevita je u poslednjih nekoliko nedelja savladala neke od evropskih velikana, poput Valensije i Virtusa iz Bolonje, a pred njom su „padali“ i Venecija, Ulm, Bursa…

KK Cedevita, KK Partizan
KK Cedevita, KK Partizan; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Rival u osmini finala biće im Turk Telekom, a meč se igra 19. aprila od 18 sati u Ljubljani. Moguć je duel sa Partizanom u četvrtfinalu Evrokupa, ali pre toga jedni moraju pobediti Turk, a drugi Bursu, koju trenira srpski trener Dušan Alimpijević.

Ukoliko se sastanu sa Partizanom, to može biti duel koji će odlučiti završnicu sezone i jednima i drugima. Obe ekipe žele da se nakon dugo godina pauze domognu Evrolige, a pokazali su da mogu da se nose sa favoritima poput Huventuda, Virtusa i Valensije.

Što se tiče rostera, teško je reći ko je najbolji igrač ekipe. Najviše se ističu Jaka Blažič, Jogi Ferel i Džejkob Pulen.

Jaka je cele sezone konstatan, a prosečno beleži 14,5 poena uz pet skokova i 2,6 asistencija po meču. Pored zapaženog napadačkog učinka, poznat je i po velikom doprinosu u odbrani, pošto uglavnom čuva najbolje bekove protivničkih timova.

Foto: Budućnost Voli/ABA liga

Pored njega, Pulen je neko ko dominira i kod koga je lopta je najviše u rukama. Predvodnik je tima kada su poeni u pitanju (18 po meču), a uz to ima i četiri asistencije u proseku.

Ferel je stigao kao veliko pojačanje ove sezone, a rešio je nekoliko veoma važnih i teških mečeva. Bio je najbolji u pobedi Cedevite nad Partizaom u prvom delu sezone, kada je čak i provocirao navijače crno-belih. U drugom meču u Ljubljani je postigao odlučujuće poene pred kraj utakmice i svakako je jedna od prvih opcija u napadu.

PROČITAJTE JOŠ:

Osim pomenutih, kvalitetne partije pružaju i igrači na unutrašnjim pozicijama. Marko Radovanović je nedavno imao dabl-dabl učinak u nacionalnom prvenstvu, a protiv Promiteasa je postigao 15 poena. Zek Ogast odrađuje svoj posao ispod koša, kao i Alen Omić i Melvin Edžim, a formu je podigao i Edo Murić, koji ne troši mnogo lopti u napadu, ali ima izvanredan doprinos sa obe strane terena, koji se često ne vidi kros statistiku.

Čovek koji može da napravi razliku je Zoran Dragić. Iskusni bek igra odlično od kada je pojačao ljubljanski tim, a uglavnom ima dvocifren košgeterski učinak.

U narednom periodu Cedevita će najpre igrati sa Cibobom (10. aprila u 19 sati), nakon čega će uslediti dva meča u slovenačkoj ligi, a od 19. aprila i duela sa Turkom kreću pravi izazovi i finiš sezone.

BONUS VIDEO Partizan – Cedevita Olimpija, navijači vređaju Aleksandra Vučića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar