Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Naredna godina biće važna za tim srpskog košarkaša.

Bogdan Bogdanović dogovorio je novi četvorogodišnji ugovor sa Atlanta Hoksima u vrednosti od 68.000.000 dolara.

Popularni „Bogi“ je imao opciju za automatski produžetak ugovora na još jednu sezonu, po kome bi zarađivao 18 miliona, ali je odbio tu opciju i rešio je da već unapred obezbedi svoju budućnost u NBA ligi.

PROČITAJTE JOŠ

Kada se svede prosta računica, Bogdanović je samim tim pristao na nešto manju platu, ali je novinar „ESPN-a“ Bobi Marks otkrio detalje koji ukazuju da će najpre dobiti povišicu.

On je u decembru 2020. godine potpisao četvorogodišnji ugovor težak 72 miliona dolara i zarađivao je 18 miliona po sezoni, te je sada pristao na smanjenje ukupnog iznosa za četiri miliona, ali će dinamika isplate biti drugačija.

Bogdanović će naredne sezone, umesto 18 primiti 18,7 miliona dolara. Nakon toga će mu plata postepeno opadati, a u četvrtoj godini će primiti samo 16,02 miliona.

Bek reprezentacije Srbije je tako obezbedio sebi sigurnu budućnost u najboljoj košarkaškoj ligi na svetu, ali šta ovaj ugovor znači za Atlanta Hokse.

Bogdan Bogdanović
Bogdan Bogdanović; Foto: Tanjug/AP Photo/Hakim Wright Sr.

Bogdanov tim je nedavno doživeo velike promene na mestu trenera i umesto Nejta Mekmilana na klupu je seo Kvin Snajder.

Dolaskom novog trenera Atlanta je popravila svoj defanzivni problem koji je imala sa Mekmilanom, ali i napad je krenuo da postaje sve efikasniji.

Trenutno se nalaze na osmom mestu Istočne konferencije sa učinkom od 35 pobeda i isto toliko poraza.

Bogdanović ove sezone beleži prosečno 14,1 poen uz 3,2 skoka i veoma je bitan igrač u rotaciji.

Bogdan Bogdanović Foto: Kevin C. Cox / Getty images / Profimedia

Ipak, tokom prvog dela sezone srpskog košarkaša je gotovo želelo pola lige i bio je meta Los Anđeles Lejkersa, koji su odlučili da odustanu od njegovog dovođenja.

Deluje da će se taj trend i nastaviti, pošto timovi neće hteti da „nose“ u svom budžetu njegov veliki ugovor sve što srpski košarkaš bude bio stariji.

Ali igrači koji bi mogli da promene sredinu i napuste Atlantu su sigurno jedan od dvojice najboljih igrača Hoksa, Trej Jang ili Dežonte Mari.

Mari je došao ove sezone kao veliko pojačanje, ali nije uspeo da pronađe pravu hemiju sa ostalim saigračima, te se već nekoliko nedelja spekuliše njegov odlazak narednog leta.

Atlanta je svoj vrhunac dostigla u sezoni 2020/21 kada je stigla do finala Istočne konferencije, ali od tog trenutka ne mogu da pronađu pravi ritam.

Prethodne sezone su ispali u prvoj rundi doigravanja, dok će se ove boriti za ulazak u plej-of.

Bogdan Bogdanović
Bogdan Bogdanović; Foto: Tanjug/AP Photo/Matthew Hinton)

Došlo je i do velikih promena u timu srpskog košarkaša na startu sezone, pošto je Atlanta smenila predsednika košarkaških operacija i generalnog menadžera Trevisa Šlenka i postavila ga na poziciju savetnika u upravnom odboru.

Na upražnjeno mesto došao je 34-godišnji bivši NBA igrač poznat po partijama u dresu Njujork Niksa, Lendri Filds, koji je prethodno radio kao skaut i generalni menadžer Ostin Sparsa u G Ligi.

Zasluge za taj potez idu 27-godišnjem Niku Resleru, sinu vlasnika Hoksa Tonija Reslera koji ima ogroman uticaj na funkcionisanje tima, gde je na poziciji direktora biznisa i košarkaških operacija još od 2020. godine.

Upravo su ove promene znak da su u Atlanti spremni da povuku bitne poteze i još uvek se ne zna da li će u narednoj sezoni rešiti da promene izgled tima.

Te je samo jedno sigurno, da će Bogdanović i naredne četiri sezone rešetati u NBA ligi, ali pitanje je samo u kakvom okruženju.

BONUS VIDEO Bogdan Bogdanović za Nova.rs: Jokić i Janis su zveri, lepo je biti navijač Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar