jokić dončić
Foto: EPA-EFE/JOHN G MABANGLO

Košarkaš Dalasa, Luka Dončić, nedavno je praktično iz aviona došao na trening reprezentacije Slovenije, što je probudilo nadu navijačima Srbije da će isti potez povući Nikola Jokić.

PROČITAJTE JOŠ

U plej-ofu, Dončić je imao samo tri utakmice manje od Jokića, ispao je sa 4-3 od Klipersa, dok je Jokić sa 4-2 eliminisao Portland, Sansi su onda bili bolji sa 4-0.

Dončić i Jokić imaju sličnu ulogu u svojim timovima, lideri su, izneli su veliki teret sezone, što su krunisali ulaskom u najbolju petorku NBA lige.

Jokić je postao i MVP šampionata, ali je rešio da odmori posle naporne sezone, koja je njemu bila dodatno teška zbog kadrovskih problema i povreda, pre svega, Džamala Mareja.

Prvo su iz Denvera stigli signali da je na Jokiću da odluči, ali je konačni „rez“ bio težak za Srbiju.

„Nagetsi podržavaju odluku Nikole Jokića koja se tiče Olimpijskih igara, kakva god ona bila, ali ispoljavaju opravdane brige za njegov odmor i oporavak ovog leta“, naveo je Majk Singer, američki novinar koji prati Denver.

Na kraju, Jokić je rešio da uzme odmor i propusti Igre.

„Na moju veliku žalost, ovo je trenutak kada moram da saopštim da i pored ogromne želje, nisam u mogućnosti da nastupam za reprezentaciju. Jednostavno, stanje mog tela iziskuje duže odsustvo sa terena radi oporavka. To je stav i sugestija kluba i jedna neminovnost koju moram da prihvatim. Ubeđen sam da momci i bez mene imaju kvalitet da naprave rezultat koji će nam svima doneti mnogo radosti“, rekao je Jokić Tanjugu.

Odluka deluje još teže jer bi i Igor Kokoškov sigurno imao razumevanja da Jokić propusti kvalifikacije i priključi se ekipi pred same Olimpijske igre, ukoliko se kvalifikujemo.

Ipak, velika je šteta što je došlo do takve potrošnje i da nema elana kao Dončić, koji je 8. juna „zapucao“ u kamp reprezentacije.

„Nema odmora za mene, idem nazad u Sloveniju i krećem sa treninzima“, rekao je tada Dončić.

Nažalost, Jokić je doneo razumljivu, ali nepopularnu i tešku odluku, koja posebnu gorčinu donosi jer bi sigurno sve bilo prilagođeno njemu, kako u klubu, tako i u reprezentaciji.

Za razliku od 2017. i Eurobasketa kada je tek brusio fizikalije i izrastao u veliku zvezdu, ovaj put je MVP, postao je praktično veći od kluba, imao je mogućnost da izabere odluku koja nije najpopularnija za sam klub.

Ali tom klubu i celom Koloradu je doneo nešto što su pre njega mogli samo da sanjaju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare