Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Saga oko statusa Nikole Jokića dostigla je vrhunac, a iza ugla se pomalja novi problem - šta će biti sa Bogdanom Bogdanovićem, i da li će i bek Atalanta Houksa dobiti "zeleno svetlo" za odlazak na Olimpijske igre?

Centar Denver Nagetsa propisno je uzdrmao srpsku javnost odlukom da neće biti deo reprezentacije Srbije ovog leta, što uključuje kvalifikacije za Olimpijske igre, ali i sam turnir u Tokiju.

„Na moju veliku žalost, ovo je trenutak kada moram da saopštim da i pored ogromne želje, nisam u mogućnosti da nastupam za reprezentaciju. Jednostavno, stanje mog tela iziskuje duže odsustvo sa terena radi oporavka. To je stav i sugestija kluba i jedna neminovnost koju moram da prihvatim. Ubeđen sam da momci i bez mene imaju kvalitet da naprave rezultat koji će nam svima doneti mnogo radosti“, napisao je Jokić u saopštenju koje je preneo Tanjug.

PROČITAJTE JOŠ...

No, iako je jasno da će odsustvo Jokića biti veoma veliki udarac, dodatan problem predstavlja nepoznanica vezana za status Bogdanovića.

„Sa Bogdanovićem imam direktnu komunikaciju, nećemo da pravimo pritisak. Njegov fokus je na plej-ofu, ali moramo da improvizujemo“, rekao je Igor Kokoškov na konferenciji za medije pred put reprezentacije na Akropolj kup koji počinje 18. juna u Atini.

Bogdanovićeva želja da nastupi za reprezentaciju nije sporna, nekadašnji bek Fenerbahčea i Partizana je poznat kao košarkaš kog dres sa državnim grbom posebno inspiriše, ali nije sve toliko jednostavno.

Atlanta Houksi igraju fantastično, nakon četiri meča u polufinalnoj seriji Istočne konferencije protiv Filadelfija Seventisiksersa je 2-2, a Bogdanović je postigao ukupno 76 poena. Kako bi bilo koja od dve ekipe prošla u narednu rundu, neophodno je da budu odigrane najmanje još dve utakmice, mada s obzirom na to da su timovi pokazali podjednaki kvalitet na prethodna četiri, ne bi bilo iznenađenje ni da pobednik bude odlučen u sedmoj utakmici.

Bilo kako bilo, Bogdanović sezonu 2020/2021 neće završiti pre 19. juna, a ukoliko bi Atlanta prošla dalje, finale Istoka bi počelo najranije 21. juna, dok je najkasniji datum kad bi moglo da bude završeno – 5. jul.

Kako je početak Igara u Tokiju zakazan za 23 jul, to bi značilo da bi Bogdanović , u slučaju da Houksi ispadnu u finalu konferencije, imao tek nekoliko dana da se odmori, a potom i aklimatizuje na Japan, da ne govorimo o putu iz Sjedinjenih Američkih Država ka Japanu, koji retko traje ispod deset sati.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Situacija je nešto bolja po reprezentaciju ukoliko bi Siksersi prošli, pa bi Bogdanović imao desetak dana za odmor, dok bi plasman u finale NBA lige značio i minimalne šanse da se Bogdanović nađe u timu, s obzirom na to da bi borba za titulu mogla da traje do 22. jula.

Iako teško, nije neizvodljivo, a uzevši Bogdanovu već poslovičnu želju da igra za Srbiju, to čini se neće biti problem. Ono što bi, međutim, moglo da se ispreči kao „kamen spoticanja“ jeste tim iz Džordžije.

PROČITAJTE JOŠ...

Bogdanović je isplivao kao jedna od udarnih igala Atlante, iznenadili su mnoge svojim partijama, i nema sumnje da Houksi, osokoljeni odličnim partijama u doigravanju, željni da dodatno unaprede tim kako bi što spremniji dočekali narednu sezonu. Kako je gotovo izvesno da će Bogdanovićeva uloga u narednoj sezoni biti još ozbiljnija, malo je verovatno da će uprava ovog tima sa oduševljenjem ispratiti nastupe svog pulena, nakon ekstremno naporne sezone, na takmičenju na kom bi mogao da ode do samog kraja.

Početak sezone u NBA ligi bi, prema aktuelnom planu, trebalo da počne 19. oktobra, dok je trening kamp zakazan za 28. septembar.

Vremena za kombinovanje je baš malo, želja nije sporna, a ostaje nam da vidimo da li će se ambicije Bogdanovićeve ekipe i reprezentacije Srbije poklopiti…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare